Presedintele isi poate bloca propria crestere   octombrie 20th, 2016

srs_edit2-90x90S-a dovedit. Caderea in sondaje, in prima perioada a mandatului prezidential, nu este ireversibila. Prin cateva miscari iscusite de PR, Klaus Iohannis a crescut spectaculos. Ajungand pe primul loc. Dar nici cresterea nu este ireversibila. Ea se poate transforma intr-o cadere, la fel de spectaculoasa. Iar caderea nu mai tine de PR. Ci de greselile domnului Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis, intr-un termen record si dupa o cadere constanta in increderea publica, a crescut spectaculos. Este de necrezut pentru adversarii sai, dar realitatea nu poate fi contestata. Presedintele a revenit pe primul loc in topul increderii. Daca acest trend s-ar mentine, el ar putea deveni exact locomotiva electorala de care ar avea nevoie PNL pentru a castiga alegerile in fata unui PSD, aflat si el in crestere.

Ce i-a asigurat presedintelui cresterea? Este limpede ca a reusit sa isi atraga, la Cotroceni sau poate in imediata vecinatate a institutiei prezidentiale, un specialist de prima marime in PR. Un om care stie care sunt gesturile, in definitiv, marunte, dar indispensabile, pe care romanii le asteapta de la presedintele pe care l-au ales. Iar rezultatele s-au vazut. Klaus Iohannis a devenit din ce in ce mai prezent, si nu neaparat prin fapte sau declaratii spectaculoase, in constiinta publica. Mai mult chiar, a reusit si performanta de a discuta, rabdator, cu jurnalistii. De a raspunde tuturor intrebarilor. Asa se face ca increderea in presedinte a sporit. Dar aceasta incredere crescuta nu este doar consecinta unei activitati de PR ori a unei prestatii mai active si mai bune a presedintelui. Este si consecinta unei conjuncturi. Iar conjunctura este apropierea alegerilor.

Intotdeauna, inaintea alegerilor parlamentare, exista o perioada in care cetatenii au o atitudine sovaielnica in raport cu principalele formatiuni politice. Cu exceptia nucleelor dure, diversele segmente electorale isi iau o oarecare distanta fata de alesi, pentru a putea analiza mai bine prestatia partidelor si pentru a putea sa se pronunte mai lucid in ziua scrutinului. Insasi aceasta luare de distanta este benefica imaginii presedintelui care, mai ales intr-o asemenea etapa, inseamna, intre altele, si un puternic factor de stabilitate. Un fel de punct fix, un fel de centru al cercului in jurul caruia au loc principalele evolutii.

Deci, cresterea, nefiind doar rezultatul PR-ului, se poate transforma, in mod natural, intr-o descrestere imediat dupa alegeri, cand increderea populatiei se deplaseaza, intr-o masura mai mare, catre partide. Prima concluzie este ca ceea ce s-a facut bun in materie de PR ar trebui intensificat. Dar ce altceva i-ar mai putea asigura o descrestere presedintelui?

Cea mai implacabila modalitate de a scadea in sondaje nu poate fi decat consecinta unor erori prezidentiale. Cel mai recent exemplu in acest sens este pozitia lui Klaus Iohannis vizavi de referendumul solicitat, in mod constitutional, de catre acei romani care au semnat pentru modificarea legii fundamentale. Intr-o tara crestina intr-o proportie covarsitoare, nu este de mirare faptul ca populatia nu concepe altfel casatoria decat ca o unire intre un barbat si o femeie. Exista, insa, o minoritate care solicita, uneori destul de zgomotos, iar alteori adresandu-se Curtii Constitutionale, consacrarea casatoriei intre persoane de acelasi sex. Este un subiect extrem de sensibil pentru toate statele de pe mapamond si cu atat mai sensibil pentru o tara cu traditiile pe care le are Romania. Cum s-a pozitionat Klaus Iohannis?

El a rostit un enunt pornind de la propria sa conditie de minoritar etnic si religios, in sensul ca, intr-o democratie, nu trebuie sa existe o dictatura a majoritatii. Ca toate minoritatile trebuiesc protejate. Este cat se poate de corect. Atata timp cat aceasta protectie nu este absolutizata. O asemenea protectie nu se poate extinde asupra tuturor segmentelor societatii. De pilda, criminalii reprezinta o minoritate. Ar trebui ei protejati pur si simplu fiindca sunt o minoritate? Am recurs la aceasta demonstratie prin absurd nu cu intentia de a-i anatemiza in vreun fel pe cei care isi concep existenta alaturi de persoane de acelasi sex. Ci doar pentru a demonstra cum functioneaza principiul nediscriminarii de care vorbeam mai sus. Numai ca domnul Klaus Iohannis, pronuntandu-se asa cum s-a pronuntat, a incalcat o alta regula de fier a democratiei. Cea constitutionala. Regula privind modul in care poate fi organizat un referendum. Daca un anumit numar de cetateni, numar prevazut in legea fundamentala, solicita sa se organizeze un referendum, indiferent pe ce tema ar fi el, institutia prezidentiala, institutia executiva si Parlamentul sunt obligate sa se conformeze. Prin urmare, in ceea ce priveste casatoriile persoanelor de acelasi sex, in mod obligatoriu, in Romania, urmeaza sa aiba loc un referendum. Klaus Iohannis, in calitate de granat al Constitutiei, in loc sa se pronunte asupra acestui referendum, in sensul datei la care crede el ca ar fi mai bine sa fie organizat, si-a exprimat opiniile asupra continutului acestuia. A incercat sa sugereze chiar un rezultat. Un rezultat cu totul si cu totul contrar milioanelor de romani care au solicitat un referendum. In felul acesta, presedintele a incalcat o regula importanta a democratiei. Si nu vad cum cele doua milioane de semnatari ai petitiei pentru organizarea refrendumului, la care se adauga si familiile acestora, nu il vor sanctiona pe presedinte.

Ma voi opri si asupra unui al doilea exemplu. Penultimul legat de prestatia prezidentiala. Parlamentul s-a pronuntat, aproband, cu o larga majoritate, motiunea simpla de cenzura, impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna. Ea a fost sanctionata politic pentru difuzarea de informatii false care aduc atingere sigurantei cetatenilor si sigurantei nationale. Intrebat asupra pozitiei sale, domnul Klaus Iohannis a cautionat-o pe doamna Raluca Pruna si, implicit, a incurajat Guvernul Ciolos sa nu o demita. Este adevarat, Constitutia nu o poate obliga pe doamna Raluca Pruna sa demisioneze in urma unei motiuni simple si nici pe prim-ministru sa o demita. Dar ceea ce este legal nu este neaparat si moral. Este profund imoral ca un ministru care a mintit in repetetate randuri sa ramana in functie, in ciuda faptului ca prima putere in stat, care este Parlamentul, solicita contrariul. Si nu este tocmai moral ca un presedinte sa se puna de-a curmezisul. Si, in orice caz, aceasta pozitie nu va fi aducatoare de vreo crestere a coeficientului de incredere.

Prin urmare, e bine ca domnul Klaus Iohannis beneficiaza, in fine, de un PR destept si ca a devenit mai activ in viata publica. Dar binele se poate transforma in rau, daca semnalele transmise de la Cotroceni lezeaza inteligenta sau bunul simt colectiv. La fel cum caderea nu a fost ireversibila, nici cresterea nu e ireversibila.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii