Demascati sub presiunea unirii   octombrie 24th, 2016

srs_edit2-90x90Este extraordinar de interesant cum au reactionat liderii politici de la Bucuresti sub presiunea demonstrantilor, care solicita o foaie de parcurs pentru realizarea reunirii Basarabiei la patria mama. In linii mari, provocarea lansata de George Simion le-a creat frisoane celor mai importanti reprezentanti ai establishmentului politic de la Bucuresti. Este un examen la care acestia au cazut. Ceea ce inseamna ca, pana in prezent, au fost duplicitari. Iar acum s-au demascat.

Despre George Simion au inceput sa circule fel de fel de insinuari. Cei mai indrazneti sugereaza ca acesta ar fi un pion otravit al Federatiei Ruse. Nici mai mult, nici mai putin. Cei mai putin indrazneti afirma ca el si tinerii care il sustin, de patru ani, in demonstratiile organizate mereu in octombrie, dupa ce se intorc studentii din vacanta, ar fi transformati intr-o masa de manevra. Tot a Federatiei Ruse. O masa de agenti provocatori. Aceasta este cea mai importanta scuza pentru sovaiala, pentru lipsa de consecventa, pentru duplicitatea liderilor de la Bucuresti.

Este adevarat, George Simion s-a remarcat prin cateva gesturi extreme. I-a pus lumanari, in fata vilei sale, lui Ion Iliescu la una dintre aniversarile acestuia. I-a aruncat cu bani in complexul expozitional atunci cand “emanatul” loviturii de stat din decembrie 1989 si-a lansat o carte cu caracter istoric. George Simion si-a definit cat se poate de clar pozitia. Este anti-kgb-ist, anti-comunist si promotor al reintregirii Romaniei. Acum, este interesant de vazut ce solutii au identificat liderii politici de la Bucuresti, pentru a se sustrage unui raspuns ferm la solicitarile studentilor.

Autoritatile statului, in frunte cu ministrul de Interne, au fost ferme. Au scos batele la bataie. I-au extras pe capii Miscarii Unioniste din multime pentru a-i amenda si pentru a-i intimida. Si aratand, astfel, lumii intregi cum este tratata, la Bucuresti, o demonstratie studenteasca avand drept obiectiv readucerea acasa a Basarabiei. Ca nu care cumva sa existe vreun dubiu la Moscova. Sau la Chisinau. Sau in alta parte.

Premierul Ciolos s-a acomodat si el aceluiasi trend. A pus coada intre picioare si a declarat ca, intrucat Executivul pe care il conduce mai are doar doua luni de viata, nu este in masura sa discute sau sa negocieze un obiectiv pe termen lung si de o asemenea anvergura, cum este reintregirea statului. Sa vedem ce au facut liderii politici.

PSD a purtat cu reprezentantii unionistilor o discutie pur formala. Ca si cand tocmai au aterizat niste extraterestri si a avut loc un prim contact, la capatul caruia partile au decis ca, pentru a se identifica, va mai fi necesar sa se intalneasca candva, in viitor.

PNL, mai intai, a stat cu usile incuiate, apoi a purtat cu demonstrantii un dialog formal. Mai mult prin intermediul declaratiilor TV.

Cu doua exceptii, partidele mai mici au mers in trena cu PSD si PNL. Exceptiile sunt Partidul Romania Unita care, de la bun inceput, s-a implicat, in mod manifest, de partea tinerilor unionisti si Alianta Noastra Romania care a lansat chiar o propunere concreta, extrem de interesanta.

Sunt sute de mii de basarabeni intre care, culmea, si numerosi filorusi, antiunionisti si antieuropenisti care au primit cetatenia romana. Ei au, astfel, posibilitatea sa se stabileasca aici, sa munceasca aici sau sa beneficieze de drepturile pe care noi le avem de a munci in Uniunea Europeana. Dar mai ales, au dreptul sa voteze. La locale, cei care si-au stabilit un domiciliu in Romania, la parlamentare si prezidentiale, ceilalti. Cu exceptia, de acum celebra, a ex-presedintelui Traian Basescu si poate cu cateva alte exceptii, nu sunt prea multe cazuri de cetateni romani care sa fi primit cetatenia Republicii Moldova. Practic, nu exista niciun mecanism special creat in acest scop, dupa modelul instituit de autoritatile de la Bucuresti. Daca guvernul si presedintia Romaniei au depsus sau ar depune, in viitor, diligentele necesare pentru a obtine, de la Chisinau, un raspuns echivalent, atunci ar exista, cu certitudine, sute de mii de persoane care, intelegand miza, ar solicita si ar putea primi cetatenia Republicii Moldova.

Daca s-ar intampla asa, atunci cu totul altfel ar decurge lupta politica de la Chisinau care se poarta pe doua paliere. Pentru Uniunea Euroasiatica sau pentru Uniunea Europeana; pentru unirea cu Romania sau contra reunificarii.

Sunt momente istorice cand o tara are nevoie de barbati de stat, de oameni indrazneti, hotarati, cu viziune si animati de inalte sentimente patriotice. Acesti oameni tocmai lipsesc. Cu cateva exceptii care isi iau bastoane in cap.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii