Cui ii foloseste marea epurare?   octombrie 30th, 2016

srs_edit2-90x90“Qui prodest?”, iata o intrebare celebra, lansata de ganditorii antici. Raspunsul la ea, fara a avea pretentia de panaceu universal, poate defini ratiunea si sensul unor operatii la nivel macrosocial de nivelul si intensitatea unei epurari. Sa incercam si noi sa raspundem, utilizand logica formala, la aceasta intrebare.

O mare epurare reprezinta o trauma la nivelul societatii. Este o operatie dureroasa. Si extrem de riscanta. Cum se spune, pe cord deschis. Scopul enuntat este, fireste, ca intodeauna atunci cand, in istorie, au avut loc epurari, insanatosirea societatii. Elimini ceea ce este rau, pentru a-i lasa binelui spatiu vital.

Faptul ca presedintele Klaus Iohannis, imediat dupa ce si-a intrat in paine in primul mandat prezidential, a anuntat ca urmeaza “o perioada foarte urata, dar necesara” ne arata ca presedintele Romaniei a fost, din capul locului, constient asupra faptului ca procesul de epurare intra intr-o etapa nu numai accelerata, ci si extrem de dura. La acea data, domnul Klaus Iohannis, chiar din capul locului, cu prilejul depunerii juramantului la Curtea Constitutionala si apoi, imediat, intr-o declaratie facuta la CSM, a insistat asupra faptului ca, in acest proces al epurarii, denumita de domnia sa lupta impotriva coruptiei, trebuiesc respectate drepturile procesuale, drepturile cetatenilor, ceea ce inseamna ca nimeni nu are dreptul sa se considere mai presus de lege. Care este dublul semnal transmis de Iohannis la sfarsitul anului 2014?

Pe de o parte, persoana care beneficia atunci, de la mare distanta, de cel mai ridicat coeficient de incredere in statul roman ne-a semnalat faptul ca, printr-o continuare fireasca a mesajelor sale din timpul campaniei electorale, lupta impotriva coruptiei se va accelera. Dar Iohannis, cel de atunci, era constient ca exista si pericole. Printre acestea, cel mai grav era abuzul pe care il puteau savarsi, la viteza sau in mod intentionat, unii procurori. Si apoi, in baza unor rechizitorii fabricate, si unii judecatori. De aceea Iohannis de atunci a subliniat faptul ca oamenii legii nu trebuie sa fie deasupra legii. Si ca ei nu sunt niste Dumnezei. Simultan, a facut si distinctia cat se poate de corecta intre procurori, care sunt avocati ai statului, si magistrati, care reprezinta justitia propriu-zisa.

Aceasta distinctie este extrem de importanta. Pentru ca, printr-o simpla extrapolare, se vede si diferenta dintre o fapta acuzata si o fapta judecata. Simpla acuzatie nu inseamna mare lucru, atata timp cat functioneaza prezumtia de nevinovatie. Abia finalizarea unei acuzatii, printr-un proces in fata judecatorilor, poate inlatura prezumtia de nevinovatie.

Per a contrario, atunci cand Klaus Iohannis a renuntat sa mai faca aceasta distinctie, destul de repede dupa alegeri, si prezumtia de nevinovatie, in fapt, a fost inlaturata. Iar oamenii cercetati de procurori, in special de cei de la DNA, prin modul in care au fost prezentate faptele, prin maniera in care au fost mediatizate, au fost, din capul locului, stigmatizati. Fara a mai conta prea mult daca, la capatul procesului, urma sau nu sa se constate de catre judecatori nevinovatia acestora.

De ce a facut Klaus Iohannis acest pas semnificativ pentru derularea intregului proces? Daca lupta impotriva coruptiei nu ar fi condus cu necesitate si in mod dirijat, pentru oamenii politici, in special, si pentru grupurile de interese afiliate acestora, la diminuarea sau chiar anularea prezumtiei de nevinovatie, atunci acest proces, absolut necesar societatii romanesti, nu s-ar fi transformat intr-o epurare.

Dar jucatorii politici, in fruntea carora, la vedere, se afla Klaus Iohannis, iar in spate, persoane extrem de influente, dar, in aparenta, neiregimentate politic, aveau nevoie nu de o simpla lupta impotriva coruptiei, ci de o epurare. Pentru “sistem”, era o conditie sine qua non ca lupta, absolut necesara si fireasca, impotriva coruptiei sa se transforme intr-un instrument si vehicul politic.

Toate marile epurari din istorie, fie ca au fost de natura religioasa sau de natura politica, au avut drept obiectiv acumularea unei puteri cu totul si cu totul neobisnuite in beneficiul uneia dintre parti. In acest scop, s-a lucrat fie cu inchizitori, atunci cand au fost declansate epurari religioase, in scopul ca anumiti oameni ai bisericii sa se constituie in sistem si sa dobandeasca o putere absoluta, fie de catre politisti si procurori, atunci cand “sistemul” era de natura politica.

O simpla lupta impotriva coruptiei, oricat de inteligent si de profesionist este dusa, nu se poate transforma, sub nicio forma, intr-o mare epurare. La fel cum o mare epurare nu inseamna pur si simplu un razboi declarat coruptiei.

Transformarea unei necesitati firesti a societatii romanesti, aceea a instaurarii si consolidarii statului de drept si a constructiei unei societati sanatoase si eficiente, nu se poate face, sub nicio forma, pe cale unei epurari.

Daca vrem o alta clasa politica, nu vom obtine niciodata asa ceva eliminandu-i pur si simplu pe adversari, sub pretextul real sau contrafacut al faptului ca acestia sunt corupti. Innoirea clasei politice se va vedea foarte curand ca nu a avut loc, desi epurarea s-a petrecut si si-a consumat, in buna masura, energiile. Pentru ca o clasa politica noua, mai curata, mai eficienta, mai dedicata binelui national nu poate izvori din pamantul parjolit al unei mari epurari, ci din cu totul alta parte. Din educatie.

Numai educatia privita si construita pe termen lung, educatia intregii natiuni, poate ridica atat nivelul de competenta al clasei politice, cat si de gradul ei de cinste si de onestitate. Ori asta este un proiect pe termen foarte lung. La care nimeni nu a fost dispus sa se inhame in Romania. Nici macar domnul Klaus Iohannis care si-a consumat deja doi ani din deceniul planificat.

Si un ultim “detaliu”: nicio mare epurare savarsita vreodata in istorie nu a dus la ceva bun. Cu exceptia faptului ca, temporar, i-a ajutat pe promotori sa obtina mai multa putere decat li se cuvenea.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii