Cine pe cine adopta?   noiembrie 2nd, 2016

srs_edit2-90x90Astazi, se va decide. PNL impreuna cu Dacian Ciolos vor forma o familie. Aceasta familie noua se intemeiaza printr-o adoptie. Dar cine pe cine adopta? Si cine este adoptat? Ce loc va ocupa, in aceasta constructie, Dacian Ciolos si ce loc va ocupa PNL? De raspunsul corect la aceasta intrebare depind multe, iar efectele nu vizeaza doar campania electorala. Si nici macar ceea ce se va intampla imediat dupa. Sunt efecte pe termen lung care pot merge pana la deces. La decesul familiei. Sau al celui care adopta. Sau al celui adoptat.

In definitiv, cine a ramas orfan? Poate fi considerat Partidul National Liberal orfan, intrucat i-a fost imposibil sa identifice, printre membrii sai, un candidat de premier si, in situatia asta, a fost nevoit sa adopte unul din societatea civila? Dar este Dacian Ciolos, pur si simplu, o lumina izvorata din respectiva societate civila? Sau este, pana la urma, tot un produs al politicii?

Intrebarea poate fi pusa si invers. Fara sa fi declarat vreodata acest lucru, sa fi primit Ciolos o asigurare ferma din partea presedintelui Klaus Iohannis nu doar pentru un mandat de un an, ci si pentru inca un mandat de patru ani la Palatul Victoria? Si, in aceste conditii, sa fi avut nevoie sa adopte un partid? Iar partidul adoptat sa fie PNL pur si simplu fiindca acolo isi poate exercita presedintele o influenta decisiva?

Cine pe cine adopta? Este vital sa stim cine este orfanul si care este, in definitiv, cel care isi ia responsabilitatea oferirii catre acesta a unei familii si a integrarii sale in noua familie. Daca aceasta constructie va esua, opinia publica trebuie sa stie cine este responsabil. Sa ne intelegem bine, daca PNL il adopta pe Dacian Ciolos, iar acesta, dintr-un motiv sau altul, se dovedeste a fi un vlastar ratat, atunci factura principala o va plati PNL. Iar Ciolos va trage doar ponoasele. Si invers. Daca Dacian Ciolos adopta un partid orfan de lider si iese rau, atunci, desi ponoasele le vor trage liberalii, factura va fi platita de Dacian Ciolos.

Dar cum putem afla cine pe cine adopta? Criteriul simplu este acela al obiectivelor declarate. Obiectivul declarat al PNL este programul de guvernare al acestui partid. Un document extrem de consistent, la elaborarea caruia au muncit multi liberali cu o vasta experienta in domeniul guvernarii. Inclusiv fostul viitor premier, respectiv Catalin Predoiu, la care, in ciuda angajamentelor sale publice, Klaus Iohannis a renuntat fara a oferi niciun fel de explicatie publica. Obiectivul declarat al lui Dacian Ciolos este o platforma. Care cuprinde cateva pagini ce sintetizeaza o viziune a sa asupra viitorului Romaniei. Daca stim care sunt obiectivele si daca mai stim ca ambele parti au convenit ca obiectivele PNL sau obiectivele din platforma lui Ciolos pot fi atinse doar pe calea unei adoptii, atunci mai urmeaza sa observam care obiectiv va avea prevalenta. Cel al PNL, consemnat in programul de guvernare? Sau cel al lui Ciolos, schitat in platforma pe care si-o asuma?

Ei bine, la aceasta intrebare cardinala este posibil sa primim raspunsul chiar azi. In masura in care PNL, intrunit in cel mai inalt for de decizie al sau dupa cel al Congresului, va lua, in acest sens, o decizie clara. Si ne va spune urmatoarele: intreg programul de guvernare al PNL va fi subordonat platformei premierului Dacian Ciolos urmand a fi, de indata, eliminat tot ceea ce excede respectiva platforma. Sau: premierul Dacian Ciolos consimte sa isi asume si sa duca la bun sfarsit programul de guvernare al PNL, urmand sa isi ajusteze, conform acestui program, propria platforma. Ar mai putea exista si o a treia cale, dar, in acest sens, nu avem, pana la aceasta ora, niciun semnal cat de cat concludent. Teoretic, PNL si Dacian Ciolos ar fi putut transpira in ultimele zile si produce, in final, un document unic care sa preia, insumand si completand, obiectivele celor doua parti si sa stabileasca cele mai bune modalitati asumate in comun pentru atingerea lor. Acesta ar fi scenariul ideal. Nu avem insa, cum aratam mai sus, niciun fel de semnal ca s-ar fi lucrat in acest sens.

In consecinta, intrebarea ramane deschisa. Cine pe cine adopta? Iar raspunsul corect este ca nu stim. In schimb, stim cine este nasul vizibil in aceasta adoptie. Nasul vizibil este presedintele Klaus Iohannis. Dar daca exista un nas vizibil, inseamna ca exista si un nas invizibil. Cine este nasul invizibil? Din nou, nu stim. Daca intervin atat de multe necunoscute, ma intreb ce sanse de succes are aceata operatiune.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii