Am gresit cand l-am votat?   noiembrie 17th, 2016

srs_edit2-90x90Despre Klaus Iohannis este vorba. Cel pe care nu numai ca l-am votat, dar l-am si sustinut activ in cursa pentru castigarea alegerilor prezidentiale. Am gresit? Ar fi trebuit sa il creditez pe Victor Ponta? Cine s-a dovedit a fi mai bun? Cine s-a dovedit a fi mai nociv? Dupa doi ani, se poate face un bilant. Si poate fi trasa o linie.

Era limpede ca domnul Klaus Iohannis nu are experienta in ceea ce priveste administratia publica centrala. Iar daca devenea presedinte, ajungea, implicit, sa fie si o parte a Executivului, asa cum prevede Constitutia.

Al doilea handicap viza, de fapt, primul atribut al unui sef de stat. Politica externa. Nici aici nu avea vreo experienta. Decat, cel mult, cea dobandita in calitate de primar al Sibiului, cand a reusit performanta de a face din acest oras capitala culturala europeana. Si, astfel, a putut avea unele contacte externe.

Cat priveste politica de aparare si de siguranta nationala, alt atribut important al unui presedinte, Iohannis era, in cel mai bun caz, un amator si singura certitudine cu care opera era ca Romania va trebui sa isi respecte angajamentele euroatlantice. Cam putin.

In al treilea rand, pentru a fi un bun presedinte, este obligatoriu sa ai abilitati avansate de politician. Sa fi dispus sa negociezi, sa stii sa negociezi si sa reusesti sa ajungi, chiar si cu adversarii, la un numitor comun. Nici aceasta aptitudine nu ii era proprie lui Iohannis.

Si, ca o bomboana pe coliva, mi-am dat si eu seama de la bun inceput, cum si-au dat multi altii seama, ca acest candidat prezidential nu era un bun comunicator. Dimpotriva, este mai degraba un taciturn. Si un introvertit.

Si, cu toate acestea, l-am sustinut si votat. Am gresit? Alternativa era Victor Ponta. Un personaj cu multe calitati si cu numeroase aptitudini de conducator. Dovedite. Un om dinamic, ambitios si cu o oarecare cultura si experienta necesare unui lider la nivel de sef de stat. Aparent, Victor Ponta era mai bun.

Marele handicap al lui Victor Ponta a fost si ramane lipsa de caracter. Omul este nu numai duplicitar, ci si mincinos. Ceea ce poate fi fatal. Atat in politica interna, cat si in politica externa. Aceste trasaturi negative de caracter ale liderului PSD, pe care le-am putut masura indeaproape cat timp am fost consilier personal al domnului Crin Antonescu, erau suficiente pentru mine.

In plus, Klaus Iohannis beneficia si de apartenenta sa la tabara liberala. O unificare a dreptei si un presedinte de dreapta pareau seducatoare inaintea alegerilor.

Nu a iesit cum ma asteptam. A iesit ceva mai putin bine. Sau ceva mai rau. Presedintele Klaus Iohannis nu a performat. Dar nici nu a compromis Romania in maniera in care a facut-o si se pregatea sa o faca in continuare Victor Ponta, prin neonorarea sau chiar incalcarea flagranta a angajamentelor asumate, prin nenumaratele blaturi pe care le-a facut si se pregatea sa le mai faca.

Dar, in acest sfarsit de an 2016, adevarata provocare este alta. Care dintre cei doi lideri duce o politica mai antinationala. Romania a parcurs, din 1989 incoace, un drum dramatic, presarat cu numeroase capcane, infrangeri, umilinte, dar si cu  doua succese notabile, intrarea in Uniunea Europeana si in NATO.

In rest, tara este parjolita. 40% dintre tineri isi vand forta de munca, talentul, intelectul peste hotare. Tot 40% din pamantul tarii a fost instrainat. Romania isi pierde, in ritm galopant, resursele solului si subsolului, utilitatile si este la un pas de dezmembrare. Desi suntem membri NATO, niciodata in istoria recenta provocarile externe nu au fost mai mari si mai periculoase.

Daca imi analizez propria optiune pentru un presedinte sau pentru altul din aceasta ultima perspectiva, fara  a mai pune la socoteala celelalte premise, atunci, la doi ani de castigarea alegerilor de catre Klaus Iohannis, marturisesc ca nu stiu inca daca am facut bine sau am gresit.

Romania trebuie sa devina un stat natiune al Uniunii Europene. La fel cum sunt toate celelalte state mari si medii ale continentului. Romania trebuie cu orice pret sa isi abandoneze statutul umilitor de colonie, de prizoniera a unor decizii luate, peste capul cetatenilor, la Washington, la Bruxelles, la Berlin sau in alta parte. Iar daca vorbim despre interesul national, imi pare rau, domnule Klaus Iohannis, dar trebuie sa mai asteptam putin pentru a trage o linie. Si, de asemenea, sa mai respiram un pic inainte de a spune daca, sub mandatul dumneavoastra, Romania este sau nu mai democratica comparativ cu deceniul negru al celor doua mandate executate pe seama romanilor de Traian Basescu.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii