Liviu Dragnea nu va fi premier. Cine pierde?   noiembrie 22nd, 2016

srs_edit2-90x90O prevedere din Legea de organizare a Guvernului il impiedica pe Liviu Dragnea sa devina premier al Romaniei, pentru ca a suferit o condamnare penala. Actul normativ nu mai poate fi atacat in termen util la Curtea Constitutionala. In consecinta, dupa alegeri, daca va forma o majoritate, PSD va trebui sa se orienteze catre un alt nume de premier. Dragnea, ca tinta, iese din discutie. Din ambele directii ale spectrului politic. Cine pierde in urma acestei clarificari?

Pana la inceputul acestei saptamani nu s-a vorbit deloc despre un act normativ, de altfel destul de vechi, care impiedica o persoana sa dobandeasca calitatea de premier in eventualitatea in care a suferit o condamnare penala. Nu s-a discutat pe aceasta tema nimic, pentru ca nu a fost cazul. Nu a existat niciun precedent in istoria Romaniei de acest fel. Acum, lucrurile sunt evidente. Liviu Dragnea, in eventualitatea in care vrea acest lucru, nu poate fi prim-ministru al Romaniei prin efectul unei legi. Si nu ca o consecinta a opozitiei declarata in mod anticipat de catre presedintele Klaus Iohannis.

Aceasta prevedere legala din actul normativ care reglementeaza organizarea Guvernului ar putea fi neconstitutionala, pentru ca legea fundamentala nu-i interzice unei persoane condamnate penal sa detina functia de prim-ministru decat in anumite conditii, neintrunite de cazul Dragnea. Numai ca legea este in vigoare si se aplica pana cand ea este anulata de catre Curtea Constitutionala. Acest lucru nu se poate insa petrece pana la sfarsitul acestui an. Nimeni nu a atacat legea la CCR, iar daca ar face cineva acest lucru, decizia va opera nu pentru urmatorul Guvern, ci pentru al doilea Guvern de acum incolo. Situatia lui Dragnea este pecetluita. Juridic.

Pentru a raspunde la intrebarea din titlu, trebuie sa stim, in prealabil, daca Liviu Dragnea a dorit cu adevarat ca, la capatul acestor alegeri, sa ajunga prim-ministru, daca doar a cochetat cu aceasta idee sau daca, in stilul sau caracteristic, a jucat la cacealma. Parearea mea este ca Liviu Dragnea a lasat inadins ca aceasta incertitudine sa treneze, in intentia de a culege roadele unui joc in care a obligat PNL-ul sa intre. De ce afirm asta? Pentru ca electoratului PSD, ma refer la electoratul stabil, putin ii pasa cine va fi premier. Acest electorat traieste cu convingerea ca, daca PSD va forma o majoritate si va avea un guvern, indiferent cine va fi premierul, isi va indeplini cel putin o parte dintre angajamentele super generoase pe care si le-a luat. Prin urmare, putin conteaza daca Liviu Dragnea va fi sau nu premier. Tocmai din acest motiv presedintele PSD nici nu a afirmat vreodata cu subiect si predicat ca are aceasta intentie. A lasat pur si simplu ca incertitudinea sa balteasca.

In schimb, PNL nu a avut decat de castigat, straduindu-se din rasputeri sa acrediteze certitudinea ca PSD intentioneaza sa il propuna premier pe Liviu Dragnea. Lipindu-i aceasta eticheta, PNL a pus, pana la inceputul acestei saptamani, fata in fata doua imagini. Imaginea unui Dragnea penal, in antiteza cu imaginea unui Ciolos cinstit. Intreaga propaganda PNL a mizat  pe aceasta antiteza si pe crearea unei emotii colective in jurul ei. Alegerile, pana acum, au fost nu despre programele politice ale partidelor, ci despre viitorii premieri. Un fenomen atipic in peisajul politic romanesc.

Nici PNL nu avea nevoie de aceasta marota pentru electoratul sau dur. Tema unui penal in fruntea Guvernului urma sa aiba efect doar in ceea ce priveste mobilizarea de partea PNL, adica a unui premier cinstit, a unui electorat nehotarat, dispus sa mearga la vot pur si simplu pentru a refuza un candidat de premier condamnat penal.

Cortina s-a ridicat. Descoperind, cu doua saptamani inainte de alegeri, intreaga scena politica asa cum e ea. PSD, in continuare, nu are niciun motiv sa isi nominalizeze candidatul. O poate face sau nu. Dar, acum, este cert, in niciun caz nu va fi Dragnea. In timp ce PSD nu le ofera adversarilor politici nicio tinta, PNL joaca cu tinta la vedere. Si, inevitabil, electoratul de stanga va lua tinta la catare.

Prin urmare, in timp ce PNL isi va apara premierul de atacurile din ce in ce mai bine pregatite ale stangii, PSD va fi liber sa isi prezinte programele. Nemaifiind constrans de ipoteza declansarii unei crize politice in urma nominalizarii lui Dragnea. Presedintele Klaus Iohannis, o importanta forta pro-PNL, ramane si el cu ochii in soare. In doar o jumatate de zi, niciuna dintre cele trei tinte ale sale nu mai exista pe radar. Liviu Dragnea nu mai poate candida prin efectul legii, Calin Popescu Tariceanu devine neeligibil prin decizia ferma a PSD, iar Victor Ponta declara ferm ca nici prin cap nu ii trece sa devina premier, la finele acestui an, in nicio conjunctura. Asa ca PNL a ramas fata in fata cu PMP. Dacian Ciolos, fata in fata cu Traian Basescu. Acesta din urma fiind singurul candidat de premier care inca este o tinta fixa.

Raspunsul la intrebarea din titlu a fost dat. Prin eliminarea oricarui scenariu vizandu-l pe Dragnea, pierde PNL. Ramane ca liberalii sa se reorienteze in mare viteza.  Au nevoie de o cu totul si cu totul alta strategie electorala.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii