Klaus Iohannis declanseaza marea emotie colectiva   noiembrie 28th, 2016

srs_edit2-90x90Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, si pe buna dreptate, ca, pentru a castiga alegerile, este nevoie de o emotie colectiva. A facut, de buna seama, referire la propria experienta din 2014, cand imposibilitatea exercitarii dreptului la vot de catre romanii din strainatate a avut drept efect, pe calea emotiei colective propagate in tara, trecerea masiva de partea lui a unui electorat altfel inert. Cum, necum, iata ca o mare emotie colectiva se declanseaza, acum, in Romania. Punctul zero a fost decizia presedintelui Klaus Iohannis de a aplica criteriile de integritate ale PNL asupra modului de desfasurare a sarbatorii nationale de la 1 decembrie. Sa vedem ce poate urma.

Ofensa adusa pe aceasta cale principalilor opozanti politici ai presedintelui Klaus Iohannis, dintre care unii sunt lideri de partide, altii inalti demnitari ai statului sau si una si alta, se propaga, cum este si firesc, in masa de sustinatori politici ai acestora. Sustinatori ai PSD, ai ALDE, ai PRU. Acestia se revolta si protesteaza. Pentru moment, aceasta parte a Romaniei se afla intr-o fierbere tacuta.

Reactia se poate transforma insa in furie. Asa cum am semnalat intr-o analiza precedenta, scanteia care sa provoace reactia in lant ar putea fi Gabriela Firea. Primarul general al Capitalei. Personalitatea politica cea mai bine cotata de catre cetateni. A doua persoana in stat, dupa Klaus Iohannis, ca numar de voturi primite. Si ceea ce este cu adevarat semnificativ, fara ca in cazul ei sa poata fi aplicat, in sens negativ, vreunul dintre criteriile de integritate cu care opereaza presedintele sau PNL. Nici Gabriela Firea nu a fost invitata la cele doua parti ale sarbatorii nationale oficiale care urmeaza sa se desfasoare la Arcul de Triumf si la Palatul Cotroceni.

Am crezut si am afirmat acest lucru deja de mai multe ori ca avem de-a face cu o gafa uriasa de care se face vinovat protocolul de la Cotroceni, gafa insusita insa de presedintele Klaus Iohannis. M-am razgandit. Noile informatii care imi parvin demonstreaza ca asistam la o succesiune de actiuni politice deliberate si care au drept scop declansarea unei mari emotii colective care urmeaza sa fie directionata in defavoarea stangii si in favoarea dreptei. Cum anume?

In statele cu o democratie esuata sau semi-esuata, transformate in poligon de incercari pentru democratiile consolidate, “sistemul” mentine coruptia la un nivel extrem de ridicat si, in acelasi timp, mimeaza in mod continuu lupta necrutatoare impotriva acestui fenomen. Cand mentii coruptia la nivel ridicat, este firesc sa ai o populatie din ce in ce mai exasperata de coruptie si din ce in ce mai interesata si motivata sa scape de acest flagel care o mentine in saracie. Populatia devine astfel o masa de manevra a “sistemului” care, in numele luptei anticoruptie, castiga permanent simpatizanti si voturi, transformand in masa de manevra o parte semnificativa a populatiei.

Astazi, Klaus Iohannis este fie parte a “sistemului”, fie prizonier al acestuia. Este putin important pentru demonstratia pe care o fac acum. Esential e ca actioneaza in acelasi sens.

Miza PNL si a lui Klaus Iohannis in aceste alegeri nu este atat persoana unui prezumtiv premier, Dacian Ciolos, care are o singura calitate, si anume ca, in perceptia publica, nu trece drept corupt, cat demonstratia ca singura sansa de mantuire a Romaniei este aplicarea pana la capat a criteriilor de integritate stabilite de PNL.

Despre criteriile de integritate, in sensul cel mai larg al cuvantului, este vorba in scandalul declansat pe marginea sarbatorii natioanle de la 1 decembrie. In mod deliberat, presedintele Klaus Iohannis a aplicat cu brutalitate, in exces, criteriile de integritate concepute pentru clasa politica si pentru lupta politica asupra participarii sau neparticiparii la evenimentele de 1 decembrie. Si pentru ca situatia sa fie si mai evidenta, a extins asemenea criterii si asupra unor persoane, cum este primarul general al Capitalei, a carei lipsa de integritate este prezumata doar prin faptul ca este membru PSD si sustine acest partid.

Emotia colectiva declansata astfel se acumuleaza pe zi ce trece. Si ea va fi, in mod inevitabil, canalizata intr-o forma de protest impotriva lui Klaus Iohannis la care vor participa simpatizantii celeilalte parti.

Romania a fost rupta in doua. Nu numai la figurat, ci si la propriu. Ce vom vedea la Arcul de Triumf? Un grup oficial, strans in jurul presedintelui Klaus Iohannis, precum si un grup neoficial, alcatuit din numerosi oficiali, intr-o alta parte a Arcului de Triumf, concentrati in jurul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care este de presupus se va inveli in drapelul national. Este inevitabil ca simpatizantii stangii sa nu reactioneze in mod ostil in raport cu cealalta Romanie, personificata de Klaus Iohannis, aflat in prim-planul evenimentului. Aceasta este insa emotia colectiva la care se asteapta presedintele? Nicidecum!

Este doar declansatorul. Cu cat simpatizantii PSD, ALDE, ai primarului general al Capitalei, ai PRU vor reactiona mai dur, manifestandu-si dezaprobarea fata de eliminarea lor de la ceremoniile oficiale, cu atat va fi mai posibila declansarea unei contrareactii a celeilalte parti a cetatenilor Romaniei, care accepta si aplauda criteriile de integritate adopatate, proclamte si aplicate de care presedintele Klaus Iohannis. Abia in felul acesta se va declansa marea emotie colectiva pe care mizeaza acesta. Daca asa stau lucrurile, atunci ziua de 1 decembrie, cu pretul declansarii unui mic razboi romano-roman, a ruperii Romaniei in doua cu cateva zile inaintea unui important scrutin electoral, va marca si transformarea definitiva a presedintelui spectator in presedinte jucator. Un jucator cu “sistemul”, daca nu subordonat, in orice caz aflat de partea lui.

Inca un argument pentru sustinerea acestui scenariu este ca, procedand astfel, presedintele Klaus Iohannis se transforma intr-o tinta, mizand pe popularitatea sa, inca la cote ridicate, si asumandu-si fatis si chiar curajos declansarea unei mari emotii colective, presupusa a se afla sub controlul sau. Inca o data, marota luptei impotriva unei coruptii pe care nimeni nu are intentia sa o diminueze vreodata ar putea functiona.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii