Invitatul nepoftit   ianuarie 18th, 2017

srs_edit2-90x90Desantul prezidential la Palatul Victoria trebuie citit in cheia corecta. Pentru ca el, in sine, reprezinta un eveniment. Politic. Asadar, cum se face ca domnul Klaus Iohannis a prezidat, in dimineata zile de miercuri, pentru intaia data, o sedinta de Guvern? Ce l-a determinat? A procedat in acord cu legea fundamentala? Sau a incalcat cumva prevederile Constitutiei?

Ce am vazut cu ochii nostri si ce am auzit cu urechile noastre? Am vazut incaperea in care au loc, in mod obisnuit, sedintele de Guvern, dotata cu doua scaune in loc de unul la prezidiu si cu doi calareti in loc de unul, pe cel de-al doilea fiind scris numele lui Klaus Iohannis. L-am auzit pe premierul Sorin Grindeanu semnaland balbait prezenta presedintelui si afirmand, tot balbait, faptul ca respectiva sedinta de Guvern va respecta tot ceea ce este inscris pe ordinea de zi. Desi nu face impresia unui om lipsit de buna-crestere, prim-ministrul nu a suflat un cuvant despre faptul ca l-ar fi invitat el personal pe domnul Klaus Iohannis.

L-am mai auzit pe presedintele Iohannis fortand o metafora despre doi elefanti si referindu-se, astfel, la modificari ale Codului penal si la un proiect de ordonanta de urgenta privind gratierea, care nu au fost si nu sunt insa pe ordinea de zi a sedintei de Guvern.

Daca ne uitam in Constitutie, acolo scrie ca presedintele Romaniei poate prezida o sedinta de Guvern daca se discuta teme privind apararea sau siguranta nationala sau in eventualitatea in care este invitat de prim-ministru. In mod normal, afland de la premierul Grindeanu ca nu exista, pe ordinea de zi, nimic de natura sa il poata implica in sens constitutional pe presedinte, acesta ar fi trebuit sa faca, fain frumos, cale intoarsa la Cotroceni, imediat dupa ce a primit respectiva informatie in biroul prim-ministrului. A tinut totusi sa vina in sala de sedinte. Unde, intre timp, din politete, premierul i-a pus un scaun in prezidiu si a dat dispozitie sa ii fie tiparit presedintelui un calaret cu numele sau. Si a ramas pana la capat. Nu s-a mai dat plecat. Desi nu s-a discutat vreo tema dintre cele care, conform Constitutiei, ii dadeau dreptul de a prezida sedinta de Guvern.

Si fiindca asa s-au petercut lucrurile, el a tinut sa precizeze ca a fost invitat de catre prim-ministru. Ca atare, nu iesea din Constitutie.

Ceva mai tarziu, situatia s-a clarificat. In sensul ca, inaintea sedintei de Guvern, premierul se afla in Cabinetul sau unde se consulta cu doi membri ai Executivului, de la Finante si de la Justitie, in vederea pregatirii sedintei de Guvern. Si cei trei s-au pomenit deodata cu presedintele Klaus Iohannis. Acesta s-a autoinvitat. Daca ar fi fost altfel, s-ar fi stiut inca de marti ca presedintele Klaus Iohannis va prezida, a doua zi, o sedinta de Guvern. Evenimentul ar fi aparut pe agenda presedintelui. Si ar fi fost anuntat si de catre comunicatorii de la Guvern.

Si intrucat Grindeanu nu a suflat o vorba cum ca l-ar fi invitat, temandu-se ca va fi acuzat de incalcarea Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis a facut el insusi enuntul. Nepoftitul s-a autodescris drept invitat.

S-a intamplat taman in ziua in care este programat faimosul proces vizand unul dintre imobilele familiei Iohannis. Si taman in dimineata in care, urmandu-l pe Dragnea, premierul Grindeanu urmeaza sa plece cu o cursa aeriana spre Washington, raspunzand invitatiei noului presedinte american. Asistam oare la un simplu lant de intamplari?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii