Trasaturile Klausmaidanului   februarie 13th, 2017

srs_edit2-90x90A fost, duminica seara, o splendida demonstratie in Piata Victoriei. Usor resuscitat, Klausmaidanul ne-a prezentat un tricolor. Arata cu adevarat frumos. Un protest care te face mandru de tara ta. Replica am vazut-o cateva ore mai tarziu. Pe internet a fost postat acelasi tricolor, alcatuit din zeci de mii de oameni, cu procentele inscrise pe culori. Evident, rosul era predominant. Si era adaugat textul: “Iti multumim Felix, dar nu era nevoie. Acest rezultat il stiam din decembrie”. Si iata cum, cel putin la capitolul eleganta, Romania trece examenul de civilizatie. Dar ce aflam, acum, despre Klausmaidan?

Plutea in aer o cercetare serioasa de piata. Si, iata, a sostit. Tot duminica. Este asumata de Centrul de Studii in Idei Politice. Si, pentru prima data, observ ca este consemnat nominal si echipa care a lucrat. Si care isi asuma rezultatele. De fapt, in ciuda unor scenarii sau a unor banuieli, toti eram interesati sa ii cunoastem mai bine pe romanii care sunt autorii si eroii demonstratiei maraton din Piata Victoriei. Pe care eu am denumit-o, deloc intamplator, Klausmaidan. Din aceasta perspectiva, o cercetare sociologica era extrem de utila. Si a venit.

Cei mai multi dintre demonstrantii Klausmaidanului sunt – marturisesc ca ma asteptam – persoane care se autodefinesc a fi de dreapta. Oameni, in general tineri, care nu voteaza cu PSD. Este un element important. In anumite imprejurari care s-ar putea sa survina, este chiar un element cheie. In al doilea rand, multi dintre ei, de fapt cei mai multi, au votat in decembrie. Nu avem, prin urmare, de-a face cu cetateni care dispretuiesc clasa politica si care contesta, in special dintr-o asemenea pozitie, actuala guvernare. Au votat si au votat cu dreapta. Si, din nou interesant, multi dintre ei recunosc ca sunt frustrati. De ce? Pentru ca au pierdut alegerile.

In mod normal, ar trebui sa ma regasesc printre ei. Nu am votat niciodata cu stanga. Si cu atat mai mult nu as fi putut vota PSD. Chiar daca PNL m-a dezamagit profund. Am preferat sa votez cu Alianta Noastra Romania. Partid nationalist. De dreapta. Care nici macar nu a intrat in Parlament. Ar trebui sa fiu frustrat. Si sa ma manifest ca atare.

Klausmaidanul este, conform acestei cercetari de piata, dar si a constatarilor pe care le facem zi de zi, mai degraba o miscare politica, decat o miscare civica. Este o miscare politica acoperita de un design civic. In piata, intr-o proportie covarsitoare, sunt oameni de dreapta. Care au votat cu dreapta. Si care au pierdut, recent, alegerile. In piata, sunt cei mai importanti dintre activistii cunoscuti ai partidelor din opozitie. In piata, printre manifestanti, s-a aflat si Klaus Iohannis. Care isi doreste, la putere, partidul lui. De dreapta. Si ce-i cu asta?

Chiar daca aceasta demonstratie maraton de mare anvergura si care beneficiaza de o imaginatie debordanta si de o imagine pe masura este neautorizata si chiar daca ea este initiata si organizata de partidele politice din opozitie, eu unul nu mi-as permite sa fac afirmatia ca avem de-a face, in Klausmaidan, cu un protest ilegitim. Totul este legitim, in afara de vulgaritate si violenta, atunci cand vorbim despre dreptul cetateanului roman de a se exprima. Inclusiv sau, in acest caz, in primul rand politic. Dar daca acest protest maraton, pe care nu intamplator l-am denumit Klausmaidan, este legitim, atunci ce este ilegitim? De unde pana unde nervozitatea si nelinistea PSD si a sustinatorilor acestuia?

Noi asistam, de fapt, daca suntem foarte atenti, la un transfer de legitimitate dinspre Klausmaidan catre o institutie de forta a statului. Catre DNA. In prezent, DNA face doua lucruri care merita observate. In primul rand, fapt fara precedent, ii cerceteaza pe toti membrii Executivului implicati in elaborarea unui act normativ cu carcter penal. Pentru o presupusa favorizare a infractorului. Si asta se intampla in ciuda faptului ca, in conformitate cu Constitutia si cu toate principiile democratice, politica penala este apanajul exclusiv al Parlamentului, care poate fi delegat Guvernului. Doamna Kovesi s-a scapat putin atunci cand a recunoscut, intr-un interviu, care este motivul pentru care a declansat aceasta ancheta fara precedent. Institutia pe care o conduce ar fi fost deranjata de tentativa Guvernului de a modifica legislatia penala. Si, in acest sens, al doilea lucru pe care trebuie sa il observam este ca acelasi procuror-sef DNA, adica tot Laura Codruta Kovesi, este, de mai multa vreme, lansata intr-o campanie fara precedent de mediatizare care se desfasoara atat in presa interna, cat si in presa externa.

E ca si cand doamna Kovesi se pregateste de alegeri. Peste capul Constitutiei, in conformitate cu care procesul electoral s-a consumat la sfarsitul anului trecut. Si ca si cand DNA ar fi nu o institutie de forta a statului, ci pur si simplu un partid politic. Dar nici ancheta DNA desfasurata la Guvern si care ar drept scop decapitarea Executivului prin eliminarea din joc a prim-ministrului si nici teribila campania PR a aceluiasi DNA nu sunt legitime. Ele trebuiesc cumva legitimate. Pentru ca, atunci cand presedintele Klaus Iohannis il va suspenda pe prim-ministru in urma anchetei DNA si va declansa o criza guvernamentala, aceasta operatiune sa fie, la randul ei, legitimata.

Acesta este adevaratul obiectiv al Klausmaidanului. Nu sa se legitimeze pe sine, ci sa legitimeze o institutie care se implica masiv in procesul electoral, fara a avea acest drept sub aspect constitutional.

Si atunci nu trebuie precupetit niciun efort. Iata de ce, in Klausmaidan, actioneaza, la vedere, o personalitate de prim rang in materie de PR. Felix Tataru, care a lucrat aproape un deceniu cu Traian Basescu, dupa care a fost transferat la Klaus Iohannis. In Klausmaidan, actioneaza cu aceeasi eficienta, dar discret si PR-ul SRI. Cum s-ar spune, Anaconda. Dar si PR-ul DNA. Si totul, pentru a legitima altceva decat demonstratia unor romani.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii