Schimbarea la fata a domnului Klaus Iohannis   februarie 27th, 2017

srs_edit2-90x90In urma cu o saptamana, presedintele Klaus Iohannis era pe cai mari. Reusise sa se plaseze in fruntea opozitiei, dandu-i branci lui Traian Basescu. Jucand rolul unui lider incontestabil, a coalizat intregul electorat anti-PSD. A construit cu succes Klausmaidanul din fata Palatului Victoria. A dat peste cap Guvernul. A produs o remaniere relativ severa a acestuia. Si i-a pus in corzile DNA pe seful Executivului si pe presedintele PSD. Avea sansa de a schimba Guvernul in intregul sau, dar nu si sansa, cel putin pentru moment, de a instala un Guvern al opozitiei. Din toate aceste motive, a ajuns, dupa Gabriela Firea, pe primul loc in sondaje la capitolul incredere. Si, pe neasteptate, in plin elan, actiunea prezidentiala s-a fasait. Oare de ce?

Oare de ce, pe neasteptate, presedintele Klaus Iohannis a scazut presiunea, in ciuda faptului ca, inertial, fanii sai, electoratul opozitiei, continua sa se adune in Klausmaidan? Sa il fi speriat demonstratiile pro-Grindeanu desfasurate in cateva resedinte de judet? Ce s-a intamplat de fapt? De unde pana unde aceasta schimbare la fata care il determina, azi, nu numai sa stea de vorba cordial cu “penalii” in cabinetul sau de lucru de la Cotroceni, nu numai sa anunte public ca Guvernul este pe calea cea buna, ci si sa schimbe cu totul si cu totul macazul?

Cum nu cred nici in ruptul capului in coincidente, urmaresc cu atentie ce s-a intamplat anterior. Am avut mai intai o ofensiva mediatica, inceputa dar inca nefinalizata, privind o imensa potlogarie prin care au fost sacrificate 8.600 de imobile, sustrase practic avutiei publice prin intermediului Forumului German condus, ani la rand, de catre domnul Klaus Iohannis. Apoi, a cazut securea sentintei definitive de la Pitesti, prin care familia Iohannis nu numai ca a pierdut cea mai importanta dintre case, dar a si fost taxata juridic pentru reacredinta. S-a stabilit practic faptul ca sotii Iohannis stiau ca documentele in baza carora au achizitionat respectiva locuinta sunt false si totusi au mers inainte. Iar astazi trebuie sa restuie statului roman, care a fost astfel prejudiciat, o caruta de bani. Fireste, sentinta va avea si alte consecinte.

Si apoi, pe neasteptate, la Cotroceni, cu ocazia investirii noilor ministri, intr-o formula care nu a depins nici cat negru sub unghie de bunavointa lui Klaus Iohannis, iata ca acesta scoate din san ramura de maslin si o flutura, in semn de pace, in fata preacinstitei adunari.

Surpriza surprizelor survine in dimineata zilei de luni cand DNA, care se suise cu picioarele pe Guvernul Grindeanu, renunta brusc la cauza eroica si arunca pisica in gradina celuilalt mare parchet. Cu acest prilej, nu se mai pune problema vreunei infractiuni de favorizare a infractorului. A fost pur si simplu schimbata incadrarea. Iar Dragnea nu mai reprezinta o tinta. Daca se va mai intampla ceva sub aspect penal, acel ceva ii va afecta doar pe functionarii de mana a doua. Oare aceasta schimbare la fata a domnului Klaus Iohannis sa fie doar consecinta factorului intern? Sau a intervenit si factorul extern?

Din nou, ar fi bine sa nu credem in coincidente. Venirea lui Trump la presedintia Statelor Unite schimba extrem de multe lucruri in politica externa americana, in configuratia lumii, in distributia polilor de putere si sunt, evident, si consecinte privind Romania si felul in care este abordata pozitionarea Washingtonului fata de Bucuresti. Semnale de schimbare in acest sens sunt din ce in ce mai frecvente, presedintele Klaus Iohannis fiind amendat destul de insistent si de consistent pentru subordonarea sa vizibila fata de interesele hegemonice ale Berlinului. Evident, presedintele Romaniei este sanctionat si pentru indepartarea vizibila fata de axa Londra-Washington. Efectele, in plan intern, sunt astfel cat se poate de plauzibile.

In alta ordine de idei, domnul Klaus Iohannis sta pe doua scandaluri care vin tot din exteriorul Romaniei. Primul este generat de jefuirea sistematica padurilor romane de catre Schweighofer, o societatea austriaca aflata sub protectia Palatului Cotroceni, dar care este monitorizata si anchetata din afara Romaniei. In al doilea rand, este pe cale sa izbucneasca un alt scandal de mari proportii legat de inarmarea Romaniei si generat de faimosul contract al fregatelor, in valoare de un miliard 400 de milioane de euro, pus la cale, pe ultima suta de metri, spre sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, de catre Guvernul Ciolos, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, dar fara aprobarea legala si indispensabila a Parlamentului Romaniei. In acest caz, unde este favorizata o firma olandezo-germana care ar deveni beneficiarul acestui urias contract, din nou, intervine factorul extren prin declansarea unei anchete internationale vizand alte contracte ale respectivei firme in care s-a dat mita reprezentantilor unor beneficiari. Evident, din state denumite de axa Germania-Olanda drept state de mana a doua. Acest scandal, ca si celalalt, nu are cum sa nu afecteze profund parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite. Si ceea ce este semnificativ este ca, in ambele cauze, Klaus Iohannis devine tinta.

Poate toate acestea la un loc sunt explicatiile schimbarii la fata a domnului Klaus Iohannis.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

februarie 27th, 2017 at 23:20
Camelian Propinaţiu spune:

Trendul este către mari restructurări. Strada a redevenit carosabil. Pe masură ce mitingurile roşii vor fi tot mai grandioase convergent către 1 Mai, Revoluţia din Februarie poate fi furată ca cea din Decembrie, noua putere asumându-şi „adevărata” reformă a justiţiei cu pivotul ei binomul: https://propinatiu.wordpress.com/2017/02/13/pot-fura-penalii-revolutia-din-februarie-2017-1/