Toata lumea care lipseste la apelul presedintilor   martie 10th, 2017

srs_edit2-90x90In 2019, cand va fi sunat apelul presedintilor, Romania s-ar putea sa se gaseasca intr-o situatie neobisnuita. Toti actualii presedinti nu este deloc exclus sa lipseasca de la apel. Dupa care, cei care vad jumatatea plina a paharului vor putea spune ca, iata, se innoieste clasa politica. Dar nu de jos in sus. Ci alandala, de sus in jos. Sa vedem, in cele ce urmeaza, cine va lipsi la apel.

Foarte repede, ALDE va avea un singur presedinte. In persoana lui Calin Popescu Tariceanu. Domnul Daniel Constantin, oricate tumbe face, va fi exclus din vagonul de lux. Si nici nu poate sari in aceeasi pozitie schimband garnitura. Pentru ca, dincolo de legaturile sale cu Victor Ponta, loialitatea celui care a inceput prin a-l trada pe Dan Voiculescu este, pretutindeni, pusa la indoiala. Deci, primul absent.

Al doilea absent s-ar putea sa fie insusi Tariceanu. Acesta este pandit de un proces care avanseaza rapid si care nu este deloc exclus sa conduca la o condamnare. Macar de dragul scoaterii pe tusa a omului politic care a denuntat faptul ca mult clamata lupta impotriva coruptiei nu este decat o lupta pentru acapararea puterii, de la institutiile democratice ale statului, de catre institutiile de forta. Deci, al doilea presedinte lipsa la apel. Cu observatia ca, aici, este posibila si o rasturnare spectaculoasa de situatie.

In ceea ce priveste PNL, intrucat aceasta formatiune, a carei degringolada ar putea fi oprita, in principiu, prin dezbateri si alegeri democratice de jos in sus, nu are, in prezent, un presedinte, problema absentei acestuia la apel nici macar nu se pune. Exista, insa, si aici o observatie. Dupa incheierea Congresului, nu este deloc exclus ca liberalii sa aiba totusi un conducator cu o anumita stabilitate politica. Desi el va sta cocotat deasupra unui numar urias de prim-vicepresedinti, de vicepresedinti si de alti membri de drept sau alesi ai staff-ului de conducere, care vor face inoperanta o comanda rapida si ferma de la centru.

USR nici nu a intrat bine in Parlament, asa cum o fi intrat, si iata, trece printr-un periculos proces de disolutie. Aflat, acum, abia la debut. Poate va pierde, in prima runda, Clotilde Armand in confruntarea cu Nicusor Dan, dar acesta, dupa cum se dovedeste, nu are absolut nicio capacitate de a ramane in picioare intr-un Parlament pe care nu il intelege si in care intreaga sa echipa este total inactiva. Mai devreme sau mai tarziu, dar probabil mai devreme, parlamentarii USR vor pleca catre alte formatiuni politice sau pur si simplu vor deveni independenti. Iar Nicusor Dan, cum aratam, iese din schema.

PSD are o problema uriasa la varf. Un autentic animal politic fiind, Victor Ponta a simtit mirosul sangelui si ii sufla in ceafa lui Dragnea, pregatindu-se sa ii ia locul. Daca nu cumva, pana atunci, va fi el insusi aruncat peste bord. Pozitia lui Liviu Dragnea este extrem de amenintata. Nu din interior, unde a beneficiat de votul tuturor membrilor partidului, fiind singurul lider cu o legitimitate atat de mare, ci din exterior. Dinspre Directia Nationala Anticoruptie, care a pornit impotriva lui un tavalug pe care nu vrea sa il mai opreasca sau poate nici nu il mai poate opri. Un Liviu Dragnea dupa gratii este inca un presedinte terminat. Lipsa la apel.

Si cine ne-a mai ramas? Insusi presedintele Romaniei. Domnul Klaus Iohannis. Acestuia ii va fi imposibil sa le explice romanilor care este proiectul de tara in care s-a angajat, care a avansat in mod pozitiv si care nu poate fi finalizat decat printr-un al doilea mandat. Intrucat un asemenea proiect nu exista si nici nu mai are cand si cum sa fie initiat pana in 2019, domnul Klaus Iohannis este un presedinte expirat care va fi si el dat lipsa la apel chiar in anul in care presedintia Uniunii Europene este incredintata Romaniei.

Si iata cum, consemnand toate aceste absente previzibile si notabile, precum si posibilele evolutii, putem concluziona ca nu este deloc exclus ca, in 2019, la apelul presedintilor, singurul ramas in picioare sa fie liderul UDMR. Iar daca are noroc, va mai fi si Calin Popescu Tariceanu. Daca are noroc, va fi liderul maxim. Pentru ca PNL, chiar si cu un nou presedinte, fie acesta si Ludovic Orban, va iesi mult prea vulnerabil si mult prea sangerand din malaxorul in care l-a introdus domnul Klaus Iohannis.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii