Complotul institutional   aprilie 23rd, 2017

srs_edit2-90x90Continua, in ritm alert, dezvaluirile facute de Dan Andronic. In calitate de jurnalist. Sau de consultant al ex-presedintelui Traian Basescu si fost consultant al lui Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Ele se refera la intalniri de tip institutional. Dintre care cea mai importanta s-a petrecut in noaptea celui de-al doilea tur de scrutin, in urma careia Traian Basescu a primit al doilea mandat. Care este semnificatia informatiilor pe care le primim?

Consultant, pe rand, fiind al celor trei, doi fosti prim-ministri si un fost presedinte care si-a exercitat doua mandate, trecand si prin doua suspendari, Dan Andronic a reusit sa isi upgradeze la maximum si aptitudinile de jurnalist politic si de investigatii. Inevitabil, asociat fiind si cu o firma americana de strategi electorali, destul de prestigioasa in acest domeniu, chiar la nivel mondial, Andronic a ajuns sa cunoasca “tainele zeilor”. Din care dezvaluie cat vrea, sustinand ca nu isi poate incalca deontologia de consultant.

Conteaza mai putin motivele care il determina sa faca acest lucru. Probabil ca ele sunt similare cu cele care l-au pus in miscare pe Sebastian Ghita. O parte semnificativa a sistemului, ca si in cazul lui Ghita, s-a intors impotriva lui Andronic si ii vrea capul. Inevitabil, Andronic reactioneaza. Nu este deloc exclus ca, in Statele Unite fiind, el sa se afle in contact cu Departamentul de Justitie, aceasta fiind o practica uzuala a reprezentantilor firmelor americane de consultanta. In mod normal, acolo, la Departamenul de Justitie, conform legislatiei americane, trebuie raportat tot. Legea lobby-ului nu iarta pe nimeni. Iar daca, intre timp, ceva a fost scapat din vedere, lobbystul in cauza are datoria sa recupereze informatiile pentru Departamentul de Justitie.

Sa trecem insa de la povestea americana la povestea romaneasca. Dan Andronic relateaza cu lux de amanunte intamplarile din ceea ce am putea numi “noaptea, ca hotii”. Respectiv intalnirile care au avut loc in seara si noaptea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor controversate care l-au dat castigator pe Traian Basescu. Dintre acestea, cea  mai importanta s-a desfaurat la Gabriel Oprea acasa. Luxosul imobil cu tricolor la balcon, camere de luat vederi in toate colturile si cos de baschet intr-una dintre gardini, al carui proprietar este domnul Gabriel Oprea, a fost locuit, in trecut, de temutul lider comunist Ana Pauker. Aceasta, dupa ce Gheorghiu Dej a eliminat-o din epicentrul conducerii comuniste si i-a dat un fel de domiciliu fortat. Faimosul birou, in care, dupa cum relateaza Dan Andronic, s-au intalnit oamenii care se credeau insusi statul, este biroul la care a lucrat Ana Pauker.

Demersul lui Andronic este, din doua puncte de vedere, pe muchie de cutit. In primul rand, fiindca el l-ar putea afecta si l-a si afectat pe Traian Basescu, cu care a intretinut intotdeauna, incepand din 1992, o relatie extrem de apropiata. De aceea, Andronic sustine ca nu dispune de niciun fel de probe conform carora alegerile au fost fraudate, dar, in schimb, insista asupra intalnirii de taina, din casa lui Oprea, a mai marilor zilei, Florian Coldea, George Maior, Laura Codruta Kovesi si Gabriel Oprea insusi. Si subliniaza, in repetate randuri, ca discutiile au vizat in principal, daca nu cumva chiar in exclusivitate, atat derularea alegerilor si a numararii voturilor, cat si reactiile pe care le-ar fi putut avea PSD la aflarea rezultatelor finale, precum si solutiile pentru contracararea acestora. In al doilea rand, demersul lui Andronic este pe muchie de cutit, intrucat el are drept obiectiv aruncarea in aer a nucleului dur al “sistemului”. Iar acest nucleu dur, chiar stirbit prin eliminarea lui Coldea si crucificarea lui Oprea, este inca puternic si poate reactiona. Intorcandu-se, ca un bumerang, impotriva dezvaluitorului.

Cum in mod corect remarca Andronic, este absolut straniu si unic pana in prezent, in cazul unor dezvaluiri cu un asemenea impact, ca cei aratati cu degetul sa nu reactioneze in niciun fel pentru a dezminti informatiile. Ceea ce poate conduce la certitudinea ca informatiile sunt corecte.

Pe de alta parte, sa ne amintim ca doamna Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general al Romaniei si, in prezent, seful temutei Directii Nationale Anticoruptie, a afirmat in repetate randuri ca, in cariera si viata ei, nu a avut decat intalniri institutionale cu reprezentanti ai lumii politice. Sa o credem pe cuvant. Daca asa stau lucrurile, atunci intalnirea din noaptea respectiva, la care au participat cel putin doi oameni politici, generalii Gabriel Oprea si Neculai Ontanu, a fost una de tip institutional. Daca asa stau lucrurile, si nu avem niciun motiv sa ne indoim ca asa stau, atunci intalnirea in sine si discutiile purtate nu s-au desfasurat cu prilejul unei aniversari ori a unei chermeze intre simple persoane fizice, ci au avut caracterul unei sedinte de lucru. Iar orice sedinta de lucru de tip institutional are nu numai un caracter oficial, chiar daca se desfasoara la domiciliul uneia dintre persoane, ci si institutional, asa cum a tinut sa sublinieze, in mod repetat, doamna Kovesi.

Cu alte cuvinte, conform lui Andronic, cei patru oficiali ai statului roman au pus tara la cale, subiectul fiind sintetizarea rezultatului alegerilor si contracararea reactiilor uneia dintre taberele politice.

Abia acum putem intelege grozavia acestei nopti de taina, institutionale, dupa cum sustine doamna Laura Codruta Kovesi.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii