Finala PNL incepe prin miscari de sacrificiu   Mai 9th, 2017

srs_edit2-90x90Prima si cea mai semnificativa miscare de sacrificiu este sacrificarea lui Catalin Predoiu. In favoarea lui Cristian Busoi. A doua este trecerea lui Ilie Bolojan, cu arme si bagaje, de partea lui Ludovic Orban. Si Crin Antonescu face un pas surprinzator, amestecandu-se in finala. Iar undeva, in fundal, tandemul Klaus Iohannis-Eduard Hellvig incerca sa mute decisiv.

Cam asa arata, in acest moment, fotografia situatiei din PNL. Inainte de a intra in detalii, cred ca trebuie sa fac unele precizari. Pentru societatea romaneasca in ansamblul ei, PNL prezinta o importanta majora nu atat fiindca este cel mai important partid din opozitie, ci fiindca sau mai ales in masura in care isi poate recupera substanta liberala si substanta nationala, grav alterate dupa fuziunea, in fine finalizata, cu fostul PDL. A doua precizare este ca, vrem, nu vrem, scadenta alegerilor prezidentiale se apropie. In masura in care vrea sa mai aiba o sansa pentru a intra in competitie, Klaus Iohannis are nevoie de un vehicul electoral. Iar USR s-a dovedit, din aceasta perspectiva, o fata morgana. Singura nadejde e in PNL. Dar intr-un PNL gata sa se lase butonat. Un PNL imprevizibil reduce in mod alarmant sansele lui Iohannis pentru un al doilea mandat. Iata, asadar, in ce conjunctura va avea loc batalia de la congres.

Cu chiu, cu vai, in PNL s-a incheiat fuziunea. In acest moment si mai ales dupa congres, nu se mai pune problema unui partid bicefal. Indiferent cine va castiga, politica acestui partid are tendinta de a se limpezi si de a deveni mult mai unitara si mai coerenta decat a fost pana in prezent. Este un bun castigat care, in principiu, poate califica acest partid pentru anul electoral 2020. Pana in 2020, PNL, ca partid de opozitie, ar putea castiga suficient electorat pentru a invinge PSD. Cu conditia sa treaca cu bine peste alegerile prezidentiale care sunt in 2019. A trece cu bine aceste alegeri inseamna sa nu le piarda. Pentru ca daca PSD reuseste sa isi impuna un candidat cu care sa obtina victoria, atunci efectul psihologic va insemna si un deficit de detenta electorala al PNL in 2020.

Miscarile de sacrificiu care au loc, in prezent, in PNL si care se subsumeaza luptei pentru presedintia partidului nu au cum sa ignore conjunctura pe care am schitat-o anterior.

Prima si cea mai vizibila miscare de sacrificiu este renuntarea la lupta pentru asumarea presedintiei partidului a lui Ilie Bolojan. Fost secretar general PNL, lider al unor grei ai partidului, in special din Ardeal, avandu-i drept colaboratori apropiati pe Gheorghe Flaca si Mircea Hava, Ilie Bolojan este atat un aliat, cat si un adversar de temut. Depinde ce tabara a ales. Ilie Bolojan putea candida cu un succes substantial, dar negarantat la presedintia partidului. A ales sa nu candideze. Din acest moment, esentiala este optiunea sa pentru o tabara sau alta. Informatiile din interiorul PNL ne spun ca Ilie Bolojan l-a ales pe Ludovic Orban. Ceea ce ii creeaza acestuia din urma suportul politic necesar pentru a compensa o alta miscare de sacrificiu.

A doua miscare de sacrificu, mai putin vizibila, dar cu consecinte cel putin la fel de mari, are loc in cealalta tabara. Catalin Predoiu, din nou, pierde coronita de premiant. Nu a fost sa fie prim-ministru. Numele sau a fost un timp vehiculat de catre Klaus Iohannis, dar niciodata sustinut cu adevarat de catre acesta. La fel s-a intamplat si in ceea ce priveste presedintia partidului pe care a pierdut-o dupa demisia Alinei Gorghiu, tot ca efect al unei miscari de sacrificiu. Acceptase, pe ultima suta de metri, un examen pe care nu avea cum sa nu il piarda, cel al alegerilor pentru Bucuresti. Acum, pentru a-l intari pe Cristian Busoi, Catalin Predoiu face, din nou, pasul inapoi, evident, in urma deciziei celor care dirijeaza jocul, renunta la candidatura, urmand sa il sustina pe alesul tandemului Cotroceni-SRI.

O alta miscare de sacrificiu, pe cat de ciudata si de surprinzatoare, pe atat de controversata, este cea anuntata de Crin Antonescu. Acesta, auto-exilat fiind la Bruxelles, l-a intalnit acolo, in mai multe randuri, pe Cristian Busoi si, intr-una din ultimele iesiri in ceas de seara, a decis, mai mult temperamental decat cerebral, sa il sustina, in mod transparent, pe actualul presedinte al PNL Bucuresti si secretar general al partidului in batalia sa pentru sefie. Este o optiune discutabila. Din mai multe puncte de vedere. Si, in primul rand, pentru ca este atipica in raport cu comportamentul politic din ultima vreme a lui Crin Antonescu. Care s-a dovedit a fi mai degraba degajat decat angajat. Si care oricum nu a dat semne, pana in prezent, ca ar dori sa se plaseze in tabara lui Klaus Iohannis. Un Klaus Iohannis care, intr-un fel sau altul, l-a si scos din partidul pe care l-a condus in perioada in care acesta a inregistrat cel mai bun punctaj electoral din istoria recenta.

Operatiunea care poate avea insa cel mai mare impact, intr-un sens sau altul, in ceea ce priveste alegerea viitorului presedinte PNL se desfasoara, netransparent, in spatele scenei politice. Nu este un secret pentru nimeni ca domnul Cristian Busoi este un apropiat si, ca urmare, un preferat al presedintelui Klaus Iohannis. Nu este, de asemenea, niciun secret ca acelasi Cristian Busoi este, in general, un apropiat al Serviciului Roman de Informatii si, in special, un consecvent tovaras de drum al lui Eduard Hellvig, directorul celui mai important serviciu de informatii al Romaniei. Si, in al treilea rand, nu ar trebui sa fie un secret faptul ca, indiferent cat de mult se retrage si cu ce viteza SRI din campul tactic al justitiei ori al politicii, exista o miscare inertiala in sens contrar, care inca isi va spune, ani la rand, cuvantul in ceea ce priveste optiunile politice ale societatii romanesti. O societate care, intr-o proportie covarsitoare, functioneaza la umbra “sistemului”. Proiectul pe termen lung al lui Eduard Hellvig vizand reformarea SRI nu ar putea fi dus pana la capat decat cu conditia ca presedintele Klaus Iohannis sa beneficieze nu de unul, ci de doua mandate. Pentru ca altfel timpul pentru Hellvig e prea scurt. Iata unul dintre motivele, niciodata recunoscut oficial, pentru care Eduard Hellvig il va ajuta, cu toata logistica impresionanta de care dispune, pe Cristian Busoi, si nu pe Ludovic Orban, sa castige competitia interna din PNL.

Privind lucrurile la rece, balanta pare ca se inclina nu in favoarea lui Ludovic Orban, ci a lui Cristian Busoi. Asta daca ne uitam exclusiv la piesele mari care muta pe tabla de sah politic. La congres, insa, vor fi 5.000 de delegati. Acest numar mare face extrem de dificila atat functionarea cooperativelor, cat si influentarea semnificativa a voturilor in baza unor jocuri de culise.

Se pare ca se prefigureaza una dintre acele rare situatii in viata politica romaneasca, in care pionii pot rasturna piesele mari din campul de lupta. Pentru a putea insa anticipa un asemenea fenomen, mai este necesar sa auzim care sunt platformele politice ale celor doi combatanti. Cu ce oferta vine Cristian Busoi? Dar Ludovic Orban?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii