Sinuciderea politica a domnului Liviu Dragnea   Mai 10th, 2017

srs_edit2-90x90Episodul Serban Nicolae marcheaza un moment de ruptura in fulminanta cariera politica a lui Liviu Dragnea. Dupa alegerile legislative din 2016, acest personaj politic, ales, pentru prima data in istoria recenta, in unanimitate, de catre totalitatea membrilor celei mai puternice formatiuni, in calitate de presedinte, a parcurs o evolutie zbuciumata. Marcata de imposibilitatea, stabilita printr-o lege, de a isi asuma functia de prim-ministru. Din acel moment, pentru Liviu  Dragnea a inceput declinul. Care, astazi, este mai mult decat vizibil. Si poate fi perceput drept o prabusire politica.

Procesul prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la inchisoare cu suspendare este, pentru orice persoana cat de cat obiectiva, un proces politic. Politica sau nu, respectiva sentinta penala il impiedica sa preia functia de premier dupa victoria in alegeri si il impinge, intr-un interval relativ scurt de timp, intr-o veritabila criza. Asumandu-si, intr-un mod nemaiintalnit pana in prezent – repet, prin unanimitatea nu a unui congres, ci a tuturor membrilor cotizanti -, presedintia partidului si cu alegerile legislative castigate, Liviu Dragnea este primul lider in situatia de a nu putea prelua, in nume propriu, si conducerea Guvernului. In conditiile in care  a fost vioara intai in opera de elaborare si sustinere a programului de guvernare, program castigator in alegeri, Dragnea se vede astfel pus in situatia de a plasa, la Palatul Victoria, o drona, cu ajutorul careia sa poata conduce executivul. A incercat cu Sevil Shhaideh. Nu a reusit. Apoi, in aplauzele Cotroceniului si ale opozitiei, l-a instalat prim-ministru pe Sorin Grindeanu.

Cine este Sorin Grindeanu? Un lider politic relativ tanar, un produs al scolii lui Ilie Sarbu si al organizatiei PSD Timisoara, pe care acesta a condus-o cu o mana de fier, in mod direct sau indirect, adica prin delegare, pana cand tanara speranta promovata de acesta, Sorin Grindeanu, l-a aruncat cu cinism peste bord.

Astazi, Sorin Grindeanu, instalat ferm ca prim-ministru al Romaniei, dispune de o camarila proprie, de un numar din ce in ce mai mare de sustinatori personali, de yesmeni care ii sufla in panze si de o putere din ce in ce mai vizibila, inclusiv in interiorul PSD, putere care il distanteaza de Liviu Dragnea. Realitatea este ca Dragnea a scapat din mana, in buna masura, haturile executivului. I-ar mai ramane insa legislativul. In calitate de presedinte PSD, dar si de presedinte al Camerei Deputatilor, al treilea om in stat, dispunand in buna masura si de o influenta uriasa in Senat prin intermediul parteneriatului cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care conduce camera superioara a Parlamentului, ar avea posibilitatea sa fie unicul dirijor al concertului legislativ.

Dar exercitarea puterii legislative presupune abilitate si coerenta. La fel cum partidul, cel mai mare partid al Romaniei, PSD, nu poate fi condus ca un SRL, nici Parlamentul nu se poate conforma regulilor impuse de catre fostul presedinte al organizatiei de Teleorman. Parlamentul este o institutie sofisticata, chiar mai sofisticata decat partidul, fie si numai daca ne gandim la faptul ca votul alesilor poporului nu este unul de natura imperativa. Constitutional, el nu poate fi impus in niciun fel de la centru. Si in ciuda unei necesare discipline de partid sau a coerentei si consecventei impuse de politica legislativa a formatiunii majoritare, niciun parlamentar nu poate fi constrans sa adopte o anumita conduita. Cu atat mai mult cu cat, in partid, balbaiala in legatura cu legea gratierii este maxima.

Realitatea este ca PSD nici nu s-a straduit si nici nu a reusit sa adopte o strategie privind gratierea. Totul a inceput cu stangul, printr-o initiativa a partidului pusa in aplicare de Guvernul Grindeanu, abia instalat, si atat de incoerenta in continutul ei, incat pana si promotorii au rasuflat usurati atunci cand executivul a renuntat la proiect si l-a impins in Parlament, pentru a fi asasinat si apoi resuscitat.

In conditiile in care PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, nu a adoptat nicio decizie in acest sens, in conditiile in care legea gratierii nu exista in programul de guvernare si nici nu a completat vreodata acest program, actionand dupa cum bate vantul, Liviu Dragnea a decis sa joace duplicitar. L-a impins sau l-a lasat la inaintare pe senatorul Serban Nicolae, seful Comisiei juridice a camerei suprioare, acesta a adoptat anumite initiative legislative, dar, in scurt timp, presedintele PSD a cedat primelor presiuni. Si nu numai ca a cedat. Si nu numai ca nu i-a asigurat spatele unuia dintre cei mai importanti jucatori pe care ii are. Dar l-a lasat si in ofsaid pe Serban Nicolae.

Si pentru a-si duce pana la capat jocul duplicitar, a enuntat un neadevar flagrant, si anume faptul ca acesta ar fi actionat impotriva unei decizii luata de partid – decizie inexistenta – si, ca atare, trebuie sanctionat. In locul acestuia, la Comisia juridica, urmeaza sa fie numit un om de paie. Este solutia pe care a gasit-o Dragnea in tentativa sa de a nu pierde haturile si in Parlament, la fel cum s-a intamplat in Guvern.

Numai ca situatia este total diferita. In Guvern, Sorin Grindeanu joaca deseori ca un independent, dupa cum il taie capul, cautandu-si si gasind o sustinere interna din ce in ce mai consistenta si crescand treptat, in mod inteligent si abil, nivelul de coerenta al camarilei, in timp ce dincoace, la Parlament, Serban Nicolae nu s-a comportat nicio secunda nici ca un disident si nici ca un jucator pe cale de a-si constitui o echipa proprie, de natura sa ii opuna o rezistenta lui Liviu Dragnea. Pe cat de slab este, din aceast perspectiva, Serban Nicolae, care nu dispune de niciun fel de arsenal pentru a i se impotrivi lui Dragnea, pe atat de puternica este pozitia sa sub aspect etic si moral.

Lovind in Serban Nicolae, Liviu Dragnea loveste in propriul partid, il vulnerabilizeaza si, in final, se vulnerabilizeaza pe sine. Este debutul unui act suicidal sub aspect politic.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii