Ciorba reincalzita   mai 21st, 2017

srs_edit2-90x90Asa a luat peste picior presedintele Klaus Iohannis scandalul serviciului secret numit SIPA si al arhivei explozive cu acelasi nume. El sustine nici mai mult, nici mai putin ca exista un scenariu conform caruia, din cand in cand, acest taraboi este repus pe tapet, readus in atentia opiniei publice, in scopul de a genera scandal. Deci, ca sa il citez: SIPA este o ciorba reincalzita. Sa vedem, insa, care este compozitia acestei ciorbe si daca nu cumva intaiul om in stat are datoria sa sufle in ea.

Cel mai relevant fapt legat de existenta acestui serviciu secret este ca, in conformitate cu Constitutia si cu celelalte acte normative ale tarii, el reprezinta o institutie ilegala. De la inceput si pana in prezent. Chiar si noul serviciu, aceeasi Marie cu alta palarie, care, vezi Doamne, combate, in penitenciare, terorismul si crima organizata, este tot o institutie ilegala. Un serviciu secret – primul om care ar trebui sa stie acest lucru este chiar presedintele Romaniei – nu poate fi organizat decat in baza unei legi organice. In al doilea rand, in mod obligatoriu, el trebuie sa fie supus, intr-o forma sau alta, controlului public, iar acest control trebuie prevazut, la randul sau, in norme juridice. In cazul SIPA, niciuna dintre conditiile de legalitate nu a fost intrunita. Si totusi, un presedinte care de peste doi ani detine acesata inalta functie si care a garantat prin juramant ca va respecta Constitutia si ca va face si toate diligentele ca altii sa o respecte vorbeste despre o ciorba reincalzita. Fara sa fi sesizat, in atata amar de timp, un fapt elementar. Si anume ca exista un serviciu secret ilegal in aceasta tara.

In paranteza fie spus, mi-a venit apa la moara, apropo de ciorba reincalzita, pentru a-i reaminiti presedintelui Romaniei ca exista si un al doilea serviciu secret in aceeasi situatie, cel al Directiei Nationale Anticoruptie. Care, la fel ca si SIPA, este “dotat” cu ofiteri de securitate si cu intreaga aparatura necesara efectuarii tuturor activitatilor specifice unui serviciu de informatii. Fara a exista, in acest sens, o lege organica. Fara a exista vreo forma de control public asupra activitatii serviciului. Fara a exista nici cea mai mica garantie ca, lasata de capul ei, o asemenea institutie nu ar ajunge sa faca derapaje grave de la normele si principiile statului de drept si sa incalce, in mod periculos, drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Si ca si acest serviciu secret produce rapoarte, documente si, ca atare, o arhiva.

Incalzita, sau neincalzita, sau reincalzita, sau racita, ciorba de care vorbeste presedintele Klaus Iohannis trebuie, inainte de a fi trimisa in canal, sa fie temeinic investigata. Pentru a se vedea si pentru a se afla cine si de ce a avut interesul, in aceasta tara, sa creeze si sa utilizeze in mod ilegal un serviciu secret. Cred ca cea mai importanta din preocuparile din acest moment ale presedintelui Romaniei ar trebui sa fie aflarea adevarului in legatura cu acuzatia extrem de grava ca, prin intermediul SIPA si al arhivei SIPA, din care exista probe indubitabile ca au fost sustrase documente – Turianu si Norica Nicolai sunt exemple – si au fost presati, santajati si manipulati procurori si judecatori in scopul transformarii anchetelor si proceselor penale in instrumente de politie politica.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii