Europa nu se poate vindeca cu doctor Merkel   mai 26th, 2017

srs_edit2-90x90“Germanii sunt rai, foarte rai. Priviti milioanele de masini pe care le vand in SUA”. Aceasta declaratie ii apartine lui Donald Trump si a fost rostita raspicat in fata mai marilor Europei. Se adanceste astfel falia politica dintre Washington si Berlin. Consecinta poate fi inrautatirea situatiei din Europa. Solutia germana pare, din aceasta perspectiva, din ce in ce mai subreda. Iar Romania este in menghina.

Spusele lui Donald Trump la intalnirea de la Bruxelles cu liderii europeni nu trebuie tratate ca o gluma sau ca un demers lipsit de diplomatie al liderului Statelor Unite. Faptul ca aprecierile legate de Germania nu sunt vorbe aruncate in vant este demonstrat si de alte iesiri asemanatoare ale acestuia. In timpul campaniei electorale, Donald Trump a sustinut ca Angela Merkel, puternicul cancelar al Germaniei si liderul greu de contestat al continentului, este nociva in raport cu Europa. Ca hegemonia instalata de Berlin este un lucru rau. Mai tarziu, dupa ce Donald Trump a ajuns presedinte, el a facut un gest fara precedent in calitate de gazda a Angelei Merkel la Casa Alba. De fata cu floarea presei din lumea intreaga, a refuzat sa dea mana cu Angela Merkel, aratandu-i, in schimb, o factura cu multe miliarde de dolari, reprezentand restanta Germaniei la capitolul eforturi comune de aparare. Iar acum, afronutul a fost si mai evident. Ce urmeaza?

Este limpede ca Donald Trump este consecvent in raport cu Germania si Uniunea Europeana. El este iritat, atat in calitate de om de afaceri si subtil obsevator al evolutiilor comerciale si economice la nivel global, cat si ca om politic, de presiunea extraordinara pe care Germania o pune asupra economiilor celorlalte state europene. Dar si a tendintelor expansioniste, din ce in ce mai agresive, in plan comercial, manifestate de masinaria economica a Germaniei chiar pe teritoriul Statelor Unite.  Pur si simplu el crede ca a sosit momentul ca America sa puna punct apucaturilor hegemonice ale Germaniei in Europa si celor expansioniste in plan economic indreptate impotriva Statelor Unite. Probabil sau mai mult ca sigur ca este extrem de iritat si de catre jocul duplicitar al Germaniei fata de Federatia Rusa.

Pentru a intelege incotro s-ar putea indrepta lumea, ar trebui ca, in prealabil, sa vedem, pe scurt, cum s-a ajuns aici. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Germania era un stat divizat, cu trupe de ocupatie pe teritoriul ei, cu o economie distrusa si cu o populatie decimata. A fost momenutul in care Statele Unite, cu generozitate, i-au intins invinsului o mana. Germania a fost practic iertata de plata datorilor de razboi si, mai mult decat atat, Washingtonul a initiat faimosul plan Marshall, prin care, in Germania, au fost pompate miliarde de dolari. Aceasta iertare si aceasta infuzie au revitalizat economia fostei Germanii Federale. Tot Statele Unite sunt cele care au incurajat daramarea Zidului Berlinului si reunificarea Germaniei. In felul acesta, Berlinul a ajuns, din nou, unul dintre liderii mondiali. Germania este, in prezent, a treia putere economica a lumii, dupa China si Statele Unite. A transformat Uniunea Europeana si in special statele mai slabe ale continentului in piete de desfacere pentru surplusul de produse realizate de societatile germane, intr-o piata a fortei ieftine de munca si de exploatare, la preturi scazute, a materiilor prime. Chiar si criza economica declansata in 2007-2008 a impins-o catre periferia Uniunii Europene, determinandu-i pe ceilalti sa plateasca toate costurile. Formula utilizata a fost impunerea, sub presiunea Uniunii Europene, pe care tot Germania o gestioneaza, a unui regim de austeritate pentru celelalte state.

O vreme, Germania s-a prefacut ca imparte puterea europeana cu Franta. Dar, intre timp, lucrurile s-au schimbat.

Cu Germania pe post de doctor al Uniunii Europene, aceasta asociere a statelor continentului, profund bolnava in prezent, nu se poate face bine. Cat timp Germania nu imparte cu ceilalti prosperitatea, in schimb impune statelor europene sa suporte in mod proportional costurile, ea se va imbogati, in timp ce, rand pe rand, capituland economic si comercial, toate celelalte state europene, incepand cu periferia, vor saraci si vor deveni subordonate ale Berlinului.

Exista doua tendinte in Europa care se bat cap in cap. Una solicita mai putina Europa comuna si pune accentul pe o dezvoltare, in viitor, a trasaturilor specifice statelor natiune. Cealalta tendinta, in esenta ei, sustine ca este nevoie de mai multa Europa. In paralel, exista o ruptura si de alta natura. Un nucleu dur al statelor europene doreste ca, impreuna cu Germania, sa obtina un statut special in raport cu celelalte state. In timp ce statele europene mai slabe, cele din sud, unele foste state din lagarul comunist, ar dori o Uniune a egalilor, in care sa suporte toti costurile si sa aiba toti acces proportional la prosperitate. Europa este sfasiata, in prezent, intre toate aceste optiuni dramatice si sfasiata va ramane atata timp cat Berlinul va dori sa ramana singurul arbitru.

Statele Unite, pentru care Europa este cel mai important aliat politic, au nevoie de o Uniune puternica, coerenta si dispusa, ceea ce nu s-a intamplat pana in prezent, sa participe, alaturi de Washington, si la uriasele costuri legate de aparare. Si, din nou, problema este Germania. In primul rand, fiindca Berlinul a refuzat pana in prezent, cu mult abilitate, sa participe proportional cu propriul PIB la cheltuielile comune de aparare ale NATO si, in acelasi timp, s-a manifestat agresiv in plan economic si financiar nu numai fata de partenerii sai europeni, ci si fata de Statele Unite. Adevarul este ca Germania este o economie bazata, intr-un procent nemaiintalnit in alte state, de 40%, pe export. Toate celelalte tari, in raport cu Germania, au o balanta comerciala deficitara. In sensul acesta si doar in acest sens, Berlinul cultiva globalizarea.

In alta ordine de idei, ca varf de lance al democratiilor de tip occidental, America doreste sa fie in continuare lider in raport cu celelalte centre globale de putere. Cum ar fi, de pilda, Federatia Rusa. In timp ce Germania isi face, pe ascuns, propriile sale politici, ignorandu-i nu numai pe ceilalti lideri ai Uniunii Europene, ci si Washingtonul.

Cum, necum, iata ca s-a ajuns la un punct de rascruce. In care Statele Unite au un lider nou ales – a  carui pozitie nu este inca foarte bine consolidata in raport cu Congresul –, in timp ce, in Germania, abia urmeaza sa aiba loc alegeri, Angela Merkel aflandu-se in declin. Intre cei doi, batalia s-a declansat. Si este pe viata si pe moarte. Donald Trum poate castiga definitiv batalia la Washington, daca va castiga razboiul in Europa. Si la fel de adevarat este si contrariul.

In tot acest timp, Romania o balmajeste. Si se pierde in lozinci de genul “sa intarim parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite si sa ne comportam ca membri loiali ai unei Europe condusa hegemonic de Germania, prin Angela Merkel”. Cand cele doua concepte se bat cap in cap, cum se intampla acum, un stat ca Romania are comportamentul unui individ buimac.

Desi este cam tarziu, cred ca a sosit totusi momentul sa alegem. Sa ne definim cu claritate interesele in plan institutional, in plan economic, in plan politic si militar si, in functie de aceste interese, asumate nu de unul sau de altul, ci de Parlamentul Romaniei, sa actionam in raport cu toate celelalte centre de putere ale lumii. Dar daca vom decide, pana cand nu va fi prea tarziu, va trebui sa fim constienti ca Europa nu se poate face bine cu Angela Merkel pe post de medic curant. Si nici cu Germania in rol de hegemon.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii