Razboiul impotriva lui Donald Trump   mai 28th, 2017

srs_edit2-90x90Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, este supus unei investigatii a procurorilor federali. Si nu sunt orice fel de procurori. Ci cei mai experimentati. In anchete sensibile. Care pot schimba soarta Americii. Si a lumii. Iar in spatele acestora se afla o buna parte a congresmanilor si intreg Partidul Democrat. Ce se cerceteaza? Legaturile lui Trump cu Putin. Nu este exclusa o suspendare.

Ne aducem cu totii aminte despte Watergate. Unul dintre cei mai proeminenti presedinti ai Statelor Unite si-a rupt gatul. Pentru ca oameni ai serviciului secret i-au spionat, in favoarea lui, pe adversarii politici. Si au fost prinsi cu mata in sac. Chiar de catre presa. Dupa care, a urmat o ancheta a procurorilor. Si demisia presedintelui Statelor Unite. Oare se repeta istoria?

Opinia publica, in special cea din Statele Unite, este extrem de sensibila atunci cand vine vorba despre Rusia lui Vladimir Putin. O Rusie care nu mai este la fel de slaba cum a fost atunci cand istoria si-a luat o pauza de aproape 20 de ani dupa caderea Zidului Berlinului. Suprematia Statelor Unite, absoluta dupa anii 90, cand lumea devenise unipolara, este, astazi, amenintata din toate directiile. Iar una dintre amenintari vine de la Moscova. De aceea, cetatenii americani se inflameaza la maximum atunci cand afla ca Donald Trump ar fi putut castiga alegerile cu sprijinul secret al liderului de la Moscova          .

Concret, ancheta care s-a pus in miscare, puternic sustinuta de presa anti-Trump, vizeaza modul in care staff-ul sau de campanie a colaborat, in perioada alegerilor, cu autoritatile de la Moscova si ipoteticele intelegeri intre liderul Federatiei Ruse, Vladimir Putin, si candidatul prezidential, Donald Trump, privind deschiderea unui canal direct de comunicare. Care sa evite, in viitor, atunci cand Donald Trump ar fi castigat presedintia Statelor Unite, birocratia oficiala. In ce directie se poate dezvolta ancheta?

Adversarii politici ai lui Donald Trump au insistat, atat in timpul campaniei, cat si dupa, asupra unor legaturi de natura financiara dezvoltate intre Moscova si staff-ul de campanie electorala al viitorului presedinte american. Acuzatia este ca, pe cai oculte, Donald Trump ar fi primit bani de la Vladimir Putin. Ei bine, aceasta presupusa crima electorala nu a fost in niciun fel dovedita vreodata. Urmatoarea acuzatie se refera la o sustinere a lui Trump de catre Moscova, in baza unui sofisticat asalt pe retelele electronice. Nici asta nu s-a dovedit a fi reala. Si, in fine, acum a cazut bomba. Investigatia, facuta de aceasta data de procurori si nu de jurnalisti, se refera la asa-numita linie rosie de contact, la varf, intre cei doi lideri.

Sa admitem ca asa stau lucrurile. Sa convenim impreuna asupra faptului ca, intr-adevar, in timpul campaniei electorale, au avut loc contacte intre membrii staff-ului lui Trump si oficiali rusi, in scopul de a deschide, ulterior, dupa ce Trump castiga alegerile, un canal privilegiat de dialog intre cei doi lideri. Prin ocolirea, practic, a Departamentului de Stat si a intregului aparat birocratic al externelor. Si daca ar fi asa, pana la urma ce este grav in asta? De ce trebuie pus la zid Donald Trump?

Toti oamenii interesati de istoria recenta au citit, cel putin asa presupun eu, memoriile lui Henry Kissinger. Acesta a condus, mult timp si in ani foarte complicati, ai Razboiului Rece, diplomatia americana. Atunci cand soarta lumii a fost pe muchie de cutit, cand s-a declansat criza rachetelor amplasate in Cuba si cand planeta a fost la un pas de declansarea unui razboi atomic intre cele doua superputeri, Statele Unite si Rusia, la care ar fi participat, inevitabil, toti aliatii acestora, un asemenea canal de comunicatii, direct, prin functionarea unui fir rosu Washington-Moscova, a salvat practic omenirea de la disparitie. Printr-un dialog direct, nesofisticat, nealterat de catre diplomati si alti “tehnicieni” ai politicii externe, cei doi lideri ai lumii, Kennedy si Hrusciov, au negociat, s-au targuit si au cazut la o intelegere. Sovieticii si-au retras armamentul nuclear din Cuba, iar America a acceptat la schimb, este drept, in secret, o serie de concesii facute Moscovei. Probabil ca, daca nu ar fi existat atunci aceasta linie rosie, nu ar mai fi existat nimic.

Nimanui nu i-a dat prin cap sa il puna sub ancheta pe presedintele Statelor Unite de atunci sau pe alti presedinti, care si ei au utilizat, de cate ori a fost necesar, asemenea cai directe de comunicare cu liderii de la Moscova. Iar contacte de acest fel au fost numeroase si au marcat mai multe administratii prezidentiale, asa cum reiese din exceptionalele memorii publicate de Henry Kissinger. Unul dintre artizanii firului rosu.

Prin urmare, daca cei mai temuti procurori ai Statelor Unite, asa cum reiese din biografia lor, s-au unit pentru a-l ancheta pe Donald Trump, rezulta ca, in intimitatea investigatiei, se urmareste altceva. Ceva mai mult decat un simplu dialog sau chiar un proiect comun elaborat in timpul campaniei electorale de catre staff-ul lui Donald Trump si lideri de la Moscova. Ce ar putea fi, in definitiv, acel ceva care sa faca diferenta dintre un demers in definitiv normal, practicat si altadata, in trecut, de presedintii Statelor Unite, si o incalcare a legilor federale? Acel altceva nu ar putea fi decat o posibila scurgere de informatii ultrasecrete dinspre Washington spre Moscova din initiativa lui Donald Trump. Numai ca, la acea data a contactelor incriminate, Donald Trump era un simplu candidat si, in aceasta calitate, nu avea acces la secretele de prima marime ale statului american. Dar poate, in schimbul sprijinului pentru obtinerea mandatului prezidential, el ar  fi convenit cu Kremlinul ca, ulterior, atunci cand urma sa vina in Biroul Oval, sa ii ofere lui Vladimir Putin informatii din categoria secretelor de stat.

Aceasta ipoteza, transformata in pista de ancheta de catre procurori, este cel putin halucinanta. Greu de imaginat si imposibil de crezut ca Donald Trump, dupa venirea sa la Casa Alba, le-ar fi vandut rusilor informatii. Sau ca ar avea cu Vladimir Putin intelegeri secrete. Nu unele oarecare, ci intelegeri secrete care pun in pericol securitatea Statelor Unite. Din acest motiv, in ciuda muschilor pe care adversarii ii arata in raport cu administratia Putin, eu cred – si ca mine sunt multi altii – ca aceasta ancheta declansata impotriva presedintelui Statelor Unite este doar o arma propagandistica a adversarilor sai politici care, din nefericire, este, iata, manuita de procurori de prestigiu. Care ar trebui sa stea cu totul si cu totul in afara bataliilor politice. Atat la ei, cat si la noi.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii