Limbricul de presa   mai 30th, 2017

srs_edit2-90x90Pe pagina sa de Facebook, un anume Alexandru Costache, redactor pe bani publici al televiziunii publice, ia peste picior doi oameni ajunsi dupa gratii. Sub titlul “Vesti de la puscarioara”. Cum se va vedea, el incalca in mod grav nu numai toate normele elementare ale jurnalismului, dar si minima morala crestina. Pentru acest motiv, eu il taxez fara ezitare cu apelativul de “limbric de presa”. Un pretins ziarist care se hraneste din intestinul gros. Acolo unde, de fapt, traieste.

Acest domn, Alexandru Costache, de la TVR, ne anunta, sub titlul “Vesti de la puscarioara”, ca “Varanul Felix matura curtea penitenciarului, iar bursucul veninos Severin pare foarte odihnit, ii merge bine”. Postarea sa de pe pagina de Facebook, in care tine sa precizeze numele onorabilei institutii de unde isi ridica salariul, este prilejuita de o intelegere, pe care nu a respectat-o, cu Administratia Nationala a Penitenciarelor si cu o deontologie pe care a incalcat-o grav. Si, in plus, veti vedea ca a incalcat atat legile Romaniei, cat si normele internationale.

De curand, la pentenciarul de maxima siguranta Rahova, a fost organizat un targ de job-uri. O initiativa cat se poate de binevenita a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in scopul reintegrarii in societate a detinutilor care urmeaza sa fie eliberati, prin identificarea, in beneficiul acestora, a unor locuri de munca. Cu acest prilej, a fost invitata si televiziunea publica, careia i s-a dat posibilitatea sa mediatizeze acest eveniment organizat in clubul din incinta. Alexandru Costache, care, intre altele, face parte si din asa-numitul curent “Romania curata”, a profitat de ocazie si, incalcand intelegerea cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, incalcand legile Romaniei si normele internationale, si-a permis sa il fotografieze neautorizat pe un om aflat dupa gratii. Si care isi ispaseste, acolo, o grea pedeapsa. Meritata sau nemeritata. Este vorba de Adrian Severin, care, neparticipand la respectivul eveniment, se afla in club, la o masa, unde lucra pentru o viitoare carte. Iar Alexandru Costache l-a filmat “pe sest”. Si a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu un om aflat dupa gratii si care nu l-a autorizat in acest sens. Fapt interzis de lege. In plus, cu acest prilej, i-a jignit atat pe Adrian Severin, cat si pe profesorul Dan Voiculescu, utilizand poreclele date acestora de ex-presedintele Traian Basescu in toiul unor dispute politice.

Daca Adrian Severin ii face o plangere penala, lui Alexandru Costache i se va intocmi un dosar de cercetare si, inevitabil, va fi condamnat pentru incalcarea legii. Daca ar mai exista vreo organizatie de presa cat de cat eficienta, acest caz ar fi dezbatut, iar Costache, atata timp cat se pretinde a fi jurnalist, ar urma sa fie blamat. Daca “Romania curata” ar fi ceea ce sustine ca este, l-ar da afara instantaneu, cu surle si trambite. Daca Administratia Nationala a Penitenciarelor ar sesiza conducerea televiziunii publice, demonstrand chiar cu dovada furnizata de Alexandru Costace ca acesta a incalcat intelegerea convenita intre cele doua institutii, vinovatul ar fi imediat dat afara.

Nu mi-as permite sa vorbesc despre un individ care pretinde ca este jurnalist utilizand expresia de limbric de presa, daca nu ar exista, in cazul acestuia, numeroase antecedente. Ar fi bine sa ne reamintim ca acest domn s-a infasurat in microfoane si s-a prezentat, in calitate de subordonat, in fata unuia dintre directorii generali ai televiziunii publice, pentru a-l provoca si a-l inregistra pe ascuns. Exact dupa procedeul utilizat si la penitenciarul Rahova. La data respectiva, a iesit un scandal, dar “Romania curata” s-a spalat pe maini cu acest caz si l-a salvat. A avut loc, insa, si un episod de-a dreptul uluitor. Pe cat de uluitor, pe atat de revoltator. In care unul dintre protagonisti este Alexandru Costache, despre care eu afirm si semnez ca este un limbric de presa.

Isi mai aminteste cineva de Decebal Traian Remes? Un ministru caruia i s-a facut vant pentru ca nu era pe placul lui Traian Basescu si  pentru ca existau forte din interiorul sistemului interesate sa ii asigure o ascensiune lui Dacian Ciolos, pe seama transformarii lui Remes intr-un cadavru politic. Ministrul a fost urmarit si, pe o terasa, unde s-a intalnit cu un alt fost ministru, nasul lui Dacian Ciolos, faimosul general Ioan Ardelean, seful de atunci al serviciului secret Doi si-un sfert, a organizat filmarea acestora, in scopul inventarii unui fel de flagrant. Aceasta filmare a stat la originea faimosului dosar “Caltabosul”. Filmul realizat de baietii de la Doi si-un sfert a fost montat intr-un mod mestesugit la DNA si, apoi, a fost identificat drumul cel mai scurt catre opinia publica, in scopul compromiterii lui Remes si a pregatirii terenului psihologic pentru condamnarea acestuia. Si ce sa vezi? Caseta respectiva i-a fost pasata lui Alexandru Costache, care a adus-o la televiziune si i-a predat-o altei acoperite, Rodica Culcer, sefa departamentului de stiri. Aceasta a difuzat emisiunea. Doi si-un sfert, DNA si Alexandru Costache si-au “facut treaba”. Decebal Traian Remes a fost scos din post si trimis in inchisoare, iar in locul sau a fost promovat Dacian Ciolos. Omul de la “Romania curata” si-a mai facut o data datoria.

Dupa cativa ani de zile, Decebal Traian Remes a iesit din penitenciar si a reusit sa obtina castig de cauza, definitiv si irevocabil, in justitia romana, unde s-a demonstrat ca filmul a reprezentat o facatura. Cap-coada. Si a mai si castigat procesul impotriva televiziunii publice.

Acesta este individul care, sub acoperire de ziarist si violand o intelegere intre Administratia Nationala a Penitenciarelor si televiziunea publica, precum si cateva norme interne si internationale, l-a fotografiat in mod ilegal, pentru a-l umili, pe Adrian Severin, batandu-si, in acelasi timp, joc si de o alta persoana care face ani grei de inchisoare, profesorul Dan Voiculescu.

Nu este abject? Nu este absolut degradant ceea ce a facut Alexandru Costache, utilizand statutul sau de jurnalist si de membru deplin al “Romaniei curate”? Nu este acesta comportamentul tipic al unui libric de presa? Poate face vreodata un jurnalist ceva mai oribil decat acest Costache?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii