Un presedinte nu prea grabit   iunie 23rd, 2017

srs_edit2-90x90La modul declarativ, in mai multe interventii publice, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca este necesar sa se puna, cat mai repede, capat crizei politice. Prin instalarea unui nou Guvern, sustinut de majoritatea parlamentara. Dar stau si mai intreb daca intr-adevar presedintele face tot ce poate in acest sens. Se grabeste el cu adevarat?

Automotiunea de cenzura a fost votata in Parlament miercuri. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat consultari cu partidele parlamentare pentru ziua de luni. Pretextul acestei pierderi de zile este vizita in strainatate a lui Iohannis, urmata apoi de weekend. In realitate, presedintele ar fi putut organiza consultari, fara nicio dificultate, chiar din strainatate prin teleconferinta sau pe Skype sau ar fi putut programa intalnirea cu partidele, la Bucuresti, sambata sau duminica. Atunci cand in joc este interesul national, firesc este sa nu existe nicio zi de pauza. Aceasta irosire de timp ne demonstreaza ca, in realitate, presedintele nu se prea grabeste.

Am primit, de asemenea, asigurari ca domnia sa a discutat de mai multe ori cu premierul Grindeanu, in acelasi scop al incheierii urgente a tensinilor politice care framanta societatea. Ce o fi discutat cu premierul Grindeanu ramane un mister. Oare presedintele nu stia ca acesta urmeaza sa fie demis? Oare se pregatea sa ia act de demisiile membrilor Cabinetului sau si sa accepte nominalizarile pe care acesta urma sa le faca pana cand urma sa fie omologat un nou prim-ministru? Greu de raspuns afirmativ sau negativ la intrebarea de mai sus. Cert este insa ca, daca au exsitat asemenea planuri ale unui Guvern paralel, ele au fost date peste cap. Majoritatea parlamentara s-a miscat cu o viteza demna de admirat. A reusit sa voteze automotiunea de cenzura fara a face pactul diavolului cu UDMR, a executat cu maxima repeziciune aceasta operatie si l-a lipsit pe Grindeanu de posibilitatea de a numi noi ministri pe posturile vacanate, intrucat membrii Cabinetului si-au retras demisiile. Nemaiavand Grindeanu nicio marja de libertate, nici presedintele Klaus Iohannis nu  a mai avut posibilitatea, daca ar fi dorit, sa construiasca impreuna cu acesta un Guvern paralel. Orice tentative in acest sens au esuat. Cel putin pana acum.

Chiar daca presedintele Klaus Iohannis accepta ca abia luni sa aiba loc negocierile cu partidele politice in vederea constituirii noului Guvern, acest proces, in masura in care majoritatea este solida, asa cum a dovedit la automotiune, ar trebui sa se incheie repde. Din aceasta perspectiva, buna-credinta a presedintelui coincide cu celeritatea.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii