Un cadavru politic in PSD   iunie 25th, 2017

srs_edit2-90x90Nu numai eu, ci si alti analisti ai scenei politice am prognozat faptul ca cine pierde din aceasta batalie a Guvernului paralel se va transforma, inevitabil, intr-un cadavru politic. Cum era firesc, alternativele erau Sorin Grindeanu sau Liviu Dragnea. Daca automotiunea de cenzura ar fi esuat, Liviu Dragndea ar fi fost transformat literalmente intr-un cadavru politic. In ipoteza infrangerii lui Grindeanu, acesta urma sa fie scos din arena cu picioarele in fata. Asa este de altfel si firesc in politica atunci cand exista un razboi major. Prea putin s-a scris, insa, despre un alt prezumtiv castigator. Sau un alt prezumtiv cadavru politic. Victor Ponta.

Este prea putin important, din perspectiva acestei analize, motivul real si principal care l-a determinat pe Victor Ponta sa se baricadeze, impreuna cu Sorin Grindeanu, in cladirea Guvernului. Sa isi suflece manecile si sa transpire pentru crearea unui Guvern paralel. Unii pun aceasta decizie majora in cariera lui politica pe seama nenumaratelor frustrari legate de raporturile sale cu Liviu Dragnea. Sau de pierderea functie de prim-ministru si a presedintiei partidului. Altii considera ca Victor Ponta nu este decat o drona. Care, raspunzand comenzii pe unitate, a actionat in sensul substituirii institutiilor democratice ale statului de catre institutiile de forta. Nu este exclus ca ambele motive sa se fi insumat. Pentru demonstratia pe care o fac acum, este aproape irelevant.

Daca Sorin Grindeanu ar fi reusit sa ramana premier printr-un vot al Parlamentului sau, la limita, prin fortarea in exces a Constitutiei de catre presedintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea ar fi fost pe faras. Asa cum stau insa lucrurile astazi, cand si presedintele s-a dovedit extrem de prudent si, in orice caz, reticent in raport cu prezenta, in Palatul Victoria, a lui Victor Ponta, deznodamantul este cat se poate de clar. Sorin Grindeanu, cel putin cat Dragnea va fi presedintele PSD, si-a pierdut orice pozitie si orice calitate in acest partid. Si, fireste, urmeaza Victor Ponta.

Destinul politic al lui Victor Ponta este tragic si comic in acelasi timp. La o varsta la care altii nici nu visau sa faca politica la varf in Romania, Victor Ponta a ajuns presedintele celui mai mare partid, copresedinte al celei mai mari alinate existente vreodata in Romania – cu rol chiar conducator -, premier al acestui stat si a avut sanse reale de a castiga si presedintia Romaniei. Apoi, a fost debusolat de pierderea competitiei pentru Palatul Cotroceni. Un lider politic cu o solida coloana vertebrala si normal la cap nu se topeste precum un cub de gheata dupa ce a fost invins intr-o competitie. Fie ea si prezidentiala. Victor Ponta era suficient de tanar pentru a avea toate motivele sa spere ca, peste 5 sau peste 10 ani, putea incerca, cu succes, a doua oara sa devina presedintele Romaniei. In definitiv, pana si Ion Iliescu a pierdut in fata lui Emil Constantinescu pentru ca, ulterior, sa recastige presedintia.

Ei bine, in cazul lui Victor Ponta, lucrurile au functionat altfel. Nefiind de fapt un lider politic suficient de bine structurat, un luptator suficient de bine antrenat, el a cedat psihic dupa prima infrangere majora. Si a cedat, rand pe rand, pe toate planurile. Nici asta nu ar fi contat prea mult. Avea ragazul necesar sa revina, treptat sau intr-o buna zi, in prim-planul politicii, in calitate de prima vioara.

Nu s-a intamplat asa. Victor Ponta s-a grabit. A riscat enorm. S-a precipitat crezand ca l-a prins pe Dumnezeu de picior, agatandu-se de Sorin Grindeanu. Si-a imaginat ca, zburand in siajul acestuia si sustinut fiind, in mod discret, dar serios, de catre servicii, va putea reveni in forta. Impuscand doi iepuri dintr-o lovitura. Dandu-i o lovitura mortala lui Liviu Dragnea si eliberand pentru sine pozitia de presedinte al partidului. Si croindu-si astfel un nou drum pentru viitoarea campanie prezidentiala. A calculat gresit. Nu a tinut seama de aprehensiunile lui Klaus Iohannis in ceea ce priveste persoana sa. Nici macar de faptul ca sistemul nu mai are suficienta incredere in el. A ignorat, in mod vadit, si intreaga conjunctura politica care facea cu totul si cu totul improbabil succesul acestui demers nebunesc de constructie a Guvernului paralel. Acum, cand proiectul a esuat in cea mai mare parte si cand sansele sunt minime ca Iohannis sa participe in continuare la aventura politica numita Sorin Grindeanu, zilele lui Victor Ponta sunt cu adevarat numarate. In plan politic. El va parasi inevitabil corabia. Probabil ca va fi aruncat peste bord. Si ceea ce este inca mai grav este ca va purta de acum incolo, intotdeauna, stigmatul tradarii. Nu poti sa revii niciodata in fruntea unui partid dupa ce ai incercat sa il inseli si ai pierdut atat de rusinos.

Sursa: CorectNews 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii