Ce sa fie si ce sa nu fie viitorul premier   iunie 26th, 2017

srs_edit2-90x90PSD si ALDE merg cu o propunere la presedintele Klaus Iohannis. Si, pentru a pune capat crizei, majoritatea parlamentara intentioneaza sa vina cu o oferta valida. Desigur, prima conditie este ca persoana viitorului premier sa fie acceptata atat de catre presedinte, cat si de catre cei mai multi parlamentari. In prealabil, trebuie acceptata de partid. In ciuda acestui rationament simplu, viitorul premier presupune si multe alte calitati. Precum si absenta multor defecte. Sa le luam pe rand.

Presedintele Klaus Iohannis, care, conform Constitutiei, are painea si cutitul, a pus trei conditii. Rezonabile. Candidatul sa nu fie condamnat penal. Sa fie un bun manager. Sa poata fi sustinut de o majoritate parlamentara. Dar persoane cu asemenea insusiri sunt nenumarate. Ce defineste totusi profilul unui viitor premier bun?

Calitatile sale manageriale sa fi fost puse la incercare in domenii dificile. Si sa fi avut cat de cat legatura si cu administratia publica centrala sau locala. Asemenea conditii sunt importante pentru intrarea, cat mai repede, in “paine” a viitorului premier. Sub aspect politic, viitorul premier este obligatoriu sa beneficieze, nu doar conjunctural, ci pe termen lung, de o sustinere reala a partidului. Personalitatea sa e obligatoiu, prin urmare, sa fie validata politic de catre cele mai multe dintre organizatiile partidului. Degeaba este persoana respectiva validata la solicitarea lui Liviu Dragnea daca, pe intreg parcursul mandatului de premier, nu se bucura de sustinerea reala a masei de activisti PSD. O asemenea sustinere, de fond si nu doar formala, este cu atat mai indispensabila cu cat programul de guvernare PSD este mai ambitios. In acest scop, este exclus ca un bun candidat sa fie importat din societatea civila. Adica sa aiba calitatea, reala sau declarata, de tehnocrat.

De asemenea, nu rezista nici persoane de tip Florin Georgescu care, in trecut, au apartinut multi ani Partidului Social Democrat, dar a carora agenda politica sau profesionala este, astazi, cu totul si cu totul diferita fata de cea a majoritatii parlamentare. Un Florin Georgescu nu ar accepta sub nicio forma o componenta a Guvernului convenita cu PSD sau chiar propusa de PSD si, de asemenea, nu ar putea infaptui programul curajos si riscant al acestui partid, de vreme ce, in esenta lui, el, Florin Georgescu, este un om extrem de precaut si de conservator in ceea ce priveste colectarea si cheltuirea banilor publici.

Un bun candidat trebuie sa fie o persoana aflata sub controlul cetatenilor alegatori, deci care sa se fi confruntat cu batalia alegerilor si care sa raspunda exclusiv in fata acestora si a colegilor din PSD. In acest sens, in dimineata zilei de luni, am observat ca cei mai multi dintre candidatii vehiculati, in mod straniu, au avut, in trecut, o consistenta aplecare catre invatamantul de securitate, oferit de institutiile de forta ale statului. Ceea ce sugereaza si o aplecare, ca sa ma exprim cu un termen elegant, catre sistem. Daca si viitorul premier va apartine sistemului, daca si viitorul premier se va afla sub dubla comanda, din nou, Romania va avea probleme grave. Si o noua criza politica poate fi prognozata inca inainte de a se pune capat actualei crize.

Va trece PSD, in fine, acest examen al desprinderii de statul paralel? Raspunsul la aceasta intrebare il vom afla chiar azi.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii