Aruncarea pe horn a domnului Adrian Tutuianu   iunie 29th, 2017

srs_edit2-90x90Din nou, sistemul a actionat. In forta si, in acelasi timp, cu subtilitate. Serviciul Roman de Informatii a scapat de domnul Adrian Tutuianu. Printr-un procedeu numit aruncarea pe horn. Prin promovarea acestuia. Si, implicit, prin indepartarea lui de o zona din care putea controla institutia de forta.

Deputatul Adrian Tutuianu a fost, intr-un trecut nu prea indepartat, timp de patru ani, presedinte al Consiliului Judetean Dambovita. S-a dovedit a fi un bun conducator. In acelasi timp, este important de observat ca Dambovita este un judet cheie din perspectiva industriei de aparare. Industria de aparare din Dambovita, pana in 1989, a contribuit decisiv la plasarea Romaniei pe locul 8 in lume in ceea ce priveste exporturile de armament. Dupa 1989, industria de aparare a fost parazitata si apoi abandonata. A ajuns aproape in paragina. Dambovita nu a facut exceptie. A fost peste puterile conducatorilor locali sa opreasca acest proces. Consecinta a fost intrarea in somaj a unui numar extrem de mare de oameni supercalificati. Si pauperizarea unor intregi localitati.

Informatiile de mai sus sunt importante pentru a intelege de ce Serviciul Roman de Informatii a facut o miscare extrem de iscusita, propunandu-i domnului Adrian Tutuianu un job de nerefuzat. Din pozitia de ministru al Apararii, el poate contribui decisiv la revigorarea intregii industrii de aparare in general si a industriei de aparare din Dambovita in special. Momentul este extrem de favorabil, intrucat Romania a luat o decizie inteleapta. Si anume sa aloce cel putin 2% din Produsul Intern Brut, cateva miliarde de euro pe an, intaririi capacitatii sale de aparare. Daca negociatorii romani nu sunt de-a dreptul tampiti, in mod direct si in mod indirect, aproape toti acesti bani s-ar putea indrepta, anual, catre industria de aparare. Pe calea unor comenzi directe. Sau in baza unor contracte prin care cumparam tehnica de lupta de la partenerii nostri euroatlantici, dar cu conditia, de altfel prevazuta de lege, ca respectivele operatiuni sa fie de tip offset. Achizitionam avioane F14 din Statele Unite, dar vanzatorul are obligatia  ca suma incasata sa o investeasca in industria de aparare din Romania.

Cum ar fi putut refuza domnul Adrian Tutuianu oferta de a deveni noul ministru al Apararii din Romania? Nicicum. In consecinta, liderul politic nici macar nu a clipit atunci cand i s-a facut aceasta generoasa oferta. Si, atentie, e greu de persupus ca Liviu Dragnea nu ar fi discutat, in prealabil, pe aceasta tema, consultandu-l, cu presedintele Klaus Iohannis. Care presedinte, la randul sau, cu certitudine, a cerut si un punct de vedere din partea domnului Eduard Hellvig, directorul SRI. Sau procesul a fost exact invers? Respectiv ideea promovarii domnului Adrian Tutuianu sa fi venit tocmai de la SRI?

Niciodata pana in acest an de gratie nu a existat un sef al Comisiei de control SRI care sa fi facut eforturile pe care le-a facut Adrian Tutuianu de a identifica derapaje trecute si prezente ale respectivei institutii si de a delimita impactul negativ al unor actiuni secrete SRI asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, respectiv asupra calitatii democratiei din Romania. Este usor de inteles de ce domnul Adrian Tutuianu a  devenit extrem de incomod pentru SRI si, implicit, pentru presedintele Klaus Iohannis, din pozitia sa de presedinte al Comisiei de control a activitatii SRI. Mai mult, acesta se pregatea si pentru a promova un nou pachet al legilor sigurantei nationale care, odata adoptat, ar fi asigurat, cel putin sub aspect juridic, tinerea sub control a unor institutii de forta.

Un pericol constituit de o persoana de anvergura lui Adrian Tutuianu nu poate fi indepartat decat pe doua cai. Fie discreditandu-l si apoi scotandu-l din joc in baza unui dosar penal, in masura in care s-a infruptat din “borcanul cu miere”, fie, in masura in care omul a rezistat oricarei tentatii, promovandu-l intr-o functie importanta si indepartandu-l, implicit, de activitatea de control a activitatii SRI.

Ceea ce s-a si intamplat. In mod elegant si inteligent si cat se poate de eficient, domnul Adrian Tutuianu a fost aruncat pe horn. Nu ne ramane decat sa ii uram succes ca ministru al Apararii.

PS: Promovarea in aceasta functie a domnului Adrian Tutuianu este cu atat mai interesanta cu cat face parte dintr-un sir semnificativ de evenimente vizand politica de aparare. Nu cu multa vreme in urma, viitorul prim-ministru al Romaniei, super controversatul Mihai Tudose, din postura de ministru al Industriei, a inaugurat cu pompa, la Moreni, tot in judetul Dambovita, crearea unei societati mixte romano-germane, destinata fabricarii de autotransportoare militare. Intamplator sau nu, la ceremonia respectiva a participat si Liviu Dragnea. Atata Liviu Dragnea, cat si Mihai Tudose au omagiat, cu acest prilej, Germania si rolul pe care Berlinul il joaca in strategia europeana de aparare. Intamplator sau mai putin intamplator, dupa cum ne semnaleaza analistul Bobdan Tiberiu Iacob pe site-ul Inpolitics.ro, in aceeasi zi, Liviu Dragnea a declansat criza politica, anuntand ca prim-ministrul Sorin Grindeanu a devenit indezirabil. Si, iata, ii urmeaza, la Palatul Victoria, Mihai Tudose.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii