O teapa americana   iulie 2nd, 2017

srs_edit2-90x90O stire senzationala, publicata zilele trecute in Ziarul Financiar, dezvaluie o realitate crunta. In anul in care Romania isi consolideaza pozitia de granar al Europei, intrecand in exporturi toate celelalte state, ea este expusa unui jaf fara precedent. Informatia ca atare suna cat se poate de simplu. Unul dintre cei mai mari traderi de cereale din Romania raporteaza al saptelea an consecutiv de pierderi. Si asta la vanzari anuale de 746 de milioane de euro. Societatea aflata intr-o asemenea nemaivazuta paguba este ADM Romania Trading si este parte a uriasului grup american ADM Trading. Ce inseamna, pana la urma, informatia succinta pe care am prezentat-o mai sus?

Nu cu multa vreme in urma, reprezentantii societatilor economice din Statele Unite au oferit cu generozitate Romaniei o foaie de parcurs. I s-a sugerat Romaniei cat se poate de explicit ca, daca se conformeaza acestei foi de parcurs, care, in esenta, va conduce la mai putina coruptie, atunci putem asista la intensificare semnificativa a investitiilor americane. M-am intrebat inca de atunci cum se explica totusi ca Statele Unite, pe care noi le consideram cel mai important partener strategic al Romaniei, ocupa doar pozitia a 14-a in randul investitorilor in aceasta tara. Cum de este posibil ca 13 state, intre care locul de frunte este ocupat de Germania, sa considere ca pot face investitii masive in Romania fara ca acestea sa fie puse in pericol prin gradul ridicat de coruptie, iar Statele Unite, al caror Produs Intern Brut este mai mare decat cel al intregii Uniuni Europene, sa ramana abia pe pozitia a 14-a. M-am  intrebat, de asemenea, cum este posibil ca, in state unanim apreciate mult mai corupte decat Romania, investitorii americani sa vina cu un aport semnificativ mai mare, de zeci de ori mai mare, decat cele nici macar 3 miliarde investite in Romania. S-ar putea ca o stire cat se poate de banala din Ziarul Financiar, ignorata, din cate am vazut, de toti analistii, sa ne ofere o explicatie.

Cum este posibil ca ceilalti traderi ai pietei de cereale din Romania, in frunte cu unul dintre cei mai semnificativi, grupul elvetian Ameropa Grains, sa raporteze, an de an, profituri in aceasta tara, in timp ce traderul din Statele Unite, unul dintre cei mai mari si mai profitabili din lume, sa afirme si sa demonstreze scriptic ca a avut 7 ani de pierderi? Cu alte cuvinte, compania americana pierde, in Romania, an de an, fara sa clipeasca, milioane de euro, dar nu se retrage, ci dimpotriva, isi consolideaza pozitiile. In plan economic si financiar, un asemenea comportament este paranormal. In Statele Unite, daca s-ar intampla asa ceva, Fiscul s-ar sui calare pe societatea respectiva, pentru a vedea daca nu care cumva si-a ascuns profiturile. Pentru ca nu exista oameni de afaceri sanatosi la cap care sa nu inchida o afacere care, dupa mai multi ani, in loc sa le aduca castig, le aduce pierdere. Isi poate cine imagina ca vin americanii, an de an, cu bani de acasa de dragul mentinerii in viata a unei afaceri falimentare in Romania?

Ei bine, pentru a gasi un raspuns, nu trebuie sa cautam prea departe. Ne uitam tot in raportarile companiei, pe care Fiscul romanesc, in mod straniu, le ignora. In fiecare dintre acesti ani, 7 la numar, in care raporteaza pierderi, compania ADM Romania Trading a realizat vanzari de circa 746 de milioane de euro. Adica grau romanesc exportat. Daca inmultim aceasta cifra cu 7, numarul anilor cu pierderi, rezulta vanzari de circa 5 miliarde de euro. La ce ne poate conduce aceasta ultima cifra?

Orice investitor cu scaun la cap din industria de cereale stie ca trebuie sa se astepte la un profit de minimum 10% din cifra de vanzari. In 7 ani, in mod normal, daca, prin diverse tertipuri sau smecherii sau, mai simplu spus, ilegalitati, compania americana nu si-ar fi exportat profiturile, ea ar fi ajuns la impresionanta cifra de 0,5 miliarde de euro. La un profit de 0,5 miliarde de euro, cei 16% datorati statului roman sub forma impozitului pe profit inseamna, in ultimii 7 ani, nici mai mult, nici mai putin decat 85 de milioane de euro. 85 de milioane de euro pe care bugetul Romaniei ar fi trebuit sa ii incaseze si nu i-a incasat.

Daca nici aici nu vorbim despre coruptie, atunci inseamna ca nu mai stim despre ce vorbim. Ce ar fi ca Fiscul si procurorii sa isi intre in atributii si sa aplice o lovitura pe cat de necesara, pe atat de dreapta coruptiei de pe piata cerealelor, dand un exemplu concludent asociatiei investitorilor americani despre cum inteleg autoritatile de la Bucuresti sa combata infractionalitatea economica, sa-i sanctioneze pe evazionisti, sa recupereze in mod rapid si eficient sumele sustrase de la bugetul statului si sa respecte, in litera si spiritul ei, foaia de parcurs care conditioneaza volumul investitiilor americane in economia din Romania.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii