Victima colaterala   septembrie 6th, 2017

srs_edit2-90x90Adrian Tutuianu nu mai e ministrul Apararii. A demisionat. Premierul i-a acceptat demisia. Prompt. Iar presedintele a declarat ca e in regula asa. Desi tocmai il nominalizase pe Tutuianu printre foarte putinii demntari ai statului roman cu care are o buna colaborare. Domnul Tutuianu se pregatea pentru discutii la nivel inalt cu omologul sau de la Casa Alba. Programul de inzestrare a armatei era, ieri, in plina desfasurare. Cand a cazut bomba. De ce a cazut bomba? Ce urmeaza? De unde pana unde afirmatia din titlu?

Adrian Tutuianu, in calitate de ministru al Apararii, a spus ca, peste cateva zile, ministerul pe care il conduce nu va avea posibilitatea sa faca fata celor trei categorii de plati lunare. Solde, pensii si sporuri. Efectul acestei afirmatii a fost naucitor. Iar premierul Star Trek a sarit literalmente in sus. S-a intamplat chiar cand avea un dialog amical cu Liviu Dragnea. pe care il asigura, din nou, ca totul merge ca uns.

Exista doar doua posibilitati mari si late. Fie ministerul are bani pentru a face fata platilor peste cateva zile, fie nu dispune de fondurile necesare. In ambele scenarii, insa, in mod legal, militarii nu isi pot primi drepturile la termen. Fiindca lipseste rectificarea bugetara. Fara o rectificare bugetara, fara ca anumite fonduri financiare sa fie trecute prin lege dintr-un cont in altul, chiar daca exista bani in excedent, obligatiile Ministerului Apararii nu pot fi onorate. Si in aceasta situatie, cu certitudine, se mai gaseste si Ministerul de Interne. Care si el are de platit solde sau salarii, cum se numesc acolo, sporuri si pensii. Dar Ministerul de Interne, mai disciplinat, a stat in pozitia ghiocelului, asteptand ca situatia sa se rezolve de la sine. Poate ca mai sunt si alte ministere in aceeasi situatie. Nu se stie.

Dar sunt sau nu sunt in realitate bani? Guvernul ne ofera un raspuns pozitiv. Premierul Tudose este ferm. Pusculita Guvernului pe care il conduce este plina. Atat de plina, incat si-a ingaduit sa ii traga de urechi, preventiv, si pe delegatii Fondului Monetar International. Care, ce-i drept, au mai gresit de doua ori prognozele privind Romania. In minus. Iar acum prim-ministrul le cere socoteala. Pentru ca el afirma ca, din nou, este pe plus.

Aritmetica insa este, in acest caz, de doua feluri. Pe de o parte, apare o crestere economica iesita din comun, ultraperformanta la nivel european si ar trebui sa se vada morisca economica invartindu-se ametitor. Pe de alta parte, nimeni nu poate identifica acele zone in care investitiile se vad cu ochiul liber si produc valoare adaugata. Din aceasta perspectiva, aritmetica ne da un rezultat negativ.

Dar sa admitem ca sunt intr-adevar bani. Ca acest Guvern sta pe roze. In aceste conditii, ce l-a impiedicat pe permierul Star Trek sa faca, asa cum se cuvine, o rectificare la mijlocul anului? In luna iulie sau in luna august. Asa cum s-a intamplat intotdeauna. Iata, in absenta rectificarii, chiar daca sunt bani, militarii nu pot fi platiti la timp. Iar daca nu sunt bani, nici nu pot sa fie varsate sume suplimentare in trezoreria ministerului. Pentru ca nu exista lege. Lege de rectificare.

Gurile rele, respectiv vocile critice la adresa Guvernului Tudose, in frunte chiar cu fostul prim-ministru Victor Ponta, sustin ca tocmai de aceea nu s-a facut rectificare, pentru ca opinia publica interna si externa sa nu afle cum stam de-adevaratelea. Cu alte cuvinte socotelile guvernamentale sunt mincinoase.

Am avut la Aparare un ministru foarte bun. Adrian Tutuianu. Calitatile acestuia au fost recunoscute la unison. Nu il mai avem. Fara ca acest personaj politic sa fi facut vreo marsavie sau vreo greseala. El a devenit astfel o victima colaterala. Era nevoie de asa ceva?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii