Victor Ponta, ultima zvacnire   septembrie 11th, 2017

srs_edit2-90x90Sub ochii noștri moare o stea politică. Nu cel care a  fost Victor Ponta, ci cel care ar putea să fie. Trecutul nu i-l poate lua nimeni înapoi. În schimb, viitorul și-l ia singur. În confruntarea sa de-a dreptul nebunească cu Liviu Dragnea, Victor Ponta a riscat totul. Iar dacă pierde, pur și simplu nu mai are viitor politic. Șansele sunt ca el să piardă pe toată linia.

Într-o bună zi vom afla cum s-a ajuns atât de departe. Cum a fost posibil ca doi coechipieri, care au obținut împreună un număr apreciabil de victorii politice, amândoi oameni ai sistemului, să intre într-un conflict ireconciliabil. Dar până când vom ști ce a stat la originea acestui război, putem opera cu elementele cunoscute. Și care sunt acestea?

Victor Ponta, care a părăsit conducearea PSD și chiar guvernarea într-un mod la fel de inexplicabil cum este cel în care a ajuns în vârf, a declanșat împotriva lui Liviu Dragnea, succesorul său la președinția celui mai mare partid din România, un război necruțător. Pe viață și pe moarte. La propriu și nu la figurat. Iar la capătul acestui război, era inevitabil că unul dintre cei doi protagoniști să nu iasă cu picioarele în față. De ce Victor Ponta și nu Liviu Dragnea?

Teoretic, dacă analizăm acest conflict după toate regulile războaielor politice, Victor Ponta ar fi avut două șanse mari și late de a câștiga. 1. O cale directă, care însemna, finalmente, răsturnarea lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului și preluarea șefie PSD, din nou, de către el. Și 2. Crearea de către Victor Ponta a unui nou partid care, în cele din urmă, să devină atât de puternic, încât, singur sau în alianță cu alții, să poată prelua puterea executivă. Aceasta ar fi însemnat implicit ca, mai devreme sau mai târziu, pe această cale indirectă, Victor Ponta să revină la șefia PSD. Ambele soluții au fost ratate.

Victor Ponta nu mai are posibilitatea de a genera o mișcare în interiorul PSD, de natură să conducă la înlocuirea lui Liviu Dragnea și la preluarea președinției de către el însuși. A trecut mult prea mult timp în care loviturile pe care el i le-a aplicat lui Dragnea, unele într-adevăr extrem de dure, au fost percepute de către partid și de către alegătorii care susțin acest partid drept lovituri anti-PSD. Ponta s-a înstrăinat de electoratul care l-a susținut cândva, dar și de masa de activiști care l-a menținut în frunte. El nu mai știe nici măcar unde sunt butoanele de comandă ale acestui partid. De aceea o cale directă de preluare a puterii prin înfrângerea lui Dragnea este exclusă.

Pe de altă parte, concentrându-se exclusiv în atacuri împotriva președintelui PSD și a modului în care acesta încearcă să legifereze în mod direct și să guverneze în mod indirect, Victor Ponta a neglijat cu desăvârșire ideea construcției unui nou partid de stânga, dar cu o ideologie diferită, în sensul că ar fi mult mai modernă decât cea a PSD. Ceea ce încearcă acum este sortit eșecului. Și nu reprezintă decât o ultimă zvâcnire a celui care a fost, pentru o bună bucată de timp, un relevant luptător politic.

Iar ceea ce urmează în plan politic și în plan personal pentru Victor Ponta este pur și simplu un dezastru. Dacă în această toamnă, așa cum presupun, Ponta va eșua în tentativa sa de a promova un partid capabil să îi creeze dificultăți majore PSD-ului și în primul rând să îl lase în minoritate în Parlament, atunci timpul său de joc se va fi consumat. Iar Ponta nu va mai avea șansa unei noi încercări. Își va termina mandatul ca un obscur deputat, probabil independent. Iar după aceea nu va mai fi niciunde.

Pentru că, în mod straniu, iată, cel care a fost un prim-ministru relativ bun, cel care a condus o bună bucată de timp cu succes cel mai important partid din România și cea mai relevantă alianță politică și care a avut și toate șansele de a ajunge președinte al României nu știe de fapt să facă nimic altceva decât politică. Iar în politică a eșuat.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii