Cui îi mai tremură picioarele   septembrie 21st, 2017

srs_edit2-90x90Am trăit să o auzim și pe asta. Și încă într-o înregistrare. Doamnei Mihaela Focică îi tremură picioarele. Nu în fața unui balaur. Ci în fața unei alte doamne. Mihaela Focică este procuror. Și chiar inspector. Cealaltă doamnă este tot procuror. Și este inspectată. Chiar de Focică. Unui procuror îi tremură picioarele de frică în fața altui procuror.

Eu știam că, atunci când cineva inspectează și alcineva este inspectat, dacă există vreo reacție de teamă, aceasta trebuie să se manifeste în cazul celui supus controlului. În cazul în speță, avem de-a face cu o situație relativ simplă. Și cât se poate de obișnuită. Orice instituție și orice șef de instituție trebuie să se supună din când în când unui control. La fel și Direcția Națională Anticorupție. Și la fel și șefa a acestei Direcții, doamna Laura Codruța Kovesi. Instituția, cu șefa ei cu tot, este supusă unui control de fond solicitat de către Ministrul Justiției Tudorel Toader. La un interval uriaș față de anteriorul control de fond, petrecut în urmă cu zece ani. Și atunci, de unde până unde este declanșat sentimentul de frică mărturisit de inspectoarea Mihaela Focică?

Acest control de fond este făcut nu de neica nimeni, ci de-o echipă de profesioniști. Sau cel puțin așa ne imaginăm. O echipă a Inspecției Judiciare. Alcătuită din procurori. Colegi ai doamnei Kovesi. Este de presupus că procurorilor nu le tremură grisinele decât, eventual , în situații extreme, Doamna Mihaela Focică, aflată în plin control la DNA, este însă invitată în biroul doamnei Kovesi, care o ia puțin la rost. Firește, în legătură cu actul de control. Și, brusc, este cuprinsă de frică. Într-un asemenea hal, încât îi tremură picioarele. Îi explică șefului ei, altui procuror, Gheorghe Stan, ditamai adjunctul Inspecției Judiciare, deci unul dintre șefii controlorilor, care este motivul. Focică se teme că doamna Kovesi se va supăra pe ea și îi va compune un dosar penal înfundând-o după gratii. Are un copil minor și e disperată, pentru că nu știe ce se va alege de el în aceste condiții. Și de aceea îi tremură grisinele.

Domnul Gheorghe Stan, șeful ei, al doilea stâlp ca importanță din Inspecția Judiciară, o ascultă și o înregistrează. Și apoi, curajos, lasă ca această înregistrare să circule în spațiul public. Și, în felul acesta, aflăm și noi de ce îi tremură picioarele doamnei Focică.

Și când te gândești că aveam toate motivele să ne așteptăm la un cu totul alt deznodământ. Dacă trebuie să-i tremure cuiva picioarele, atunci logic acela este cel controlat, nu cel care controlează. Dar dacă doamna Kovesi, care a chemat-o la ea în birou pe Mihaela Focică, a amenințat-o în vreun fel? Fie și voalat. Păi și în această situație tot doamnei Kovesi ar fi trebuit să-i tremure picioarele. Pentru că, logic, doamna Focică ar fi avut obligația să riposteze. Și să nu se lase intimidată.

Dar balamucul abia începe. Doamnei Focică i-au tremurat grisinele atât de puternic, încât mai întâi i s-a plâns șefului ei, care n-a reacționat dar a înregistrat-o, după care, nemaioprindu-se din tremurat, l-a reclamat la CSM chiar pe acesta, acuzându-l, nu se știe pe ce bază, că a pus presiune asupra ei.

Și iată că CSM, singura instanță care în mod legal poate să facă ordine în Justiție, are de soluționat chiar astăzi acest caz. Și, evident, o soluție va exista. Ea va fi dată în urma analizării faptelor reale petrecute la DNA sau va fi tot o consecință a tremuratului de picioare. Pentru că, nu-i așa, și membrii CSM au picioare. Și copii de crescut.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii