Palatul Victoria va fi luat cu asalt   decembrie 24th, 2017

srs_edit2-90x90Premierul Star Trek a decis. Palatul Victoria își va deschide larg porțile în fața trupelor de asalt #Rezist. Asta la scurt timp după ce pe rețelele de socializare au fost enunțate două intenții ale radicalilor liberi. Să ia cu asalt până la Anul Nou unul dintre principalele sedii ale puterii, Parlamentul sau Palatul Victoria, să ocupe respectivul sediu și, în al doilea rând, să proclame de acolo dizolvarea Parlamentului, a Executivului și să scoată în afara legii PSD și ALDE. Cu atât mai simplu va fi dacă premierul Mihai Tudose îi îmbrățișează și le urează bun venit.

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an. Cu alte cuvinte, atunci ar fi avut loc o revoluție, cetățenii ridicându-se în mod legitim împotriva ordinii de stat și răsturnându-i de la putere pe comuniști. Acum ar urma să aibă loc ceva asemănător. Revoluționarii de atunci ar fi echivalenți cu trupele #Rezist de azi. Ceea ce este interesant, ceea ce este cu adevărat senzațional, e că procurorii pe care reprezentanții #Rezist îi susțin și îi apără în toate demersurile lor, tocmai au afirmat, cercetând evenimentele din decembrie 1989, că atunci s-ar fi produs o lovitură de stat, planificată din timp și nicidecum o revoluție. Că au murit nenumărați oameni nevinovați și că organizatorii evenimentelor de atunci vor trebui să răspundă pentru infracțiunea de genocid. Încă și mai interesant este faptul că #Rezist declară că susține ordinea de stat existentă, statul de drept, așa cum se prezintă el astăzi, dar, în același timp, vrea să ia cu asalt puterea, să dea cu ea de pământ și că o înlocuiască cu altceva. Procurorii susținuți de #Rezist sau contestați de ceilalți, pe motiv că încalcă deseori drepturile și libertățile fundamentale ale omului, sunt parte – și o parte importantă – a statului de drept.

Ne aflăm așadar în prezența unui paradox. Sunt prezentate și susținute idei și teorii, care induc în societate o nouă doctrină. Prin care, pentru a fi sufocat și luat sub ocupație, statul de drept este mai întâi îmbrățișat strâns, cu pasiune chiar și cu iubire declarată, de către reprezentanții opoziției din stradă și din Parlament, deghizați în societate civilă.

Așadar, în ziua de 27 decembrie a acestui an tumultuos, reprezentanții a 43 de organizații adunate sub steagul #Rezist, sub o denumire și o simbolistică de import, aduse tocmai de peste Ocean, unde după cum declară însuși președintele Statelor Unite, Donald Trump, au fost finanțate la greu atât de George Soros cât și de Partidul Democrat care a pierdut acolo alegerile, la cererea lor, sunt invitați cu eleganță la o întâlnire cu premierul. O întâlnire care se anunță pașnică. Dar în ce scop se face ea? Care sunt obiectivele visate pe de-o parte de #Rezist și pe de altă parte de premier? În ce măsură coincid ele?

Aparent, este de neînțeles de ce reprezentanții celor 43 de organizații de tip #Rezist au decis că ar fi util să se întâlnească cu primul ministru, adresându-i în acest scop o scrisoare exrem de amabilă. Ce ar putea aștepta ei să se producă la capătul acestei întâlniri? Dacă este adevărat ceea ce declară cu obstinație organizatorii manifestațiilor nelegale și nespontane, care s-au produs în România pe tot parcursul acestui an, atunci preocuparea lor majoră este apărarea Justiției în forma în care funcționează ea astăzi. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de niciun fel de schimbare în materie de legislație, organizare și politică penală. Dacă așa stau lucrurile cum ne sunt ele prezentate, atunci demersul de la Guvern nu are niciun rost.

Nu Executivul este cel care elaborează actele normative care urmează să-i fie prezentate președintelui spre promulgare, după ce vor fi examinate de către Curtea Constituțională, printr-un act de cenzură intern și de Comisia de la Veneția, printr-o procedură externă de cenzură. Dacă va exista o operă legislativă, ea va fi apanajul Parlamentului. Legislativul este cel care promovează schimbări în legislația organică. Chiar dacă sub regimul Traian Băsescu și apoi sub regimul Klaus Iohannis, în vremea Guvernului Zero condus de Dacian Cioloș, au fost produse schimbări în mod neconstituțional prin Ordonanță de Urgență. Guvernul Tudose nu are nimic de făcut în această privință. Cel puțin aparent.

În aceste condiții, domnul Mihai Tudose ar urma să-i primească pe reprezentanții celor 43 de organizații, să le strângă călduros mâna la sosire, să-i asculte calm, să le strângă călduros mâna la plecare și să le ureze la mulți ani pentru  2018. Asta dacă judecăm lucrurile în ordinea lor firească. Problema este însă că premierul Mihai Tudose are un dublu statut. El este numit și susținut în această funcție în primul și în primul rând de către PSD, al cărui membru de vază și parlamentar este. În această calitate însă, cel mai firesc lucru pe care l-ar fi avut de făcut Tudose era să nu-i primească. Să-i trimită la o întâlnire, dacă asta doreau, cu reprezentanții Legislativului. Adică la Călin Popescu Tăriceanu și la Liviu Dragnea. Responsabil fiind din poziția de premier pentru respectarea legilor statului român, a ordinii de drept constituționale, Mihai Tudose ar fi putut și ar fi trebuit să le solicite respectivelor organizații ca, în prealabil, să intre în legalitate. Să-și asume organizarea și răspunderea pentru manifestații, așa cum se întâmplă oriunde în lumea civilizată și abia apoi să meargă la negocieri.

Dar cum am spus și repetat de foarte multe ori, premierul Star Trek este și un premier dronă. Trimis la Guvern în misiune. Ceea ce înseamnă că păpușarul său cel mai probabil se află în altă parte decât în sediul din Kiseleff al Partidului Social Democrat. Și poate că, în această calitate, îi invită el pe liderii #Rezist la Palatul Victoria. Dacă așa stau lucrurile, atunci și solicitarea și acceptarea acestei întâlniri neobșnuite, atipice și aparent ilogice reprezintă o operație deliberată și inițiată de comun acord.

În aceste condiții, se pot întâmpla în 27 decembrie, în Palatul Victoria, două lucruri. 1). Ca reprezentații #Rezist, odată intrați în Palatul Victoria, prin bunăvoința premierului Mihai Tudose, să rămână acolo scandând ”noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă” și să-și declanșeze revoluția de susținere a statului de drept chiar din incinta Guvernului României. 2). Dacă e adevărat că există o conivență între ei și premier, ea ar mai putea să aibă și un alt rezultat. #Rezist i se plânge premierului iar acesta, trezit brusc la realitate de către așa-zisa societate civilă, reacționează pozitiv, printr-un comunicat de susținere a protestelor îndreptate împotriva majorității parlamentare, care l-a instalat la Palatul Victoria și, la limită, îi mai poate asigura că, din poziția pe care o are, va face toate demersurile necesare pentru ca schimbările din Justiție făcute de Parlament să devină inoperante chiar și în condițiile promulgării lor.

Cum ar fi posibil aceast ultim scenariu? Într-un singur mod. Premierul Tudose le-ar putea promite manifenstanților  o Ordonanță de Urgență prin care urmeză să fie prorogată aplicarea actelor normative. Adică să devină imposibilă astfel aplicarea lor.

Ambele variante de mai sus, care înseamnă o autodetonare a lui Mihai Tudose, sunt catastrofale pentru majoritatea PSD plus ALDE. Și aducătoare de grave prejudicii, probabil ireparabile în plan intern și extern. Pe de altă parte, îmi este imposibil să cred că Mihai Tudose i-a invitat la Guvern pe #rezistenți din pură curtoazie și dintr-o mare prostie. Pare a fi o mișcare executată de un bun șahist, ceea ce și este Mihai Tudose, dar gândită de un strateg din centrul de comandă a statului paralel.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii