Cu pistoalele pe masă   mai 22nd, 2018

srs_edit2-90x90S-a întâmplat. A fost declanșată în fine și o anchetă penală, care îl vizează pe domnul Lucian Onea, șeful „unității de elită” DNA Prahova. Și, totodată, șeful faimosului procuror Mircea Negulescu, zis Portocală. Investigațiile declanșate sunt cu atât mai importante cu cât Lucian Onea, încă în funcție, face parte din colegiul de conducere al DNA. Din conducerea restrânsă. Să explicăm însă titlul acestei analize.

„Cu pistoalele pe masă” nu este nicidecum o sintagmă. Lucian Onea, ca de altfel și alți colegi ai domniei sale, a „lucrat” la propriu cu revolverul pe masă. Fluturându-l amenințător pe sub nasul celor pe care-i ancheta, unii dintre ei de-a dreptul terorizați. Să ne mai mirăm, în aceste condiții, că au existat persoane care au cedat? Care au recunoscut ceea ce nu făcuseră nicodată? Sau care au acceptat să semneze denunțuri false, la dictare, îndreptate împotriva unor ținte vizate de DNA? Cu pistoale pe masă, anchetau și cei de la NKVD. Tot cu pistoale pe masă, preluând acest nărav, anchetau și securiștii prin anii `50-`60 ai secolului trecut.

Cel puțin dintr-un punct de vedere, punerea sub anchetă penală a șefului DNA Prahova, dacă investigațiile se vor desfășura cu bună credință și în mod profesionist, are o importanță majoră. Să nu uităm că, în cursul unei conferințe de presă organizate la Prahova, Onea a declarat că săptămânal vorbea cu doamna Laura Codruța Kovesi. Bănuiesc că nu făceau împreună recenzii de cărți. Vorbeau despre anchete. Despre ținte umane în mișcare. Despre marile dosare încredințate „unității de elită”. Despre cum era anchetat și urma să mai fie un premier al României. Sau un ministru. Sau o șefă a Autorității Electorale Centrale. Sau un primar important. Sau un parlamentar. Sau oameni de afaceri extrem de cunoscuți. Sau chiar Tony Blair. Doamna Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, a cărei carieră profesională este disputată în acest moment la Curtea Constituțională, era la curent cu tot ce se întâmpla la DNA Prahova. Și, nu ar trebui să existe nicio îndoială, unele operații erau inițiate de ea însăși.

Ce se va întâmpla dacă Lucian Onea va vorbi la Parchetul General? Ce se va întâmpla dacă acesta, pentru a se apăra, va explica faptul că nu a fost niciun fel de întâmplare că la bilanțul DNA, mesteca nonșalant gumă în fața Laurei Codruța Kovesi și a protectorului acesteia, președintele Klaus Iohannis. Fiind membru în colegiul de conducere, domnul Onea era de-al casei. Făcea parte dintre stăpânii inelelor. Și mai face.

Dacă se apucă Onea să vorbească? Dacă va vorbi și Negulescu? Nu-i așa că s-ar putea să aflăm lucruri senzaționale despre cea mai întunecată perioadă din istoria recentă a României? Despre cum a fost batjocorit statul de drept? Despre cum au fost umiliți și cetățenii și judecătorii? Despre cum le-a fost restrânsă dramatic independența magistraților? Despre ce anume interese a servit „elita DNA” din Prahova? Când stai cu pistoalele pe masă, când transformi asta într-un obicei, când nu mai ești atent, pentru că te crezi infailibil, poți face greșeli. Unele fatale. Aceste arme letale se pot descărca din greșeală chiar în pieptul celor care le mânuiesc. Și asta chiar s-a întâmplat. De astă dată, la figurat.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii