Diversiune. Raționament prin reducere la absurd   iunie 17th, 2018

srs_edit2-90x90Se întrec comentatorii politici cu laudele la adresa consilierei pe probleme juridice a președintelui Klaus Iohannis. O anume doamnă Simina Tănăsescu. Aceasta i-a dat un sfat măreț. Să decreteze anularea deciziei CCR. Pe motiv că unul dintre judecători ieșise din termenul legal. O nebunie! Lui Klaus Iohannis i-a plăcut. Și trece la fapte. După cuvenitele declarații.

De această dată, un lucru este cert. Pentru a face un raționament logic, o persoană, oricare ar fi ea, nu trebuie să aibă studii juridice. Este necesar doar bunul simț. Și buna credință. Dacă nu există intenții ascunse, atunci un raționament logic l-ar fi putut conduce pe domnul Klaus Iohannis la o concluzie corectă. Și ar fi reacționat în consecință. Să vedem însă ce talmeș-balmeș a ieșit din combinația toxică dintre un consilier în realitate nepriceput în drept constituțional sau rău-voitor și un președinte nici el deprins cu Legea Fundamentală și, cu certitudine, rău intenționat.

Președintele Klaus Iohannis, sfătuit de consiliera sa, după ce a fost confruntat cu decizia CCR universal și imediat obligatorie, a decis să nu o revoce pe șefa DNA, ci să recurgă la o mare șmecherie. Pentru cine nu știe, cuvântul „șmecher” este de origine germană. În ce constă această șmecherie? Conform celor doi, Curtea Constituțională nu avea dreptul să ia decizia revocării. Pentru că ea nu ar fi fost legal constituită. Motivul invocat este că unuia dintre judecători îi expirase de mult timp mandatul, iar Curtea Constituțională nu l-a revocat. Votul ei fiind nul de drept, și decizia devine nulă. Deci Klaus Iohannis, conform acestei logici, nu încalcă Constituția nerevocând-o pe Laura Codruța Kovesi. Ci Curtea este cea care a încălcat Constituția, nerevocându-l pe judecător și nesolicitând la timp înlocuirea acestuia. Mai mult decât atât. L-a mai sfătuit faimoasa consilieră, plătită din bani publici, să facă pasul următor. Președintele ar trebui, conform acesteia, să emită un decret prin care el însuși să constate nulitatea deciziei CCR. Să luăm puțin la bani mărunți toată această construcție, aparent logică.

1). Începând cu sfârșitul, trebuie să spunem că în Constituție sunt strict prevăzute situațiile în care președintele poate emite decrete. El nu are sub nicio formă dreptul de a emite un decret prin care ar putea declara vreodată invalidă o decizie CCR. Deci asta cade. Din capul locului. O soluție total eronată. Ca să nu îi spun tâmpită.

2). Dacă de mult timp Curtea Constituțională a României funcționează ilegal, pentru că unul dintre judecători nu ar mai avea dreptul de a face parte din această instituție, atunci, în consecință, e cât se poate de logic că niciuna dintre deciziile CCR din tot acest interval de timp nu este valabilă. Deci nu ar fi vorba doar de cea vizând revocarea doamnei Kovesi. În cauză, respectând această logică, sunt zeci de decizii. Știți care este cea mai importantă dintre ele? Decizia CCR prin care această instituție a validat câștigarea alegerior prezidențiale de către Klaus Iohannis. La acea dată, conform logicii doamnei consilier, preluată de președinte, Curtea Constituțională nu mai era constituită legal. Ca să vezi! În aceste condiții, cum ar putea oare un președinte, el însuși invalid, să invalideze o decizie CCR? Dacă adoptăm această logică și această teorie, atunci pur și simplu Klaus Iohannis trebuie să-și facă bagajele și să plece de la Cotroceni. Iar doamna consilier juridic, angajată acolo de un președinte invalid, ar trebui să dea banii înapoi. Pentru că nici ea nu a fost legal pusă în slujbă. Și tot în aceeași logică, este de neînțeles de ce atât Klaus Iohannis cât și PNL, după ce ar fi fost constatată ilegalitatea în care se găsește Curtea, au continuat să o sesizeze privind pretinsa sau reala neconstituționalitate a unor acte normative promovate de majoritatea parlamentară.

Se observă ușor din cele expuse mai sus de către orice persoană de bună credință, cu sau fără pregătire în drept constituțional, că de la Cotroceni se promovează un întreg talmeș-balmeș, care poate arunca România lieteralmente în aer. Oare de ce? Sunt întrebat frecvent de moderatorii diverselor televiziuni de știri de ce cred eu că generează Klaus Iohannis toată această nebunie. În subtext se sugerează că am asista la un act de sinucidere politică. Nu este așa.

Klaus Iohannis știe ce face. În timp ce lume îl condamnă atât în România cât și în străinătate că încalcă flagrant Constiuția, săvârșind cea mai gravă crimă pe care o poate face un președinte, Klaus Iohannis, afirmând că CCR funcționează ilegal, încearcă să acrediteze ideea prin inducerea unei grave confuzii, că, de fapt, Curtea este cea care a greșit iar el apără Constituția și încearcă să repare lucrurile. Iar acest scenariu poate să prindă. În al doilea rând, Iohannis mută în acest fel ținta oprobiului public într-o altă direcție. În fine, în al treilea rând, pentru a fi și mai sigur că diversiunea reușește, tot el și aproape simultan a lansat o altă bombă. Numirea, peste capul majorității parlamentare, a unui nou șef SIE, care este unul dintre liderii politici ai acestei majorități. Altă temă de balamuc. La propriu.

Și când te gândești că mult timp puteam să jur că domnul Klaus Iohannis, spre deosebire de Traian Băsescu, indiferent de obiectivele sale politice sau de altă natură, va respecta nemțește litera și spiritul Constituției! Se dovedește că este mai rău decât Traian Băsescu. Dar și mult mai inabil.

Sursa: CorectNews

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii