Războiul contracronometru   august 17th, 2018

srs_edit2-90x90Nu numai războiul în sine, ci și războiul politic poate fi hibrid. Asimetric. În piesa de teatru a cărei principală scenă este Bucureștiul, avem de-a face cu un război hibrid cu mize multiple, al cărui principală caracteristică este viteza contracronometru în care evoluează lucrurile. E valabil pentru Dragnea, e valabil pentru PSD, e valabil pentru opoziția internă din partid, pentru opoziția politică exernă, e valabil pentru Cotroceni, dar și pentru principalele puteri interesate să obțină poziții cheie în plan geopolitic tocmai prin intermediul României.

Prin scrisoarea ei deschisă și solicitarea demisiei lui Liviu Dragnea și Vioricăi Dăncilă, Ecaterina Andronescu se plasează indiscutabil în fruntea listei posibililor succesori ai liderului PSD. A făcut-o pentru a-și marca teritoriul, asumându-și riscul excluderii. Este exclus să nu aibă în acest sens garanții de susținere din interior și din exterior. Și își joacă în continuare în forță cartea politică. Și în viteză, întrucât timpul optim este în acest an.

Partidele din frontul anti-PSD, susținute de o așa zisă societate civilă, extrem de eterogenă, dar din ce în ce mai violentă, au la dispoziție o lună pentru a trage glonțul de aur în capul majorității parlamentare. După o lună, Parlamentul revine la lucru, agenda cetățeanului se va schimba, iar PSD plus ALDE vor avea în Parlament, care-și reia lucrările, un instrument eficient de luptă. În acest interval de o lună, unii mizează chiar pe o condamnare definitivă a lui Liviu Dragnea, ceea ce l-ar scoate pentru mult timp, dacă nu pentru totdeauna, din jocul politic. Dar prezumtiva condamnare a lui Dragnea, chiar dacă provoacă decapitarea partidului, nu aduce nicidecum în mod automat accesul la guvernare al frontului anti-PSD. Mai este necesară o puternică emoție colectivă, care să destrame coaliția, dar și de oameni cooperanți din interiorul PSD. Forțe oculte acționează în această direcție.

Este un joc riscant contracronometru și pentru marile companii și statele din spatele acestora, interesate în a obține cât mai mult din zestrea energetică, pe care Dumnezeu le-a dat-o românilor. Iar acest capitol trebuie tranșat pentru mulți ani de acum înainte tot în această toamnă. În acest scop, e necesar un Guvern prietenos și un Parlament docil și dispus să sacrifice intersele pe termen lung ale României.

Iar Dragnea, firește, joacă și el contra cronometru. Mizând fie pe lipsa de celeritate a Înaltei Curți, fie pe faptul că magistrații îl vor găsi nevinovat, liderul PSD merge înainte, mitraliindu-și la temelie și fără milă adversarii interni și externi. Dacă până la sfârșitul anului Liviu Dragnea scapă neatins și îl suspendă pe președinte pentru înaltă trădare, jocurile vor fi fost făcute în avantajul său. Opoziția din interiorul partidului și din afara acestuia va fi redusă la tăcere, iar companiile din domeniul energiei se vor resemna cu profituri și așa imense.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii