SRS devoalează jocurile sondajelor de opinie: O tendință de a-l umfla pe Cioloș   August 24th, 2018

s604x0_SR_StanescuUn sondaj realizat de Sociopol arată că, în cazul în care ar fi duminica viitoare alegeri parlamentare, 35% ar fi scorul PSD, 19% – PNL, 13% – MRÎ (partidul fondat de Dacian Cioloş), 10% – ALDE 10%, 8% – USR. Sondajul a fost realizat în perioada 7-20 august, pe un eşantion de 1,005 persoane din populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Metoda culegerii datelor a fost prin interviuri telefonice (CATI), iar marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.3%.

MAI MULT AICI: SONDAJ exploziv: cine este personajul cu un scor mai mare decât Iohannis și Firea la un loc

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe jurnalistul Sorin Roșca Stănescu pentru a analiza a sondajului de opinie Sociopol. Acesta consideră că relevanța acestui sondaj este una scăzută deoarece este un sondaj care se află între alegeri și nu într-o perioadă apropiată acestora.

SRS întărește cele spuse prin prisma ideii că în această perioadă „publicul este mai degrabă emoțional și mai puțin rațional”. Cât despre scorurile prezentate de sondajul Sociopol, analistul politic consideră că este firesc ca procentul PSD să scadă puțin, iar cel al opoziției să crească, dar nu semnificativ.

„Nu am nicio obiecție referitor la ce face domnul Palada în materie de cercetări de piață, dar vreau să reamintesc opiniei publice faptul că nu trebuie să ne bazăm aproape deloc pe aceste sondaje în intervalele dintre alegeri. Sondajele se calibrează și devin instrumene bune de lucru abia înaintea alegerilor, când rămâne foarte puțin timp până la scrutin. De ce spun asta? La mijlocul acestui interval, publicul este mai degrabă emoțional și mai puțin rațional. El devine rațional chiar înainte de procedura de vot. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte este firesc că dacă s-au făcut măsurători în perioada aceasta cât s-au făcut demonstrațiile, pe fondul emoțiilor colective, să scadă puțin, dar nu foarte semnificativ, procentul PSD și să crească puțin, dar nu semnificativ procentul pe care îl are opoziția. În realitate, opoziția dincolo de gălăgia pe care o face, o gălăgie care este în afara Parlamentului, în afara locului în care ea ar trebui să se manifeste, nu a venit cu niciun contraproiect, cu nicio contraofertă în fața cetățenilor deci realmente nu are cum să crească indiferent de ce greșeli face la guvernare PSD, a spus jurnalistul.

La sondajul Sociopol, de remarcat a fost și diferența mică dintre procentul PNL, de 19%, și procentul formațiunii politice conduse de Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună, de 13%. Sorin Roșca Stănescu făcut cunoscut opiniei publice că „există o tendință a analiștilor sociologi de a-l umfla pe Cioloș pentru a face din el o contrapondere la Klaus Iohannis”.

„Există o tendință a analiștilor sociologi de a-l umfla pe Cioloș pentru a face din el o contrapondere la Klaus Iohannis. Așadar Cioloș este puțin umflat artificial, dar în orice caz în momentul în care el și-a concretizat intenția de a candida la prezidențiale, din moment ce Cioloș a devenit un critic al lui Klaus Iohannis, șansele lui de a atrage o parte din electoratul anti-PSD cresc. Intenția lui Cioloș este să îi ia fața lui Iohannis și reușește într-o oarecare măsură, a încheiat jurnalistul Sorin Roșca Stănescu pentru PSnews.ro.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

August 24th, 2018 at 18:19
adria.nicol spune:

Domnule Sorin Roca Stànescu ,

citesc articolele dv. cu interes de fiecare datà ! Interpretati argumentînd , nu imaginînd !
Cît priveste analiza ultimului sondaj , cred cà ar trebui sà se tinà cont de o “necunoscutà : SPAIMA repondantului de a fi interceptat si
înregistrat ràspunsul de càtre servicii ! Din start orice sondaj este viciat de aceastà suspiciune ! cei care sunt pro PSD tràiesc înfricosati de aceastà posibilitate ! Cînd toatà tara stie cà :
- în timp ce ieseau în Piata Victoriei in februarie 2O17 sute de mii de persoane la mitingul contra Ordonantei 13 , existau 65 de protocoale încheiate de SRI cu mai toate institutiile de decizie din România ;
-în timp ce Presedintele acuzà cu “ce fac evreii” iar paiata cu “înaltà tràdare” , el presedintele , retrimite de peste 150 de ori proiectele de lege pentru a discredita parlamentul :
-în timp ce presedintele citeste 32 de zile o decizie a Curtii Constitutinale , sub mandatul sàu Procurorul se si Directorul SRI semneazà în 2016 alte douà protocoale secrete.
În aceastà atmosferà si dupà enorma si odioasa manipulare a evenimentelor din 10 august repondantii la sondaj sunt înfricosati de supravegherea generalizatà a tuturor mijloacelor de comunicare !
Fàrà aceastà spaimà Opozitia toatà nu ar trece de 25-30% iar sondjele cu cei care ar candida sau candideazà la presedentia tàrii nu l-ar da pe actualul presedinte pe locul 1 sau 2 ci distantat pe locul 3!
ORICE SONDAJ ESTE VICIAT DIN START !