#Rezist, față în față cu UE   ianuarie 10th, 2019

srs_edit2-90x90Pentru prima dată, deci în premieră absolută, #Rezist, în toată splendoarea sa, va sta față în față cu mai marii Consiliului Europei. Aceștia anunță o demonstrație de pomină în fața Ateneului Român și a Palatului Regal. Fix locurile în care se vor desfășura cele două evenimente, care marchează preluare de către România a președinției rotative. La ce ne putem aștepta?

Mesajele #Rezist, postate din abundență pe paginile de socializare, mizează pe faptul că demonstrația pusă la cale nu va putea fi reprimată de către jandarmi. Întrucât se afirmă că autoritățile se tem că, într-o asemenea eventualitate, vor fi confruntate cu critici și contestații dure de la cel ai înalt nivel. Este o premiză cât se poate de corectă.

Într-adevăr, o reprimare severă a manifestanților nu ar face decât să toarne gaz pe foc. Oricum, impresia generală la nivelul Uniunii Europene este nu numai formată, ci și preconcepută și bătută ca atare în cuie. De prea multe ori s-a afirmat, atât de către birocrații de la Bruxelles, cât și de către reprezentanții familiilor politice europene, faptul că la București ar fi avut loc, pentru apărarea statului de drept și a Justiției, pentru promovara luptei anticorupție, la începutul anului 2017, cea mai mare demonstrație din toate timpurile, la care ar fi participat nu mai puțin decât 500 de mii de cetățeni, contestatari ai Guvernului de atunci, proaspăt instalat. Oficialii europeni, prezenți acum la București, vor avea cu certitudine prilejul să treacă nu numai prin Piața Palatului, ci și prin Piața Victoriei. Iar dacă nu vor fi legați la ochi, vor remarca fără doar și poate că perimetrul acestor spații urbane nu permite pur și simplu existența unui număr atât de mare de persoane. În Piața Victoriei nu încap mai mult de 30.000 de oameni, chiar dacă ar fi înghesuiți precum sardelele. Iar în Piața Victoriei recordul absolut a fost stabilit cu prilejul Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român, când, printr-o „mobilizare exemplară”, pentru a-l ovaționa pe Ceaușescu, au fost aduși 140 de mii de români, care au fost înghesuiți inclusiv pe toate străzile adiacente. Dar acesta este un simplu detaliu. Și, desigur, oficialii UE ar putea suferi fie de orbul găinii, fie de amnezie, omițând astfel să ia în calcul faptul că au fost intens și temeinic dezinformați. Poate că unora le-a făcut chiar plăcere.

Astăzi #Rezist se poate desfășura în toată splendoarea. Pentru că, așa cum pe bună dreptate se afirmă în mesajele de pe paginile de socializare, autoritățile sunt timorate de prezența celor mai mulți dintre oficialii UE și nu vor avea îndrăzneala să recurgă la reprimarea demonstrației antiguvernamentale, anti-PSD „ciuma roșie” și pentru apărarea unui stat de drept îngenuncheat, vai de capul lui, prin noile legi ale Justiției. Așadar, să ne așteptăm, conform acestor îndemnuri și asigurări cvasi-anonime, la o splendidă demonstrație a spiritului civic și european al poporului român, exprimat prin #Rezist.

Singurul personaj, care, nedispunând totuși de niciun mijloc în acest sens, a încercat să-și asume în fața autorităților responsabilitatea pentru buna desfășurare a megademonstrației programată în seara acestei zile, este cunoscutul #Rezist Cristian Dide. Cel care ne amintește de momentul în care se legase de gardul Guvernului, dotat cu o sticlă de benzină și anunțând de zor că încearcă să-și dea foc. Dide nu dispune însă nici de echipa și nici de celelalte mijloace necesare pentru a asigura ordinea pentru o asemenea megademonstrație și, cu atât mai puțin, pentru a anihila eventualele grupuri de provocatori, care ar putea recurge la violențe. În plus, zona Ateneului Român, Piața Palatului este astăzi programată pentru un alt tip de eveniment. Și anume marcarea preluării președinției rotative UE de către Guvernul acestei țări, în frunte cu doamna Viorica Dăncilă. Care, din acest motiv, va sta în capul mesei.

Alte căpetenii ale mitingului de astăzi nu și-au făcut cunoscută identitatea. Nici nu e limpede dacă mesajele se vor circumscrie unor generalități cum sunt cele mai sus consemnate. Este de presupus că se va scanda nu numai cu trimitere la „ciuma roșie”, ci și cu trimitere la pușcărie. Gen „DNA să vină să vă ia!”. Îi vom vedea poate pe mai marii majorității parlamentare și ai Guvernului României, poate chiar și pe judecătorii Curții Constituționale, îmbrăcați în zeghe, proiectați pe cele două clădiri sau fâlfâiți sub forma unor cartoane. Evident, laitmotivul ar putea fi „corupția ucide”. Este greu de anticipat cum va funcționa butaforia. Pentru că #Rezist nu are lideri, care să-și asume cu adevărat organizarea și conducerea protestelor și, cu excepția generalităților mai sus consemnate, nici un program specific.

Și aici sper că am atins un punct sensibil. Orice mișcare de protest de durată, ca formă de manifestare a unei societăți civile mature și active, are nevoie atât de un program minimal, unanim împărtășit sau împărtășit măcar în mod explicit de o majoritate, cât și de o echipă de lideri recunoscuți și mai ales respectați pentru curajul, dar și pentru comportamentul lor, de către cei mai mulți cetățeni ai statului, indiferent dacă împărtășesc sau nu conținutul protestului. Din nefericire, o asemenea construcție lipsește. Și acesta este motivul pentru care demonstrațiile de acest fel degenerează în acte și fapte de violență.

Una peste alta, în inima Bucureștiului vom avea din nou o demonstrație de mai mare sau de mai mică amploare, neasumată, neorganizată și nespontană. Deci, sub toate aspectele și conform tuturor legislațiilor din Uniunea Europeană, va fi o demonstrație ilegală. La care presupun și eu că jandarmii vor asista cu brațele încrucișate, indiferent ce s-ar întâmpla, cu excepția unor eventuale operațiuni radicale ale comandourilor #Rezist de luare cu asalt a Ateneului sau a Palatului sau concretizate prin spargerea vitrinelor din zona Bibliotecii Centrale Universitare și, eventual, incendierea magazinelor.

Ieri seară, prin diverse canale neoficiale, Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că astăzi, întrucât nu va sta în capul mesei, așa cum și-a dorit, ci în lateral, nu va onora cele două mari evenimente la care participă, alături de Guvernul României, care își asumă în exclusivitate, conform convențiilor UE, președinția rotativă. Evident, în trena acestuia, reprezentanți ai opoziției, în frunte cu PNL, au semnalizat în mod asemănător. S-ar putea să-i regăsim pe toți în stradă, în mijlocul #Rezist. În mod cert însă, anunțul oficial al PNL și anunțul insinuat, pe surse, al președintelui Klaus Iohannis sunt de natură să învolbureze apele. Să toarne gaz pe foc. Să dea amplitudine demonstrației de protest anunțate. Întrucât mai multe partide din opoziție sunt preocupate, fiecare în felul lui, de incitarea și de manevrarea unei mase de oameni în parte bine intenționați, în cealaltă parte marcată de existența batalioanelor de asalt radicalizate, stau și mă gândeasc dacă nu care cumva, fără ca cei mai mulți dintre ei să-și dorească, demonstranții #Rezist se pun în slujba unor partide politice și a unei campanii electorale atât de des anunțate de președintele Klaus Iohannis. Poreclit, mai nou, Io Haos.

 

Sursa: Corectnews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

ianuarie 10th, 2019 at 14:26
adria nicol spune:

Rezist si cei din opozitie se joacà de-a focul !
Nivelul =rezist nu are nici o legàturà cu opozitia democraticà !
Nivelul „civic” al ceea ce se autointitulezà =rezist se manifestà la nivelul spânzuràtorilor KU KLUX KLANICE arborate în Piata Victoriei si la ineptul „DNA sà vinà sà và ia”! Democratie nu înseamnà SPÎNZURATORI si slogane criminale !

ianuarie 10th, 2019 at 18:54
S-o ros... spune:

Matteo Salvini dorește o platformă europeană în zece puncte pentru apărarea frontierelor, a familiei și a valorilor europene tradționale.
Matteo Salvini, liderul de facto al guvernului italian, a declarat miercuri la Varșovia că Italia și Polonia vor fi „protagonistele noii primăveri europene” care va reforma Uniunea Europeană.
Oficialul de la Roma a rostit aceste cuvinte în fața presei, înaintea unei întâlniri cu Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernământ Lege și Dreptate (PiS).
„Europa s-a obișnuit de ani de zile să vorbească de axa franco-germană, dar noi ne pregătim pentru un nou echilibru și o nouă energei în Europa”, a mai spus Salvini.
„Polonia și Italia vor fi, cu siguranță, protagonistele acestei noi primăveri europene, a acestei renașteri a adevăratelor valori europene, cu mai puțini bani, mai puțină birocrație și mai multă muncă, mai multă familie și mai ales mai multă securitate”, a explicat liderul formațiunii naționaliste Liga.
„Securitatea nu se obține ajutându-i pe contrabandiști, pe traficanți și ONG-urile complice, ci prin apărarea dreptului fiecărei țări de a-și apăra frontierele. Cine cedează șantajului Bruxellles-ului sau al ONG-urilor face un deserviciu nu doar italienilor ci tuturor europenilor”, a adăugat Salvini.
La ieșirea de la întâlnirea cu Kaczynski, Salvini a declarat:
„Am propus, pentru a depăși diferențele dintre partide, care au drept cauză rațiuni geografice și de tradiție culturală, un contract pentru Europa, un Pact pentru Europa, care încă nu există. Nu am venit cu un produs finit. Putem propune o platformă pentru Europa în zece puncte în legătură cu care italienii, polonezii, olandezii, spaniolii, danezii să decidă dacă sunt de acord sau nu.”

ianuarie 12th, 2019 at 15:29
Gica spune:

Premierul canadian Justin Trudeau a reacționat după ameninţările proferate pe forumuri ale ‘vestelor galbene’.
Justin Trudeau, aflat de marţi în vizită în vestul canadian, a fost întâmpinat de mai multe ori de manifestanţi ce purtau faimoasele veste galbene fluorescente, devenite simbolul frondei sociale care agită Franţa de două luni şi care s-a propagat deja în alte ţări,, informează vineri AFP.
Mai multe grupuri de ‘veste galbene’ au fost formate în ultimele zile în Canada, pe Facebook, unul dintre acestea numărând peste 100.000 de membri, cu afirmaţii virulente împotriva lui Trudeau, atât pentru taxa la emisiile de gaze pe care a impus-o guvernul său, cât şi pentru susţinerea acordată de el multiculturalismului şi imigraţiei. Unii dintre membrii acestor grupuri l-au ameninţat deschis cu acte de violenţă pe premierul Trudeau şi chiar au lansat apeluri la uciderea lui.
Singura modalitate de a elabora soluţii
Întrebat cu privire la aceste ameninţări, Trudeau a amintit că în Canada ‘oamenii sunt încurajaţi să vorbească deschis, să-şi exprime opiniile şi îngrijorările’. ‘Aceasta este una dintre forţele democraţiei noastre’, a subliniat el. ‘Dacă oamenii sunt în dezacord cu ce fac sau pun întrebări în legătură cu acţiunile guvernului, eu vreau să pot să-i ascult. Vreau să pot face schimb de opinii cu ei şi să discut pentru a vedea cum am putea avansa împreună’, a pledat el, afirmând că vrea să ‘răspundă temerilor lor, preocupărilor lor, îngrijorărilor lor’. ‘Având o ţară atât de diversificată precum Canada (…), este important să ne ascultăm unii pe alţii cu atenţie, pentru că este singura modalitate de a elabora soluţii care să ne ţină uniţi şi să ne îndrepte în direcţia bună’, a mai declarat premierul canadian, în timpul unei conferinţe de presă în Columbia Britanică.
Afirmaţiile sale survin în contextul în care grupuri de ‘veste galbene’ au îndemnat la un weeekend de mobilizare pe întreg teritoriul Canadei, în 12 şi 13 ianuarie, evocând un ‘act I’, cu referire la vocabularul adoptat de manifestanţii francezi. În condiţiile în care în Canada există destul de puţine sensuri giratorii, locurile de predilecţie ale ‘vestelor galbene’ franceze pentru a bloca circulaţia, şi dat fiind că este foarte frig în ianuarie în această ţară, manifestanţii canadieni sunt îndemnaţi să se reunească în popularele cafenele Tim Hortons: ţara numără aproape 4.000 de asemenea cafenele.

ianuarie 14th, 2019 at 13:28
Gica spune:

Doctrina aplicata de multi ani de UE (de strategii ei geniali), dar inainte de Trump si de SUA, cea de a lovi in partidele de stanga se va rasfrange asupra Papusarilor. Varianta ca la Europarlamentare sa urmeze Social-Democratii si ALDE aproape ca a cazut, datorita si a tradarii liderilor acestora, mai precis a deciziei luate de a duce aceeasi politica de Globalizare si Reforme sucite. Sa nu o mai dam dupa cires, „Vestele Galbene” activeaza impotriva Globalizarii. Cum varianta mentionata anterior a cazut, la nivelul opozitiei adevarate europene se lucreaza pe varianta asa-zis extremista (care a devenit tendinta spre normalitate din cauza Papusarilor). Poate fi de speriat, deoarece variantele denumite de Baieti extremiste ar putea sa recurga la amintiri (memorie), ceea ce nu e de BINE. Istoria se poate intoarce si tocmai din cauza Papusarilor. Daca lasau lucrurile natural, nu erau probleme.

ianuarie 14th, 2019 at 13:58
Gica spune:

Lovitură năucitoare pentru Rareș Bogdan! Pe ce loc se găsește emisiunea sa în preferințele românilor! Liderul este complet neașteptat
Autor: Alexia Dumitru | luni, 14 ianuarie 2019 | 1 Comentarii | 1146 Vizualizari
Audiențe. Topul celor mai vizionate talk show-uri politice răstoarnă toate calculele. Deși Rareș Bogdan și Jocuri de Putere au o notorietate foarte ridicată, cifrele sunt mult sub așteptări. Pe publicul național emisiunea de pe Realitatea TV este abia pe poziția 20. Totuși în clasamentul comercial (public tânăr, 18-49 de ani) intră în Top 10.
Surprizele continuă la capitolul audienţe. Deşi Mihai Gâdea este fără doar şi poate jurnalistul TV cu cel mai mare impact la public, se clasează pe locul 2 în preferinţele telespectatorilor, după România în 60 de minute de la RTV, emisiune moderată de Denisa Pascu.
La oraşe, România TV a câştigat primul loc, cu aproximativ 330.000 de telespectatori, iar mică distanţă s-a aflat emisiunea prezentată de Mihai Gâdea, Sinteza zilei. De pe podiumul din mediul urban iese emisiunea Exces de putere şi urcă Adevăruri ascunse, tot de la Antena 3, scrie paginademedia.ro.
COMERCIAL. Adevăruri ascunse a fost emisiunea preferată a tinerilor din mediul urban. Emisiunea „atipică” de pe Antena 3, în care numerologia, leacurile naturiste, previziunile şi puteri paranormale sunt principalele subiecte, a fost urmărită de o medie de 53.000 de persoane.
Distanţă mică între Antena 3 şi România TV; România în 60 de minute şi Sinteza zilei au obţinut medii de 43.000, respectiv 40.000 de telespectatori.
Digi 24 este prezent doar în topul comercial, cu emisiunea Jurnalul de seară, cu Cosmin Prelipceanu. Pe publicul urban, Jurnalul de seară este imediat „sub linie”, cu 80.000 de telespectatori (urmat de România 9, cu Ionuţ Cristache, de pe TVR 1).
Interesant este că în top 10 emisiuni de tip talk show, 7 sunt de la Antena 3 şi 3 de la România TV.