Prin Rareș Bogdan, a dat PNL marea lovitură?   martie 15th, 2019

Dacă stăm să ascultăm și dacă, mai ales, îl credem pe Ludovic Orban, atunci PNL a dat marea lovitură. Și asta chiar înainte de a înălța pe cer noua stea politică a partidului. Cu câteva minute mai devreme de a-l anunța pe Rareș Bogdan drept cap de listă la europarlamentare, liderul liberal ne-a vestit un nou sondaj de opinie. Care, pentru prima dată în istorie, ar plasa PNL în fața PSD. Ca să nu mai vorbim de faptul că Rareș Bogdan ar mai veni cu niște procente în traistă. Ce se pregătește și ce va ieși?

După ce a chetuit, așa cum pretinde, sute de milioane de euro în cel mai costisitor megasondaj din întreaga istorie a României, la scurt timp, din motive încă nedeslușite de nimeni, Ludovic Orban a declarat că purcede la o nouă cecretare de piață. Între prima și cea de-a doua, făcute într-un interval de timp foarte scurt, diferențele sunt cardinale. Așa se face că, în cifre cel puțin, din perspectiva acestei ultime prognoze, PNL se plasează pe primul loc. Și, două minute mai târziu, este anunțată fulminanta listă. Lista candidaților la europarlamentare, deschisă de Rareș Bogdan. Care, spune el, dar spun și sociologii, va mai aduce niște puncte. După toate aparențele, PNL se ridică până la cer, în timp ce PSD se prăbușește.

Lista prezentată de Ludvic Orban nu a stârnit în interiorul noului partid liberal niciun fel de controverse notabile. Este deschisă, cum spuneam, de Rareș Bogdan. Un celebru jurnalist, până în prezent neînregimentat politic. Urmează Siegfried Mureșan. Un om de bază al lui Traian Băsescu. Dar și al Popularilor Europeni, care probabil l-au împins în față. Locurile eligibile, cu o singură excepție, Adina Vălean, provenită și ea din presă, în prezent europarlamentar și singurul român șef de Comisie, sunt ocupate de non-liberali. Cei doi, numărul unu și doi și, apoi, de membri ai fostului PDL, oameni care au fost, iar unii mai sunt, apropiați ai lui Traian Băsescu. De altfel, după cum se va vedea, intenția declarată a formațiunii lui Orban este o mare alianță, care să includă și PMP.

Printr-un discurs rostit cu multă emoție, Rareș Bogdan anunță că se desparte de presă pentru a se bate în politică împotriva „ciumei roșii”. Conform acestuia și în susținerea ultimului și misteriosului sondaj de opinie, PNL se va plasa la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European – alegeri test înaintea preziențialelor – pe primul loc. Devansând PSD. El însuși va mai aduce câteva puncte din direcția electoratului USR. Două spre șase. Nu este foarte clar. Iar frontul anti-PSD se va uni în jurul candidatului cel mai bine plasat. Nimeni altul decât Klaus Iohannis. O opoziție unită și cu un Klaus Iohannis în exercițul unui al doilea mandat vor aduce PNL în epicentrul noii guvernări. Asta este prognoza, așa cum e ea formulată în mod oficial de la cel mai înalt pupitru liberal.

Se înțelege că, dacă obțin asemenea garanții că vor rămâne la Palatul Cotroceni și că vor veni pe cai mari și la guvernare, spulberând „ciuma roșie”, vechii liberali acceptă cu inima deschisă ca foștii pedeliști, cu excepția Adinei Vălean, să le ia fața. Sigur, citind aceste rânduri, unii vor protesta. Și vor spune că date fiind sondajele, care urcă PNL până la cer, vor fi de fapt mai mulți liberali care vor ajunge europarlamentari. Cum ar fi Bușoi, Motreanu sau profesorul Nistor. Eu unul sunt mai prudent. Am prostul obicei să nu mă iau după sondaje decât cu câteva zile înaintea alegerilor. Atunci când reprezentații institutelor nu își mai permit să facă manipulări prea consistente. Pentru că vin rezultatele peste ei și îi calcă în picioare. Așa că prognoza mea e că, în final, lista se va opri înainte de Bușoi.

Există sociologi care susțin simultan două lucruri care se bat cap în cap. Pe de-o parte, că Rareș Bogdan le va aduce liberalilor procente consistente dinspre electoratul USR, care îl simpatizează – aici cifrele variază de la 2% la 6% – iar pe de altă parte că Dacian Cioloș, candidatul anticarismă, are șanse reale de a intra în turul doi. Surclasându-l pe Klaus Iohannis. Acești vajnici luptători pe frontul cercetărilor de piață ar face bine să se hotărască. Dacă Rareș Bogdan, prin mesajele pe care le propagă, atrage un număr semnificativ de mare de alegători din rândul mișcărilor #Rezist, din societatea civilă anti-PSD și din rândul cetățenilor naționaliști și dacă el este cunoscut drept un susținător feroce al președintelui Klaus Iohannis, atunci cum ar fi posibil ca, în același timp, candidatul USR, respectiv Dacian Cioloș, să-l surclaseze pe actualul președinte?

Bazându-se pe ultimul și misteriosul sondaj PNL, Rareș Bogdan anunță că va transpira și va reuși să contribuie la crearea unei opoziții unite. În jurul lui Klaus Iohannis. Nu în jurul altcuiva. Iar din arhitectura acestei opoziții unite vor face parte PNL, USR plus PLUS, PMP și chiar și partidul de drone condus de Victor Ponta. Iar asta se va întâmpla, susține Rareș Bogdan, după ce testul europarlamentarelor va fi trecut cu bine iar rezultatele finale vor fi cele anunțate joi în premieră absolută. Ei bine, aici este timpul să ne punem o întrebare.

Ce se va întâmpla dacă totuși, contrar acestei neașteptate prognoze, PNL nu va surclasa PSD? Ce se va întâmpla dacă în loc să facă peste 30% a alegerile pentru Parlamentul European, PNL va face, să spunem, 12, 14 sau 18 la sută? În aceste condiții, ce partid va fi catalizatorul, dacă va exista așa ceva, al alegerior prezidențiale? Și dacă opoziția se va uni, în jurul cui se va uni? Tot al lui Klaus Iohannis? Sau se va uni în jurul lui Dacian Cioloș? Și mai lipsește un element din aceste prognoze. Un element cheie. Dacă Laura Codruța Kovesi va rata șefia Parlamentuui European, în ce măsură este dispus PNL să-l abandoneze pe Iohannis și să multiplice afișul electoral pe care i l-a închinat zeiței anticorupție? La toate aceste necunoscute, Rareș Bogdan nu poate da un răspuns. În ciuda vastei sale experiențe jurnalistice. Și chiar politice. Dacă ne gândim că vine dintr-o familie de liberali ardeleni și că el însuși a condus cândva la Cluj tineretul liberal. Pe vremea când PNL, meritându-și numele, avea și substanță națională și substanță liberală și milita pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Rareș Bogdan, noua stea liberală pare a fi o floare care răsare într-un câmp de buruieni, cu ajutorul căreia opoziția vrea să aducă primăvara în marea politică.

 

 

Susra: Corectnews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

martie 15th, 2019 at 15:59
Ovidiu spune:

Daca asta este noua stea a PNL voi plange de mila acestui partid. Nu este nici pe departe o floare intr-o mare de buruieni. Sunt dezgustat de ce a devenit acest partid cu traditie , i-am votat ani de zile dar de cand au introdus pdl in partid consider ca adevaratul PNL s-a spulberat. Voi vota UDMR la aceste alegeri , sunt satul de mizria celor doua partied mari iar cu privire la restul …..nu exista.

martie 17th, 2019 at 13:43
G. Rotschild spune:

UE este intr-o eroare foarte grava. Conducerea actuala UE. Catalogheaza lucruri incorect sau intentionat fals, probabil, in scopul de a mai pacali electoratul. Nu stiam prea multe despre asa-zisii extremisti (or fi, dar trebuie facuta o departajare) din Europa. Pe zi ce trece, vad ca apare o similitudine intre ei si noi, cei care avem inselate asteptarile in privinta Valorilor Europene: Democratie, Stat de drept, Independenta Justitiei, Drepturile si Libertatile cetatenilor. Cand sunt amestecati intentionat/premeditat vinovatii cu nevinovatii in Puscarii si Arest, cand se fabrica dosare pe banda rulanta impotriva adversarilor politici, a adversarilor economici (doar romani), cand s-au distrus mii (zeci de mii) de vieti (la propriu si figurat) si cariere, doar ca niste experimente cretine sa dovedeasca ca cineva stie sa conduca Europa/Lumea, mi se pare a tine de deficiente psihice si neurologice. Cand se cheltuie, in 11 ani, 147 miliarde de euro pe ascultari si filaje, cand se asculta 6 milioane de oameni considerati ca fiind teroristi, pot fi numiti, cei care care au comandat acestea, normali la cap ? Ne intrebam unde sunt autostrazile. E adevarat ca nu numai licitatiile la autostrazi, dar si Contractele ilegale (unele doar preferentiale) de Achizitii si cu Multinationalele (Ciolos), Evaziunea (transportata cu camioanele de bani spre Vest, dupa cum ne spunea Irimescu) si alte scurgeri de la buget, precum si Dosirea Dosarelor: EADS, Microsoft, ALRO, Rapirea Jurnalistilor, Tigareta, Flota, Hexi Farma (heroina sintetica), Colectiv s.a., toate acestea arata Corectitudinea Sistemului care ne conduce. Pentru a scapa de toate acestea, se arunca replica cu Rusii. Unii ne-au si spus in fata ca daca nu eram primiti in UE, Rusii ar fi venit in Romania ca si in Crimeea. Sa zicem ca ar fi fost asa. Dar, oare, in varianta asta, rusii s-ar fi oprit in/la Romania ? Nu ar fi continuat, in timp, spre Vest, in/dupa acesta „gandire” ? Noi am mai aparat Europa in ultimele (multe) sute de ani, de otomani, de alte pericole (migratoare/cotropitoare), incat s-ar fi vorbit acum turceste sau in alte limbi in Vest, daca nu eram noi ! Sunt unul care a crezut ca integrarea in NATO si UE ne poate aduce foloase (dupa reciprocitatea la care ne-am angajat). NATO, cel putin pana acum, pare corecta. UE, in schimb, arata nesiguranta si directii gresite, care pentru a realiza scopul final, Globalizarea, calca peste principii, realitati si peste tot ce e evident. Globalizarea, impusa de Planuri Oculte de peste 250 de ani (pentru care se depun Juraminte grele in lumea masonica, la nivel inalt), nu mai este de actualitate, ca orice sistem in care Omul isi desfasoara Tarele mostenite. In plus, Legi si Principii Universale, apoi mult trambitatele drepturi si libertati sunt aspru incalcate de Un Scop nerealist, in care o minoritate vrea cu orice pret Resursele Globului, iar pentru asta, Controlul Total ce va urma (ce se experimenteaza pe sectiuni in diverse locuri; si la noi) va calca in picioare LIBERTATEA noastra de evolutie, urmand a se instaura un sclavagism modern, in care tehnologia va lua mintile oamenilor (si la propriu, si la figurat). Pe vremea regimului trecut, am refuzat sa fiu membru de partid, ceea ce nu a facut oricine (urmarindu-se avantaje, de aproape toti) si chiar nu l-am votat pe Ceausescu (desi s-a raportat ca a fost votat in Unanimitate). Dupa ’92, 12 ani nu am fost la vot, din cauza PSD. Am simtit ca „Soros” era acolo (si nu numai), prin reteaua Brucan, Pralong, Hrebenciuc… Intre turul 1 si 2 dintre Nastase si Base, „Soros” a schimbat macazul. Daca ne amintim, unii au trecut „noaptea, ca hotii” la adversarii politici, lucru repetat de Crin. Din acest moment, datorita iesirii in Piata Universitatii, unii au scos la iveala secrete importante despre Marea Coruptie a Sistemului, de bani scursi sub protectia/ajutorul Institutiilor de Forta in valoare de MII de ori mai mari decat stiam noi ca Propaganda dadea in media. Plus cadouri, tot felul de Contracte si Privatizari, cu ocazia intrarii in NATO si UE. Pana la un moment dat, sunt lucruri care se pot intelege, dar cel mai PARSIV lucru e ca „Hotul striga: Hotii !” Soros e Condamnat Penal Definitiv din nov. 2017, iar Juncker e cercetat intr-un Dosar Penal. Mai nou, se scot oameni in Strada, prin tot felul de Manipulari, Cumparari, Indoctrinari, pentru a striga impotriva, de fapt, a unor „gainarii” (comparativ cu Marile Furturi, tocmai ale celor care ii scot in Strada) ! Tot timpul (si nainte de ’89), Baietii s-au bazat pe faptul demostrat in timp ca suntem „un popor de Idioti”. Ca totul sa fie complet, Gazele au fost urmarite din satelit de multe zeci de ani si, Pas cu Pas, ne-am indreptat catre „Ghinion”. Candva eram printre primii la exploatarea petrolului si a gazelor. Aspectele prezentate ar putea foarte mult continua, dar cred ca nu mai are rost sa fac asta, deoarece nu mai e cu cine. Toti care ar fi putut sa aiba o opinie in sensul celor prezentate au fost inlaturati/indepartati, promovandu-se numai gargaragii (altii le spun „papagali”), la care domina Forma fara Fond. Totusi un lucru sa mai spun. Teatrul chinezesc mondial prezentat e dirijat doar de un „Ochi care vede tot”, care creeaza artificial toate conflictele, si tot ei le rezolva, impunand teama si lipsa de reactie. Astfel, Soros (cand era la CIA, pana sa fie ideologul Dep. Stat SUA, in care era si H. Clinton) era colaborator cu Gorbaciov (Havel), de la KGB. Papusarii sunt in spatele lor, iar ei vor disparea daca nu executa „ceea ce trebuie”…

martie 19th, 2019 at 17:25
S-o ros... spune:

Modele de intrebari pe justitie:
„Vreti sa revina Kovesi la DNA ? ”
„Credeti ca fabricarea de dosare la comanda, denunturile false, martorii falsi sau cu mai multe identitati (de exemplu, cu 36 de identitati, la Ploiesti) ar putea influenta INDEPENDENTA Justitiei ?”
„Credeti ca cele 3.400 de dosare fabricate pentru magistrati pot influenta Justitia ?
„Credeti ca Justitia clanului Soros-Macovei, folosindu-se arhiva SIPA, poate fi Independenta?”
„Credeti ca Justitia poate fi Independenta, atat timp cat in campania electorala Johannis a declarat ca cele mai multe dosare vor fi de la PSD ?”
„Credeti ca Kovesi a fost independenta cand a Dosit/Protejat Dosarele: EADS, Microsoft, ALRO, Flota, Rapirea Jurnalistilor, Hexi Farma, Colectiv ?” s.a.m.d.

martie 19th, 2019 at 20:03
Gica spune:

CNATCDU a decis retragerea a 16 titluri de doctor pentru plagiat. Generalul SRI Dumbravă, fostul şef al SPP Naghi au pierdut titlul. Autor: Filip Stan
Plenul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, vineri, prin vot retragerea titlului de doctor pentru 16 persoane care obţinuseră titlul la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”a SRI, între care şi generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă, fostul şef al SPP Gabriel Naghi, fiica şi ginerele lui Gabriel Oprea.
Conform documentelor postate pe site-ul CNATDCU, cei 16 sunt Romeo Oiţă, Ana Maria Goleanu, Cătălin Ştefan Ibănescu, Florina T. Ştefănie (Vevera), Nae Gabriel Radu Cătălin, Ioan Şandru, Mihai Gogancea Vătăşoiu (fost vicepreşedinte ANAF), Marius Sticlaru, Dumitru Dumbravă (general SRI în rezervă), Adela Loredana Popescu (fosta secretară a lui Gabriel Oprea), Cezar Adrian Tolescu, Ana Maria Oprea (fiica lui Gabriel Oprea), Gabriel Naghi (fost şef al SPP), Marius Alexandru Tudor (ginerele lui Gabriel Oprea), Sorin Gabriel Cozma (fost şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI) şi Ionel Goian.
Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit în premieră pe pressone.ro, că generalul Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a plagiat aproape integral teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2012 la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV). Tot Emilia Şercan a scris şi despre celelalte sesizări de plagiat de la Academia SRI, scrie News.ro.