Războiul penal de la București explodează în Europa   aprilie 3rd, 2019

Nu numai în România, ci pe întregul continent s-a declanșat neoficial bătălia electorală. Care este mai dură decât oricând. Există politicieni care doresc o Europă unită prin mai multă integrare și mai puțină suveranitate a națiunilor, există politicieni care văd o Europă a națiunilor în interiorul Uniunii și există și politicieni, din ce în ce mai mulți, care vor ieșirea statelor pe care le reprezintă din UE. Peste acest război crâncen al doctrinelor, al strategiilor, al politicilor, se suprapune o concurență acerbă între principalele națiuni europene, dar și un război mocnit între nucleul dur și statele de la periferie. Iar cazul Laurei Codruța Kovesi încinge spiritele până la paroxism.

Pentru toți cei aflați în tranșeele europene, pentru toți politicienii care-și afirmă diverse puncte de vedere, încercând să câștige astfel cât mai mult electorat pentru europarlamentare, uriașul scandal din jurul Laurei Codruța Kovesi se transformă, după caz, într-o mană cerească sau într-un casus belli. Iar România este prinsă la mijloc.

Împinsă spre vârful ierarhiei parchetelor europene, în special de către Germania, care s-a spălat pe mâini de propriul candidat, susținută pe față de Popularii Europeni, dar pe cale de a fi spulberată în propria țară, Laura Codruța Kovesi, transformată în dronă, se deplasează pe o gheață extrem de subțire, chiar în timp ce redactez această analiză. Ea poate fi literalmente spulberată ca procuror, libertatea ei poate fi pusă între paranteze sau, dimpotrivă, ea poate fi înălțată ca un Luceafăr pe cerul înstelat al Uniunii Europene.

În aceste condiții este de înțeles de ce e scos la vedere întregul arsenal propagandistic al celor care în străinătate o susțin pe Kovesi, în timp ce alți reprezentanți UE, din păcate în majoritate români, se revoltă împotriva intervenției brutale a primilor în administarea Justiției din țara noastră.

Și astfel ajungem în situația în care mai mulți europarlamentari, dar și oficiali ai statului român să li se adreseze, bătându-le obrazul pentru practicarea dublului standard, mai marilor Uniunii Europene. Sunt vizați Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Manfred Weber, liderul grupului PPE, Guy Verhofstadt, liderul ALDE, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas. Și mai sunt și alții, deveniți ținte ale celor care susțin că procuratura din România nu trebuie să devină un teren de exerciții politice atunci când anchetează o persoană, fie aceasta chiar și fostul șef DNA. Se pune o infernală presiune pe procurorii Secției speciale de investigare a magistraților, dar și pe Curtea de Casație și Justiție, care chiar astăzi judecă contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar de 60 de zile. Și tot acum a fost montată în Comisia Europeană o analiză asupra modului în care este respectat statul de drept în România. Nu sunt greu de imaginat concluziile cu care se va solda respectiva analiză.

În raport cu mai marii Europei, pozițiile ferme adoptate de câțiva români curajoși – Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă, Norica Nicolai, Renate Weber – reprezintă un gest eroic, care însă s-ar putea dovedi total inutil în fața tăvălugului generat de Germania și susținut și amplificat de alte state europene.

Totul se întâmplă chiar azi. Azi, când s-ar putea să aflăm cum ne mai umilește Uniunea Europeană sub influența nucleului dur. Azi, când s-ar putea să aflăm dacă Justiția din România poate funcționa firesc legată la ochi, surdă în fața oricărui bruiaj, judecând exclusiv în baza literei și spiritului legii, fără a se lăsa influențată de nimeni. Este pur și simplu un examen de foc. Prin care trece nu doar Justiția de la București. Ci și națiunea română. Indiferent însă cum se va sfârși acest război de etapă, o lecție ar trebui să învățăm toți. De câte ori externalizăm războiaiele noastre interne, de câte ori mergem și ne plângem la Înalta Poartă, nu ne putem aștepta la altceva decât la umilințe. Suntem tratați așa cum ne tratăm noi înșine.

 

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

aprilie 4th, 2019 at 01:21
S-o ros... spune:

Se putea parasi tara si cu Control judiciar (mai trebuia facuta o cerere…). Problema e alta. Au trecut 2.000 de ani degeaba, Justitia nu s-a schimbat cu nimic, tot „Barabas” iesind in castig…

aprilie 4th, 2019 at 18:27
Gogu spune:

Problemele vizate in intrebari sunt prevazute acceptabil in Constitutie si Legile statului. Recomandarile Institutiilor internationale (in domeniu) spun ca nu se poate face Referendum consultativ pe problema Coruptiei, care este un obiectiv vital al UE. Se decredibilizeaza tema. Chiar nu trebuie discutate toate acestea acum, pana nu se reglementeaza si pana nu se manifesta o Justitie corecta, fara dosare fabricate la comada pentru adversarii politici, economici, fara denunturi false, fara 6 milioane de ascultari pe terorism si fara a se cheltui 147 miliarde euro pe ascultari ilegale si filaje, toate acestea in ultimii 11 ani. Sunt sigur ca dupa ce tabara Johannis (da, Presedintele are o tabara, nu e echidistant) a boicotat 2 Alegeri, acum e randul celeilalte tabere sa reduca din handicap, deci la 2-1. Iar UE sa cunoasca si sa recunoasca situatia reala din Romania, nu sa urmareasca doar interesele sale oculte. „Johannis” vrea pastrarea Sistemului Soros – Macovei in Justitie, ca, altfel, vor intra cei din tabara lui la Dinamo.

aprilie 4th, 2019 at 19:22
Gogu spune:

Kovesi este în stare de șoc. Vești de ultim moment de la Bruxelles.
Autor: Radu Andone 4 aprilie 2019
Dezastru pentru Kovesi. Așa se poate rezuma într-un singur cuvânt ceea ce s-a întâmplat joi la Bruxelles. Și asta, în ciuda faptului că fosta șefă a DNA părea să aibă în față un viitor luminos. Laura Codruța Kovesi este la pământ. Orice speranță de a ajunge procuror șef european s-a spulberat. Potrivit ultimelor informații difuzate de jurnaliștii de la G4media, este foarte posibil să nu mai aibă loc nicio negociere pe tema procurorului șef de european. Sursa citată a susținut că negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE “au ajuns într-un impas joi”, astfel încât, ultima rundă de dezbateri a fost anulată. Ea ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare, pe 10 aprilie. Sursele citate de G4media au mai spus că s-a încercat mutarea negocierilor două zile mai târziu, pe 12 aprilie, însă oferta a fost respinsă. Aceleași surse au susținut că singura soluție de rezolvare a crizei este ca Franța să cedeze. Altfel, negocierile vor mai avea loc abia după alegerile europarlamenentare.
De altfel, președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes a cerut Consiliului să își reconsidere poziția. “După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului UE, regretăm profund situația de blocaj, care împiedică cele două instituții să ajungă la o înțelegere privind numirea procurorului-șef european”, a spus acesta într-un comunicatului de presă transmis de Parlamentul European. El a explicat că “procurorul-șef european va juca un rol-cheie în operaționalizarea Parchetului european, un Parchet care va fi un instrument în combaterea fraudelor cu fonduri europene”.
Un alt membru al echipei de negociere din partea Parlamentului European, Judith Sargentini, a fost de părere că ”piedicile pe care Guvernul de la București i le pune Laurei Codruța Kovesi nu fac altceva decât să îi pună în evidență acesteia curajul și independența, două calități cruciale pentru o eficientă funcționare a Parchetului european”.
Al treilea membru al echipei de negociere, europarlamentarul Ingeborg Gräßle a subliniat că Laura Codruța Kovesi “este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru postul de procuror-șef al Parchetului european. Nu putem accepta ca cei de la Consiliu să cedeze la presiunea Guvernului român de a sprijin un candidat mult mai slab. Este crucial pentru Parlament să selecteze un candidat care ar face din Parchetul european o instituție puternică și credibilă”.

aprilie 4th, 2019 at 20:11
Gica spune:

Kovesi, la un pas de închisoare! Noi acuzații: Informația este de o gravitate maximă!
Autor: Claudiu Popa 4 aprilie 2019
Vești proaste pentru Laura Codruța Kovesi, în urma ultimelor informații apărute în presă. Se pare că fosta șefă DNA a încalcat grav legea atunci la începutul lunii, lucru descoperit de abia acum. În prezent, toate se leagă!
Avertisment incendiar! Intervenție la nivel înalt pentru Kovesi. Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat grav măsura controlului judiciar, potrivit surselor Antena 3. Cu toate acestea, informația nu a fost confirmată oficial, însă ultimele detalii par să lege controversele din jurul ridicării controlului judiciar din cursul zilei de joi.
Astfel, Berta Popescu a povestit, joi, la Antena 3, în cadrul emisiunii Oanei Zamfir, că există mai multe surse care spun că Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat măsura controlului judiciar. Conform acestora, fostul procuror-șef al DNA ar fi mers la Parchetul General pe 1 aprilie,chiar înainte de decizia ÎCCJ de a înlocui procurorul SIIJ, cu unul de la PÎCCJ, o decizie surprinzătoare, anunțat miercuri și de Capital.
”Înțelegem că Laura Codruța Kovesi ar fi mers chiar la Secția de Judiciar în acea zi în care a fost la Parchetul General, tocmai pentru a vorbi cu procurorii”, a spus Berta Popescu.
Uimitor este faptul că de la Secția de judiciar din PÎCCJ a venit procurorul care a apărat-o pe Laura Codruța Kovesi la ÎCCJ, după ce procurorul care dorea menținerea controlului judiciar a fost dat afară.
„Informația este de o gravitate maximă. Noi în momentul acesta suntem în faza în care există, din mai multe surse, informația că doamna Laura Codruța Kovesi a încălcat controlul judiciar. (…) La o informație atât de gravă nu trebuia să vină un răspuns rapid? (…) Dacă doamna Kovesi a călcat în Parchetul General în perioada în care a fost sub control judiciar, dânsa riscă arestul prevenitv”, a completat Oana Zamfir la emisiunea Obiectiv.
Ce se întâmplă acum cu Kovesi.
Avocatul Lucian Bolcaș a explicat, ulterior, la România TV, ce riscă acum fosta șefă DNA, dacă încălcarea controlului judiciar de către Laura Codruța Kovesi se adeverește oficial.
”Dacă se dovedește o încălcare a obligațiilor avute în perioada controlului judiciar, se pune în discuție dacă revocarea aceasta a controlului judiciar la care ne-am așteptat cu toții mai are sau nu o relevanță față de o dispoziție care a fost anulată. Adăugăm la aceste gesturi de sfidare reprezentarea doamnei Kovesi în fața Parlamentului, când a fost citată”, a spus avocatul Lucian Bolcaș, în direct la România TV.