O altă crimă a lui Augustin Lazăr   aprilie 5th, 2019

Cum era de așteptat, cazul disidentului Iulius Filip nu este singular. În mod constant, actualul procuror general Augustin Lazăr a acționat în anii ’80 în calitate de colaborator al torționarilor, el însuși dovedindu-se un torționar. Ieri a ieșit la iveală cazul altui deținut politic, Ioan Muntean, condamnat la opt ani de închisoare pentru „propagandă dușmănoasă” și încarcerat la Aiud. În custodia lui Augustin Lazăr, care, în calitate de procuror, răspundea de Penitenciar.

Augustin Lazăr i-a refuzat și acestuia eliberarea condiționată. Mai mult decât atât. La prima solicitare, l-a pedepsit pur și simplu cu 10 zile de izolare. Izolarea în anii 80 era un supliciu îngrozitor. A doua oară l-a condamnat din nou la 10 zile de izolare, pentru ca acesta a compus o poezie, prin care se plângea de modul în care e tratat în Penitenciar, dar și de comportamentul lui Augustin Lazăr. De scris, nu putea să scrie poezia, întrucât deținuții nu aveau dreptul la la creion sau la hârtie.

Ioan Muntean fusese lăcătuș la o întreprindere, Balanța, din Ardeal. Aflase de la Europa Liberă că scriitorul Paul Goma inițiase o mișcare numită Carta 77, prin care un grup de români curajoși încerca să-l forțeze pe Nicolae Ceaușescu să-și respecte angajamentele asumate prin Convenția de la Helsinki, care apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului. În acest scop, el și-a contactat un prieten, înțelegându-se cu acesta să plece la București, în Drumul Taberei, acolo unde locuia scriitorul Paul Goma, pentru a semna documentul. Nu a mai apucat. L-a umflat Securitatea. După care a început calvarul. A fost dat afară din serviciu. S-a plâns și a contactat chiar și un avocat, pentru a da autoritățile în judecată. Securitatea l-a umflat din nou. L-a torturat. I-a ars ambele mâini cu fierul de călcat. Apoi i-a înscenat o faptă. Cum că ar fi dezarmat un grănicer. A fost condamnat la opt ani de închisoare pentru presupusa faptă. În realitate, pentru „propagandă dușmănoasă”. A ajuns la Aiud. Temuta temniță, care în anii ’80 era locul de supliciu al deținuților politici. În calitate de procuror, Augustin Lazăr supraveghea Penitenciarul. Recomanda sau refuza să recomande eliberările condiționate la îndeplinirea fracției de detenție și inspecta celulele. Umbla cu o servietă de piele și lua șpagă de la unii deținuți, bricege lucrate în Penitenciar de către aceștia și destinate exportului. Pentru un anumit număr de bricege, Augustin Lazăr se îndura și recomanda eliberarea condiționată pentru câte un deținut. În niciun caz pentru politici.

Ioan Muntean, slavă Domnului, trăiește. Și povestește cu lux de amănunte cele petrecute. Este în putere și poate fi audiat de Secția specială care anchetează infracțiunile săvârșite de către procurori și de către judectori. Până una alta a acordat un amplu interviu Antenei 3. Difuzat în emisiunea lui Mihai Gâdea. Între timp, Augustin Lazăr s-a ales cu o a doua plângere penală. A doua plângere este făcută de avocatul Aurelian Pavelescu în numele PNȚCD. Partidul istoric ai cărui membri au suferit cumplit de pe urma prigoanei comuniste și securiste.

Celălalt partid istoric, noul PNL, este însă trup și suflet alături de Augustin Lazăr. Pentru acești oameni care-și spun liberali, Augustin Lazăr este un apărător de nădejde al statului de drept. Așa cum a fost și înainte de decembrie 1989. Cum de altfel este apreciat și de către președinele Klaus Iohannis.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

aprilie 6th, 2019 at 12:30
Gogu spune:

Ridica-te Lazare si „umbla” !…

aprilie 6th, 2019 at 17:21
Gogu spune:

Se strânge lanțul în jurul lui Lazăr. Un alt caz odios comis de procurorul general. I-a răpit 12 ani din viață.
Autor: Iulia Moise | sâmbătă, 06 aprilie 2019.
Augustin Lazăr, actualul procuror general al României, trece prin momente grele Luni seară la emisiunea „Sinteza zilei”, Mihai Gâdea a prezentat un interviu cutremurător cu victima procurorului general Augustin Lazăr, disidentul anticomunist Iulius Filip.
Augustin Lazăr, la momentul respectiv procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, a îndeplinit în anumite momente și atribuții privind Comisia de propuneri pentru eliberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care evalua situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată, informează Antena 3.
Augustin Lazăr a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, cu toate că acesta îndepliniste fracția din pedeapsă care îi permitea eliberarea condiționată.
După aceste acuzații, în presă a izbucnit un adevărat scandal care îl are drept protagonist pe procurorul general. Ba mai mult, conform gazetadecluj.ro, tot mai multe acuzații și plângeri penale se adună în pe numele lui Augustin Lazăr.
În articolul scris Carmen Gorgan și Liviu Man este dezvăluit un „alt caz odios” comis de Augustin Lazăr, care i-a luat lui Florentin Scalețchi, un comandat de navă, 12 ani și jumătate de viață, comițând și o infracțiune.
Scalețchi a fost arestat în anul 1985 de comuniști în urma acuzațiilor conform cărora a încercat să deturneze vaporul pe care îl conducea și să fugă din țară. Inițial, Scalețchi a fost condamnat la moarte, dar sentința i-a fost schimbată în 25 de ani de detenție.
În timpul detenției, Scalețchi a împărțit celula cu Iulius Filip, cum timp de doi ani, aceștia au fost supuși unor orori de nedescris,
Pe baza decretului semnat pe data de 26 ianuarie 1988 de către Ceaușescu, Florentin Scalețchi trebuia să execute doar 12 ani și jumătate de pușcărie din cei 25 de ani cât prevedeau condamnarea sa dar, în cazul său, Lazăr nu a pus în aplicare decretul Scalețchi a fost eliberat din închisoare de revoluționari în 22 decembrie 1989.
Augustin Lazăr nu a negat informațiile conform cărora el ar fi protagonistul documentelor CNSAS, făcute publice zilele trecute de către presă, din care reiese că în 1985 s-a opus eliberării condiționate a deținutului politic, clujeanul Iulius Filip. În plus, Augustin Lazăr a recunoscut că în 1985 și 1986 a fost președintele comisiei de liberare condiționată din Penitenciarul Aiud.
Florentin Scaleţchi este unul dintre cei 505 revoluţionari care au primit în anul 2015, din partea preşedintele Klaus Iohannis, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant“, scrie Cotidianul.