Augustin Lazăr redistribuie electoratul   aprilie 7th, 2019

Efectul pervers al mega-scandalului care îl vizează pe procurorul general Augustin Lazăr este faptul că asistăm practic la o redistribuire a unei părți poate chiar semnificative a electoratului frontului anti-PSD. Și asta se întâmplă în condițiile în care eroul negativ al istoriilor macabre împărtășite în ultimele zile opiniei publice nu are nici profilul, nici vocația și nici ambiția unui politician. Ceea ce eu voi măsura astăzi va fi cu certitduine resimțit în prognozele de mâine ale instititutelor de cercetare de piață și va fi parte a rezultatelor a două scrutinuri electorale importante: europarlamentarele și prezidențialele.

Spre deosebire de protejata sa, Laura Codruța Kovesi, care este expresia modernă a aceluiași mod de a practica meseria de procuror cunoscut încă din anii stalinismului și, apoi, ai ceaușismului, Augustin Lazăr nu a intrat până în prezent și nu va intra nici în viitor în calcule electorale în calitate de potențial candidat politic. Și asta în ciuda faptului că, de când cu revocarea solicitată de Tudorel Toader, el a devenit un casus belli în confruntarea dintre partidele politice. O confruntare internă, extinsă puternic în plan extern. Și cu toate acestea, de când au apărut probele care continuă să șocheze opinia publică asupra rolului pe care el l-a jucat în anii 80 ca torționar, s-au declanșat cu o viteză uluitoare mecansime de tip electoral, care reîmpart cărțile pe masa de joc. Cel puțin în rândurile opoziției. Să analizăm aceste mutații și să vedem care poate fi consecința lor.

PSD, căruia mai recent i-a fost atașat și ALDE, este demonizat mai mult decât niciodată de către opoziție, dar și de o parte a societății civile care și spune #Rezist, utilizându-se extrem de frecvent apelativul de „ciumă roșie”. În această accepțiune, PSD este continuatorul, descendentul nemijlocit al partidului comunist, partid totalitar, și a tuturor practicilor caracteristice în toate acele decenii de tristă amintire statului, care a funcționat în baza poliției politice și a disprețului față de drepturile și de libertățile fundamentale ale omului. În același timp, cei care proclamă zilnic supremația statului de drept, punând-o în antiteză cu întreaga filozofie atribuită „ciumei roșii”, au susținut și susțin în continuare ceea ce societatea românească și nu numai denumește statul paralel. Statul paralel este cel care se opune supremației electoratului și supremației legii, încercând să le substituie cu dreptul forței și cu simularea unor lovituri de stat de natură să dea peste cap ordinea constituțională și să aducă la pârghiile de comandă ale societății persoane și forțe, care nu au fost nici alese și nici numite în mod democratic. În încercarea de a demonta acest stat paralel, cu toate componentele sale, asupra cărora nu mai are rost să insistăm – operațiune care are loc și în alte state și în primul rând în Statele Unite – au fost și sunt devoalate, rând pe rând, operațiuni de tip anticonstituțional extrem de periculoase pentru orice democrație. Cu atât mai mult pentru una incipientă și vulnerabilă.

Statul subteran nu poate funcționa în absența unui braț înarmat, care să instituie într-o formă sau alta teroarea, în scopul reducerii la tăcere a adversarilor. Sub pretextul luptei împotriva corupției, o cauză unanim împărtășită atât în România cât și în întreaga lume, a luat ființă acest instrument, a cărui vârf al aisbergului este reprezentat de segmente ale serviicilor secrete, care practică în mod curent poliția politică, de procuratură și, atâta cât s-a putut și se mai poate, de magistrații judecători. În esență, sub altă formă, mai laminată, mai adaptată timpurilor noi, mai potrivită contextului național și internațional, avem de-a face cu o continuitate. Între ce a fost și ce este.

Această continuitate se manifestă în două feluri. Prin descendență – cazul Kovesi, de pildă, progenitura unui procuror comunist și protejata unui nucleu rămas în activitate al vechiului stat totalitar. Sau chiar în mod direct. Nemijlocit. Cum se dovedește a fi cazul procurorului Augustin Lazăr, procuror comunist, strâns legat în modul cel mai direct posibil de organele Securității statului, căruia i s-a încredințat o sarcină destinată doar celor mai de încredere, în general școliți la Grădiște, unitate militară a Securității, de a deține custodia unor deținuți politici. Sarcină pe care și-a îndeplinit-o cu brutalitate, cu cruzime chiar și, în orice caz, cu exces de zel chiar în raport cu exigențele statului totalitar. Și care, iată, cum-necum, dar noi știm cum, a ajuns după îndepărtarea cu cântec a lui Tiberiu Nițu fix în poziția acestuia de procuror general al României. Legătura dintre descendența directă și descendența indirect este mai vizibilă decât oricând, dacă contemplăm acest tandem Augustin Lazăr-Laura Codruța Kovesi.

Ceea ce este straniu, șocant, revoltător, abominabil chiar, este că asemenea personaje, precum și practicile pe care le-au generat sunt respinse și demontate de „ciuma roșie”, susținută de un electorat de milioane de români, dintre care cei mai mulți nici măcar nu au fost membri ai partidului comunist, dar în schimb este susținută activ de reprezentanții și electoratul frontului anti-PSD, care „beneficiază” și el de o distribuție relativ egală cu cea din frontul anti-PSD a elementelor active ale fostului stat totalitar cu descendență directă sau indirectă.

Noul PNL și-a făcut un titlu de onoare din susținerea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr. În primul caz, descendența indirectă, ereditară, mentală și culturală doar, Ludovic Orban a ordonat chiar confecționarea unui afiș electoral, care a circulat și în spațiul fizic și în spațiul virtual. Pentru Augustin Lază, mai are timp. Ei bine, PNL și USR-PLUS în special, ca să nu mai vorbim de miile de ONG-uri finanțate de Soros sau de serviciile secrete române și străine, sunt acum lovite prin ultimele dezvăluiri legate de Augustin Lazăr de un tsunami chiar mai puternic decât cel reprezentat de cercetările penale la care este supusă zeița anticorupție.

Totul în plan ideologic este astfel dat peste cap. Se prăbușește întregul eșafodaj moral și ideologic în baza căruia a fost întemeiată și concretizată această susținere. Și, rând pe rând, se revoltă segmente întregi ale electoratului frontului anti-PSD. În timp ce conceptul de „ciumă roșie” își pierde consistența, întrucât se dilată și are tendința de a ocupa și terenul opoziției politice și civice. Luni vom demonstra punct cu punct cum se petrec lucrurile în aceste bazine electorale și de ce rolul jucat de Augustin Lazăr și îmbrățișarea strânsă a acestuia de către Klaus Iohannis și frontul anti-PSD este catastrofală, moral și apoi electoral vorbind, pentru opoziție. Dar până luni să reținem avertismentele severe, urmate de ultimatumuri ale Asociației 21 Decembrie, ale Asociației 15 noiembrie, ale asociaților foștilor deținuți politici precum și ale PNȚCD, cărora le adăugăm voci din ce în ce mai puternice din interiorul partidelor politice anti-PSD, dar și din rândul societății civile care le susțin.

Sursa: Corectnews

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

aprilie 7th, 2019 at 16:45
Ovidiu spune:

Ceea ce este condamnat in SUA este practicat in Romania , ceea ce este detestat in UE este aplaudat la noi in tara.
Acum cateva zile ambasadorul SUA impreuna cu 12 tari din UE doreau sa impuna Romaniei ceea ce la ei nu ar fi de acceptat nici in ruptul capului.
Atat cu privire la „miscarile” pentru democratie , cat despre PNL cred ca ati dorit sa scrieti PDL , acest partid cu radacini istorice si reprezentat in acele vremuri de crema cremelor ajuns in ziua de azi o unealta ieftina a vechii securitati ceausiste.
Ceea ce este incredibil de greu de inteles este faptul ca incercarea de revenire la vechile practici are sustinere din partea „occidentului”.
Zarurile au fost aruncate……

aprilie 8th, 2019 at 09:59
Gica spune:

Se anunță dezastru pentru Laura Codruța Kovesi: “Apel pentru evitarea unui genocid”
CATALIN NAE 08/04/2019
Luara Codruța Kovesi acuzată că nu a luat măsuri în cazul Dosarului Revoluției
Fostul senator al PNL și PSD Sorin Ilieșiu a publicat o scrisoare deschisă în care o critică pe Laura Codruța Kovesi, în contextul candidaturii acesteia la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Acesta o acuză pe fosta șefă a DNA că nu i-a trimis în judecată pe autorii “genocidului” din perioada Revoluției din decembrie 1989.
Ce spune Sorin Ilieșiu în scrisoarea în care o acuză pe Laura Codruța Kovesi
Sorin Ilieșiu își adresează scrisoarea către înalții oficiali europeani, printre care Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani, Emmanuel Macron sau Angela Merkel, dar și către cei români, printre care președintele Klaus Iohannis, Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu.
Fost senator spune că în perioada în care a fost procuror general, Laura Codruța Kovesi a evitat să-i trimită în judecată pe cei care s-ar face vinovați de evenimentele sângeroase de la Revoluție, soldate cu moartea a peste 1000 de persoane și rănirea altor 2000 și pe cei implicați în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Sorin Ilieșiu, acuzații grave pentru fosta șefă a DNA.
Ilieșiu susține că a avut întâlniri cu Kovesi și că aceasta și-ar fi luat angajamentul pentru a soluționa dosarele, dar, ulterior aceasta ar fi refuzat începerea urmăririi penale pentru cei suspectați de infracțiuni contra umanității, infirmând o rezoluție din anul 2004.
“După angajamentele publice ale d-nei procuror general L.C. Kövesi pentru aflarea adevărului, în dec. 2007 dânsa a decis îngroparea adevărului prin infirmarea rezoluția din 2004 de începere a urmăririi penale a persoanelor menționate mai sus.
În acest context, generalul-magistrat Dan Voinea a declarat: ‘Infirmarea rezoluției mele de începere a urmăriri penale de către Laura Kövesi a fost ilegală’, se arată în scrisoarea acestuia, publicată de capital.ro.
Ilieșiu mai spune că dosarul Revoluției și cel al Mineriaderi au fost redeschise în anul 2015, când Laura Codruța Kovesi nu mai era procuror general și că, în opinia sa, ar fi trebuit ca acesteia să i se deschidă dosar penal “favorizarea genocidului din 22-30 dec. 1989 și a crimelor împotriva umanității din iunie 13-15 iunie 1990”.
Autorul scrisorii face apel la oficialii europeni să nu o numească pe Kovesi în funcția de procuror șef european și spune că în cazul în care în “UE va exista un alt Adolf Hitler alături de alți Joseph Göbbels, Heinrich Himmler, Josef Mengele(…) care s-ar face vinovați de GENOCID și de alte crime împotriva umanității, d-na Laura Codruța Kovesi (…) i-ar putea salva la fel cum a procedat în România în calitate de procuror general.”
Reamintim că Laura Codruța Kovesi este propunerea PE pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Parlamentul poartă acum negocieri cu Consiliul UE pentru desemnarea unei persoane în această funcție, dar aceste negocieri nu au ajuns până acum la niciun rezultat, întrucât Consiliul UE îl susține pe candidatul francez Jean-Francois Bohner.

aprilie 8th, 2019 at 10:54
Gogu spune:

Alerta în Europa! Mii de germani au ieșit în stradă! De ce protestează și ce solicitări au.
Autor: Radu Andone 8 aprilie 2019
Protest masiv în Germania. Mitingurile au fost organizate în cele mai importate orașe, precum München, Koln, Frankfurt şi Berlin. Motivul pentru oamenii vor ieși în stradă este unul inedit.
Germanii au ieșit în număr mare în stradă pentru a protesta faţă de creşterea agresivă a chiriilor, informează AFP şi DPA, citat de Agerpres. Și asta pentru că preţul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe lună. Cel puțin așa a arătat o analiză realizată de firma de consultanţă imobiliară CBRE Berlin şi banca germană Berlin Hyp AG.
Realitatea ultimilor ani atestă că în capitala Berlin problema prețului la chirii este una foarte mare, dublându-se în ultimul deceniu. În aceste condiții, este de așteptat ca la Berlin să se aduce cel mai mare număr de manifestanţi. Ei vor aduce critici dure unor companii precum Deutsche Wohnen şi Vonovia, care, au cumpărat mii de clădiri, profitând de preţurile mai scăzute decât în alte capitale europene.
„Ştim cine este noul proprietar. Este o companie care deţine peste 1.500 de apartamente şi care cumpără şi vine cu banii investitorilor, care în mod natural vor să beneficieze de cele mai mari randamente posibile”, a fost explicația oferită de un pensionar în vârstă de 75 de ani. Hans von Maydell a fost nevoit să facă o schimbare majoră după 45 de ani. El și-a schimbat proprietarul iar acum este speriat că şi lui i se va întâmpla ceea ce au păţit mii de alţi berlinezi, o reziliere a contractului de închiriere, urmată de o renovare de amploare şi de o repunere pe piaţă dar la o chirie considerabil mărită.
Din cele aproximativ două milioane de apartamente cu chirie din Berlin, societatea Deutsche Wohnen deţine 115.000 de apartamente iar Vonovia deţine 44.000 de apartamente. Anul trecut, Vonovia a majorat preţul mediu al chiriei cu 4,2%. „De cinci ani, avem o creştere a construcţiilor de noi locuinţe, însă aceasta nu acoperă deficitul deoarece sunt construite prea puţine locuinţe sociale şi locuinţe cu preţuri accesibile” , a susținut Ulrich Ropertz, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei locatarilor germani.
Potrivit informațiilor oferite de Eurostat, jumătate dintre germani locuiesc în chirie.