Anihilarea agentului electoral Rareș Bogdan   iulie 3rd, 2019

Demonstrația a fost făcută. Cel mai eficient agent electoral al PNL și implicit al campaniei lui Klaus Iohannis mai ales în turul doi este Rareș Bogdan. Dar pentru a acționa, are nevoie de instrumentele pe care numai partidul i le poate pune la dispoziție. Nu se va mai afla în postura de candidat la europarlamentare. Și nici în poziția convenabilă de cap de listă, susținut de aproape întreg partidul. Dacă nu poate accesa o funcție de comandă, Rareș Bogdan va fi legat de mâini și de picioare. Adică devine un agent electoral anihilat.

Această putere executivă, indispensabilă pentru ca susținerea lui Klaus Iohannis să fie eficientă, nu și-o poate lua decât din interiorul partidului pe care îl reprezintă. În acest moment, nu-i mai stă la dispoziție niciuna dintre televiziunile de știri, unde ar putea juca rolul de „number one”. Nu dispune decât de propriile puteri și de propria poziție în angrenajul politic. Din această perspectivă, Rareș Bogdan este în acest moment un cal mort. Degeaba are în tolbă bastonul de mareșal, dacă este ținut la mare distanță de linia de front. Nu exista nimic mai logic, în măsura în care PNL chiar intenționează să-l susțină cu toată forța pe Klaus Iohanis pentru un a doilea mandat, decât ca Rareș Bogdan să poate accesa o poziție dificilă, dar totuși atractivă și eficientă, cum este cea de președinte al celei mai importante și vulnerabile în același timp organizații PNL din țară. Iar membrii PNL București, peste 600 dintre ei, i-au întins o mână, astfel încât logic, în acest moment, el ar fi trebuit să fie președinte interimar, urmând ca mai târziu statutul său să fie bătut în cuie. Nu ar fi avut prea mult timp. Ar fi trebuit să se miște cu maximă viteză. Și să refacă până în luna noiembrie întreaga arhitectură a ceea ce a fost briliantul de pe coroana PNL. Organizația de București. Și abia dacă ar fi reușit în această grea încercare, Rareș Bogdan ar fi dovedit pe deplin că poate da examenul final. Acela de a deveni princialul vector al campaniei electorale a lui Klaus Iohannis. Dar nu s-a întâmplat așa.

Ludovic Orban a făcut o mișcare aparent uluitoare și stupidă. În sensul că a barat accesul lui Rareș Bogdan la un instrument, care l-ar fi putut face mult mai eficient în lupta pe două fronturi pe care PNL urmează să o dea în următoarele trei campanii electorale, începând cu cea prezidențială. Dacă ne gândim însă mai bine, dacă încercăm să aflăm de ce a acționat astfel Ludovic Orban, descoperim care este adevăratul măr al discordiei. Este neîncrederea.

Klaus Iohannis i-a promis lui Ludovic Orban că va acționa în tandem cu acesta. În sensul că în timp ce el se va bate pentru un nou mandat de președinte și va fi susținut de Orban în întreaga campanie, la rândul său va promova imaginea lui Ludovic Orban de viitor premier, angajându-se în fața electoatului că, dacă va beneficia de un al doilea mandat, se va face luntre și punte ca PNL să obțină rezultate bune la parlamentare, astfel încât să poată forma în jurul său viitorul Executiv, în fruntea căruia se va afla nimeni altul decât Ludovic Orban. Un pact destul de fragil, dacă ne gândim la faptul că, în trecut, în mod repetat președintele Klaus Iohannis i-a promis același lucru lui Cătălin Predoiu, iar când a trebuit să se țină de cuvânt l-a preferat pe Dacan Cioloș. De altfel, pentru mai multă siguranță, Ludovc Orban a smuls și un angajament al partidului sub forma unui vot democratic dat pentru susținerea lui în funcția de premier. Nu avea în mintea lui Orban ce să caute o a treia persoană în proximitatea acestui tandem. Rareș Bogdan i-ar fi stricat jocurile. Astfel încât a fost numit într-o funcție simbolică, lipsită de absolut orice putere și relevanță în plan intern. A fost numit șef al grupului europarlamentarilor PNL, poziție din care poate fi măturat la un singur semn al lui Ludovic Orban.

Procedând astfel, Ludovic Orban l-a izolat pe Klaus Iohannis, l-a făcut dependent de el și a rupt cordonul ombilical dintre acesta și Rareș Bogdan. Și-a asumat, desigur, un risc fantastic. Riscul de a nu-l scoate pe Iohannis președinte, știut fiind faptul că bătălia principală, bătălia relevantă se va da abia în al doilea tur, unde Ludovic Orban nu are nicio capacitate de negociere. Dar acest risc este totuși mai mic decât acela de a pierde puterea și funcția în partid, în favoarea unui nou venit, e adevărat pe un cal alb și susținut activ de către Klaus Iohannis.

De fapt, Ludovic Orban este autorul unei reușite operațiuni de șantaj. Dacă Iohannis nu se conformează deciziei politice de anihilare a agentului electoral care este Rareș Bogdan, atunci și mâinile lui Ludovc Orban vor fi dezlegate în campania prezidențială. El îl va putea acuza pe președinte că nu i-a dat mână liberă. Iar Klaus Iohannis, până la urmă, ce ar putea să mai facă în raport cu acest afront? Să aștepte. Și să spere că treaba începută de el va fi dusă la bun sfârșit de alții. Adică de cei peste 600 de membri PNL București, care se arată deciși să acționeze pe toate căile pentru aducerea lui Rareș Bogdan în fruntea lor. Dar asta nu se poate întâmpla decât printr-un conflict deschis între aceștia și Ludovic Orban. Din această perspectivă, iată, și Rareș Bogdan e cu mâinile legate. Pentru că a promis unitate. În niciun caz război intern.

După cum se vede, se joacă la fel ca la rugby. Mingea nu este pasată în față, ci în spate. Tot mai în spate. Iar mingea este răspunderea de a acționa. Dacă președintele nu acționează, cedând șantajului lui Orban, dacă Rareș Bogdan nu reacționează, pentru că nici președintele nu reacționează, și nu dorește singur să-și asume răspunderea pentru un război intern, atunci cine sunt acei kamikaze, care ar putea resuscita agentul electoral al lui Klaus Iohannis?

Sursa: Corectnews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii