Efectul Colectiv 2   iulie 28th, 2019

Crima de la Caracal a stârnit o uriașă emoție națională, care a crescut exponențial pe măsură ce opinia publică a aflat detalii extrem de scandaloase despre circumstanțele în care s-a petrecut. Din nou, ca și la Colectiv, statul este acuzat de incapacitatea de a preveni evenimente grave și de a face față provocărilor generate de acestea. Așa să fie? Și în definitiv cine este statul?

Ca și la Colectiv, pe măsură ce aflăm detalii descoperim că nimic nu a funcționat așa cum trebuie. Iar această realitate generează un sentiment colectiv de neputință. Și deznădejde. Ceea ce, finalmente, declanșează furia. Dar împotriva cui se îndreaptă furia? Împotriva Guvernului?

Într-un stat normal, caracterizat prin domnia legii, dacă se întâmlplă așa ceva, Guvernul e responsabil. Guvernul este responsabil nu pentru crima în sine, ci pentru circumstanțele în care ea s-a produs și pentru vulnerabilitatea de care au dat dovadă instituțiile care ar fi putut să prevină tragicul deznodământ. Dar suntem noi o țară normală? Funcționează corect statul român?

Pentru ca Guvernul României să fie vinovat, ar fi trebuit ca întreg sistemul de alertare și de decizie să fie apanajul Executivului. Lucrurile nu stau însă așa. O parte a instrumentelor care ar fi trebuit să funcționeze și nu au funcționat, chiar partea cea mai importantă, nu sunt apanajul Guvernului. În România, Serviciul de Telecomunicații Speciale, transformat într-un serviciu secret implicat până în gât în campanii electorale, prin operațiuni dovedite de poliție politic, nu este subordonat premierului. Sau Guvernului în general. El este subordonat Președintelui României. Pe care îl servește cu abnegație. Indiferent ce nume poartă acesta. Iar STS avea obligația și toate abilitățile necesare să identifice locația de unde au venit apelurile disperate ale victimei, înainte ca aceasta să fie asasinată. Și a avut în acest sens la dispoziție ore în șir. Dar la fel cum STS nu a localizat prin telefonia mobilă poziția victimelor accidentului aviatic din Apuseni, nici acum nu s-a dovedit capabil sau nu a vrut să localizeze victima. Pentru că cine era în definitiv victima? Era un important om politic? Sau un ziarist? Sau un lider de sindicat care trebuia urmărit? Nicidecum. Era un biet cetățean român. Un om de rând. Azi dus în cele veșnice. Așa că STS nu a localizat-o pe fată. Refuzând de facto să se implice în salvarea ei.

O a doua instituție care ar fi avut obligația și puterea de a lua măsuri a fost Parchetul. Nebunia este că poliția a stat la ușa victimei ore în șir cât timp probabil victima era încă în viață, dar nu a pătruns în locul în care era sechestrată pentru a o salva, pentru ca nu a primit în acest fel dispoziție de la procuror. Or procurorul este cel care conduce asemenea operații. Și în acest caz presupun că logica a fost aceeași. Era vorba doar de un om de rând. De un simplu cetățean. Cu alta operativitate s-ar fi mișcat procurorii dacă vizat ar fi fost vreun demnitar sau un om de afaceri. Iar Parchetul nu este, așa cum ar trebui să fie, în subordinea Guvernului. Procurorii sunt avocați ai statului, dar în statul român ei nu se subordonează Executivului care e reprezentantul legitim al statului. Sunt, vezi doamne, independenți.

Pai dacă lucrătorii serviciului secret STS sunt independenți față de Guvern și se subordonează doar președintelui României, iar procurorii sunt independenți față de toată lumea, chiar și față de judecători, chiar și față de CSM, atunci este vinovat Guvernul României de cele întâmplate?

Eu zic că nu. Deși doamna Dăncila semnalizează că da. Pentru ca altfel nu ar fi dat cu parul in Poliție. Si nici în prefecți. Dar ce putea să facă poliția? Să dea buzna în casa unui om fără mandat? Fără acceptul unui procuror? Și prefectul ce putea să facă? Să dea ordin poliției sa încalce legea și să patrundă cu forța într-un imobil? Sau să-i dea ordin procurorlui să se îngrijească de soarta unui om obișnuit? Doamna Dăncilă are tot dreptul să fie suparată. Îngrijorată. Alarmată. Are și puterea și căderea să ia unele măsuri. Și să semnalizeze opiniei publice ca îi pasă. Ca e afectată de cele întâmplate. Ca reacționează. Numai că nu la Guvern este buba. Și nici în instituțiile subordonate Guvernului. Ci in altă parte. Iar această altă parte este statul subteran. Mecanisme ale statului român caracterizate printr-o mare vitejie datorată exclusiv faptului ca nu pot fi de nimeni controlate. Și din nou rezultatul s-a văzut. Efectul psihologic al acestei oribile crime continuă cum spuneam să crească exponențial. Și se creează o puternică stare de spirit la nivel național. Și fiindcă urmează o campanie electorală pe viață și pe moarte există și forțe dispuse să utilizeze în beneficiul propriu această tragedie. Și deja o fac. Vom asista la efectul Colectiv 2.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

iulie 28th, 2019 at 12:48
adria nicol spune:

OPOZITI DESANTATA NU A RATAT OCAZIA SA FIE SI ABJECTA SI A APASAT PE BUTOANE SI A SCOS STRADA ÎN … STRADA!
DIVERSIUNEA IA AMPLOARE , GUVERNUL TREBUIE S0 DISPARA ! PARTEA DIN MASS MEDIA DRESATA SA STEA SLUS URLA SI ACUZA GUVERNUL, STIIND PERTINENT CA STS SI UNII PROCURORI ACTIONEAZA LA ORDINILE STATULUI PARALEL ! STATUL ROMAN ESTE DEZARTICULAT , CONSECINTELE DEZASTRUOASE APAR !
OPOZITIA DEVINE DUSMANUL ROMANIEI ! CANDIDTII LA PRESEDENTIE SUNT ÎN „VACANTA” , MEDITEAZA LA CÎTE LOVITURI SUB CENTURA MAI TREBUIE APLICATE GUVERNULUI SA SE PRABUSEASCA! LOVIT DE STAT ! DE STATUL PARALEL ! LOVITURA DE STAT PROFESIONALA !

iulie 29th, 2019 at 12:32
S-o ros... spune:

Daca se mai insista cu provocarea unui Colectiv 2, ceva imi spune ca, de data aceasta, s-ar putea sa fie intors cu 180 de grade…

iulie 30th, 2019 at 19:47
S-o ros... spune:

Cineva spunea ca „Ucigasul” e un joc al unora care trebuie sa creeze emotie. Pentru 10 august. E vreun eveniment atunci ? Se pare ca doua. Colectiv 2 pare din ce in ce mai aproape de realizare. Cei din subordinea Guvernului trebuie sa para vinovati (desi ceilalti provoaca evenimentele). Pare o legatura si cu „Rechinul” (poate fi o varianta, cea in care ceva a stricat cartile traficului de persoane, trafic „supravegheat”). Dupa ’89 (cand multe Servicii globaliste, din toate punctele cardinale, si-au dat mana pentru fractionarea Romaniei, printr-un razboi civil si o eventuala interventie ONU), se tot fac incercari, pana acum nereusite. Au reusit in Jugoslavia, Cehoslovacia, urmeaza si Ucraina. Romania ar fi mai usor de exploatat, fractionata, in UE. Si rusii vor partea de Est. In Piata Victoriei, de 2 ani jumatate, nu sunt numai Servicii „partenere”. Tot timpul au fost si rusi si altii, din toate punctele cardinale. Numerosii masoni, agenti sub acoperire din Servicii straine (mai multi decat in tarile vecine) care au condus de 30 de ani tara, ne arata ca planurile globaliste au fost si sunt active. Acesta e un plan de rezerva, astfel „cozi de topor” vor asigura o „vanzare” mai lenta. Serviciile nostre banuiesc ca stiu cate ceva si ei cred ca asa e mai bine. Altfel, e o naivitate maxima, chiar daca Serviciile sint conduse de Sorosisti. Johannis joaca foarte periculos, cred ca e constient, dar acestea nu vor merge la infinit. E bine ca fiecare dintre noi sa ne informam si sa discernem, mai putin cu Facebook-ul, care spala foarte bine creierele.

august 1st, 2019 at 14:17
Gica spune:

Familii din fostele provincii ale Jugoslaviei, dupa terminarea razboiului si instalarea de baza militare straine, au declarat ca fetele lor au fost rapite si nu s-au mai intors. Mai spuneau ca era o practica extinsa. Persoane din zona Caracal, in alte cazuri de disparitii, au spus ca unele masini duceau catre o baza militara straina. Cine stie ? Poate sa fie, dupa cum se obisnuieste sa se spuna in astfel de cazuri, si „propaganda rusa”…

august 1st, 2019 at 14:45
Gogu spune:

Fostă șefă din STS, acuzații de MUȘAMALIZARE pentru DIICOT
Autor: Georgeta Petrovici 1 august 2019
Fostă șefă din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale a lansat, pe social-media, acuzații dure în cazul crimelor de la Caracal.
Daniela Iuliana Tobă, fost şef birou relaţii publice şi colonel în cadrul STS, susține, într-o postare pe Facebook, că monstrul din Caracal ar putea fi implicat într-o rețea de trafic de persoane.
Acuzații explozive au legătură cu preluarea dosarului în care ar fi cercetat Gheorghe Dincă de către DIICOT București.
„ştiţi de ce?… fix din motivele despre care scriu de cîteva zile continuu şi am detaliat la greu azi dimineaţă: DIICOT Craiova a încercat deturnarea cazului pe varianta unor crime comise de un singur om şi închiderea celor două dosare – Luiza şi Alexandra – dintr-un foc, ambele fiind dosare care pot duce spre una dintre cele mai înalt protejate reţele de traficanţi, probabil, din ţară…
fiindcă, la cum se şopteşte cu frică, de ani de zile, în acel oraş, sînt implicate direct nişte personaje puternice… posibil procurori, împreună cu poliţişti, sereisti, dois’unsfert, politicieni şi cine mai ştie cine…. de ce îi înşir pe toţi?… fiindcă în judeţe şi în oraşele mici, nu mişcă nimic fără să ştie unii de ceilalţi şi aproape întotdeauna sînt mînă în mînă…
mai e, desigur, şi varianta în direcţie inversă, în care DIICOT Bucureşti a preluat dosarul fiindcă ăia de la Craiova n-au mînărit cazul suficient de bine încît să fie şi credibil şi să luăm foc toţi, pregătind astfel 10 August, desi eu nu cred varianta asta… vom vedea…”, a scris Tobă pe Facebook.