ALDE e bine merci la guvernare   septembrie 5th, 2019

Această informație, recunosc, conține un grad ridicat de senzațional. Este chiar șocantă. Dar oricât ar fi de ciudat, ALDE, deși formal a anunțat retragerea de a guvenare și trecerea în opoziție, chiar prin declarațiile președintelui acestui partid, se află totuși la putere. În alianță cu PSD. Și nu se știe dacă va mai pleca de acolo.

Târziu, miercuri noapte, un membru marcant ALDE, Andrei Gerea, fost ministru în două rânduri, chestor al Camerei Deputaților, a făcut o constatare stupefiantă. Și anume că ALDE se află în continuare la guvernare. Guvernul Dăncilă nu și-a schimbat compoziția politică. Și asta în ciuda afirmațiilor atât de tranșante făcute luni, deci cu doar două zile înainte de președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu. Iar culmea este că cel care menține această stare de lucruri este nimeni altul decât președintele Klaus Iohannis. Cum așa? Președintele Klaus Iohannis a refuzat să omologheze în vreun fel, fie și parțial, decizia politică luată de ALDE, în sensul retragerii acestui partid de la guvernare. El pur și simplu nu i-a dat premierului Dăncilă un răspuns, cu excepția condamnării în bloc a PSD și a Executivului de la Palatul Victoria. În consecință, până când Klaus Iohannis gândește și se hotărăște, la Palatul Victoria situația rămâne neschimbată. Faptul că Guvernul dn acest motiv nu-și poate schimba compoziția politică, nu o mai obligă sub nicio formă pe Viorica Dăncilă să mergă în Parlament, pentru a solicita vreun acord al Legislativului. În același timp și în paralel cu această situație, Guvernul este paralizat. Până când nu se iese din cercul vicios, Executivul nu se mai poate întruni legal. Situația se complică și mai mult în urma evoluțiilor interne din ALDE, unde există presiuni din ce în ce mai consistente în sensul ruperii alianței cu Pro România, a ruperii cordonului ombilical dintre Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta și a reîntoarcerii oficiale în alianța cu PSD. De altfel, acest proces este în plină desfășurare. Ramona Mănescu nu a plecat de la conducerea Ministerului de Externe, Secretariatul General al Guvernului a rămas intact, în sensul că reprezentanții ALDE își păstrează pozițiile și își exercită în continuare funcțiile, iar puzderia de membri ai acestui partid plasați în administrația locală, în deconcertate și în consiliile de administrație ale societăților cu capital de stat se află în continuare la butoane, prefăcându-se că nu au auzit declarațiile șocante pe care Călin Popescu Tăriceanu le-a făcut luni.

În același timp, tot Andrei Gerea a mai făcut o declarație cel puțin la fel de șocantă. Și anume că parlamentarii ALDE nu pot semna sau credita o operațiune care ar urma să fie declanșată de către PNL privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. „Noi nu vom vota niciodată o moțiune de cenzură în conținutul căreia să se aprecieze că această guvernare, din care am făcut până în prezent parte, este o guvernare rea”, a spus apăsat reprezentantul ALDE.

Cele două declarații, până la urmă cele două realități, dau peste cap decizile anunțate de Călin Popescu Tăriceanu și sugerează ideea că ALDE va continua, chiar și în condiții mai rele, să guverneze alături de PSD. Ceea ce înseamnă că s-a rupt sau urmează să se rupă cordonul ombilical care îi leagă pe Tăriceanu și pe Victor Ponta. Iar desemnarea lui Meleșcanu, acceptată de acesta, de succesor al lui Tăriceanu la conducerea Senatului, este unul dintre cele mai concludente semnale în acest sens. Înseamnă că fereastra de oportunitate a PNL s-a închis, pentru că Ludivic Orban a ratat ocazia ca în momentul de maximă degringoladă a coaliției aflată la guvernare, respectiv luni, să pună pe pupitrele parlamentarilor textul nici până azi definitivat al moțiunii de cenzură.

Acum, fiindcă se pare că există un moment de acalmie, voi pune în oglindă două momente istorice dacă nu identice, oricum extrem de asemănătoare. Tot cu puțin timp înantea unor alegeri prezidențiale, acum cinci ani, atotputernicul lider PNL Crin Antonescu a anunțat pe nepusă masă că abandonează competiția politică. Fără să se fi consultat cu absolut nimeni din stafful partidului, el a demisionat din poziția de președinte al partidului politic, din funcția de președinte al Senatului României, a anunțat că nu va mai candida la prezidențiale și a sugerat că se va retrage din politică. Și dus a fost. Persoana cea mai apropiată de Crin Antonescu la acea dată era Daniel Chițoiu, aceeași eminență cenușie care și astăzi este cea mai apropiată persoană din anturajul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu. Nici până acum nu știm ce plăci tectonice s-au mișcat sub picioarele lui Crin Antonescu și cum anume a fost el determinat, lăsându-și întreg partidul cu ochii în soare, să abandoneze competiția politică. Exact așa se întâmplă și acum când, din nou, ne aflăm în fața unei competiții prezidențiale. Și culmea este că luni, în timp ce Tăriceanu anunța că se retrage din toate cele, în organizațiile ALDE din țară erau distribuiți baloți cu tricouri și șepci inscripționate „Tăriceanu președinte”. Cred că e în afara oricărei îndoieli că acesta a luat o decizie intempestivă și sub o asemenea presiune, încât nu a mai avut timp să se consulte cu nimeni și nici timp să-și retragă materialele promoționale destinate campaniei abandonate.

Mai există un personaj, de astă dată din afara PNL sau ALDE, care și el este numitor comun al celor două decizii de abandon, în felul lor identice. Se numește Victor Ponta. Victor Ponta s-a aflat la originea abandonului lui Crin Antonescu. Acelați Victor Ponta se află la originea abandonului lui Călin Popescu Tăriceanu. Și culmea este că tot Victor Ponta s-a aflat și la originea propriului abandon, atunci când, la fel, neconsultând pe nimeni din partid, și-a părăsit pe rând în nu mai știu ce ordine poziția de președinte PSD, precum și pe cea de premier al României, pentru a le facilita adversarilor politici accesul la guvernare. Voi mai adăuga doar că în toate cele trei situații câștigătorul acestor acte de sinucidere politică a fost nimeni altul decât Klaus Iohannis. De aceea, întrebarea cheie este cine a stat și cine stă în spatele său.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii