Ce se schimbă după moțiunea de cenzură?   octombrie 11th, 2019

Totul se schimbă. În plan guvernamental. În ierarhia partidelor. În competiția dintre fruntașii politici. Și, firește, în campania electorală prezidențială. După ce echilibrul de forțe a balansat periculos într-o direcție, apoi în altă direcție, PSD a fost înfrânt. Nu este doar o înfrângere a doamnei Viorica Dăncilă. Iar consecințele sunt grave. Și urmează într-o viteză halucinantă.

Dacă ar fi căzut moțiunea de cenzură, cea mai grea factură urma să fie plătită de Ludovic Orban și implicit de PNL, dar și de Klaus Iohannis, pentru declarațiile sale imprudente. Dar ceea ce spunea în analiza anterioară, spun și acum. Victoria moțiunii de cenzură le aduce inevitabil acestora o răsplată substanțială. Lui Ludovic Orban, certitudinea că va rămâne în continuare la conducerea PNL și perspectiva de a deveni prim-ministru în viitorul guvern. Lui Klaus Iohannis, certitudinea că va câștga alegerile detașat și că va putea influența parlamentarele, astfel încât în final să dispună de guvernul pe care și l-a dorit. Doamna Dăncilă pierde mai devreme sau mai târziu atât guvernarea, cât și poziția de președinte al unui partid care a fost detronat de pe prima poziție. Și, firește, nu va mai avea nicio șansă de a câștiga prezidențialele. Poate că nu va trece nici de primul tur.

Ce se întâmplă cu jucătorii de rang secund? Cei prinși sau care-i fac loc, după caz, între plăcile tectonice ale PSD și PNL? Victor Ponta are numai de câștigat. Devine și mai relevant ca jucător politic. Își poate împinge candidatul prezidențial, pe Mircea Diaconu, în turul doi. Va rupe hălci din PSD și se deschide perspectiva de a reveni într-o formă sau alta la conducerea partidului. Dan Barna nu primește mai nimic din răsplata moțiunii de cenzură, pentru că, spre deosebire de Klaus Iohannis și de Ludovic Orban, s-a arătat în mai multe rânduri a fi sceptic. Probabil nu primește nici măcar alegeri parlamentare înainte de termen. Rămâne însă un posibil partener la guvernare, în măsura în care va ști să joace baletul necesar la Cotroceni, în cursul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

Cel mai spectaculos rezultat al victoriei opoziției, al moțiunii de cenzură câștigătoare, este însă, pe termen lung, ascensiunea PNL. Acest partid, pentru prima dată în istoria de după 1989, ocupă poziția centrală în jocurile politice care se fac, iar după alegerile locale și parlamentare are șansa de a deveni primul partid al țării. Este sfârșitul supremației PSD, care a durat 30 de ani. În PSD se declanșează cu certitudine o noapte a cuțitelor lungi. Pericol bine sesizat de Gabriela Firea, care-și sfătuiește colegii să fie realiști și să încerce să salveze ce mai poate fi salvat. Mai multe echipe de conducere s-au coagulat în PSD cu repeziciune, după scoaterea din joc a lui Adrian Năstase și apoi s-au prăbușit cu aceeași viteză. Această mișcare de tip brownian a lăsat partidul practic fără elite. Acum, din nou, o întreagă echipă de conducere va fi cu necesitate eliminată. Ce altă echipă îi va lua locul? Și cât de pregătită va fi să facă față pentru prima dată unei competiții în care PSD va pleca nu din prima poziție, ci de pe locul doi, eventual locul trei? Este cred cea mai interesantă provocare pe termen lung din tot ceea ce urmează.

În rest sunt și eu curios, ca și toți ceilalți analiști, să văd cum în urma acestor cazne și a caznelor care urmează, va fi conceput următorul Guvern. Și cum anume va evolua. Pentru că, în ciuda optimismului afișat de noii învingători și în ciuda modestiei prefăcute a lui Ludovic Orban, situația va fi și mai grea decât în prezent. Circul abia începe. Vom trăi și vom vedea.

Sursa: Corectnews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 11th, 2019 at 14:15
adria nicol spune:

Eliminarea din politicà a lui Liviu Dragnea a fost consensualà!
Inclusiv presa a participat la linsaj . Liviu Dragnea reprezenta un pericol pentru linia care se impune la nivel international : totalitarismul democratic ! Filozofii politici sunt de acord cà la 15 miliarde de oamei nu mai functioneazà aceleasi legi în vigoare astàzi.
Schimbàrile vor fi structurale la nivel social, politic administrativ.
Cà 5 formatiuni politice , plus patru sau cinci parasutati voteazà un text lipsit de orice consistentà ideaticà , e de toatà perplexitatea
Guvernul hulit si înjurat ca la usa mahalalei sordide a reprezentat ROMÂNIA CORECT LA PRESEDINTIA ROTATIVA A UNIUNII EUROPENE ! CA ACEST GUVERN AR FI UN ACCIDENT ISTORIC , RàMÂI NAUC ! UNIUNEA EUROPEAN0 ESTE SURDA LA CE SE SPUNE ÎN ROMÂNIA . Cà un ministru de Justitie afurma ca DREPTURILE OMULUI SUNT UN LUX I NU SE SESISEAZA ABSOLUT NIMENI , ASTA DA DE GÎNDIT ! Deci , nu intereseazà pe nimeni ce zice unn ministru dintro tarà din Uniune !
Se pune pe seama imaturittii politice ! Nu este imaturitate politica ! REPREZENTANTII ACESTUI CURENT DE GÎNDIRE AU ÏNCEPUT S0-SI SCOATA CAPUL DIN NISIP . Obtin posturi ! Se plàtesc polite vechi . JOCURILE NU SE FAC LA PERIFERIE CI LA CENTRU . CERCUL ESTE CERC ÎN FUNCTIE DE UN PUNCT ! EXECUTANTII CARE AU DAT STARTUL ÎN CEASTA DIRECTIE SUNT PTRU ANONIME SI EFEMERE FUNCTIONARE CARE L-U CONDAMNAT PE DRAGNEA . Noi simtim ploia , ca fenomen metoprologic !
DAR NU VEDEM SI U STIM CUM E ADUNA NORII SU CE SE ÎNTÎMPLA IN INTERIORUL NORILOR ! (a încercat sà afle ARISOFAN !!)

PS
Fragment dintr-un esseu