Ac de cojocul lui Orban cel Bun   decembrie 23rd, 2019

Ludovic Orban, Orban cel Bun, cum l-au supranumit bruxellezii, pentru a-l deosebi de Viktor Orban a Ungariei, proscris pentru că este suveranist, nu vrea nici în ruptul capului să plece de la Palatul Victoria. Iar Marcel Ciolacu, moțul din vârful PSD, la rândul său nu vrea să-l vadă plecat. Prin urmare, atât Klaus Iohannis, cât și ceilalți lideri PNL care vor să declanșeze procesul anticipatelor, nu au altă soluție decât să-l scoată pe Orban cu forța din fruntea Executivului. Și, din acest punct, situația se complică.

Această temă a anticipatelor, transformată în proiect de țară, este extrem de controversată. Și iată de ce: 1). Așa cum în mod corect a atenționat și Petrov, alias Traia Băsescu, pe un fond de instabilitate politică, care generează și o instabilitate economică, anticipatele pot provoca o adevărată implozie. 2). Cel mai mult de pe urma alegerilor anticipate are de câștigat nu PNL, ci USR. Care, pe măsură ce trece timpul, se profilează din ce în ce mai mult ca un oponent al regimului Iohannis. 3). Erorile comise la guvernare de către Executivul condus de Ludovic Orban generează o depreciere accelerată a credibilității și forței electorale a PNL.

În plus, PSD reprezentat cel puțin pentru moment de Marcel Ciolacu, nu dorește nici în ruptul capului nici eliminarea lui Ludovic Orban din fruntea Executivului și cu atât mai puțin anticipate. Mai mult decât atât, PSD lasă impresia că pune în operă un pact al diavolului încheiat cu binomul Iohannis-Orban.

Din toate aceste considerente, nu trebuie exclusă posibilitatea ca tema anticipatelor să nu reprezinte altceva decât un simplu șantaj politic exercitat în scopul domesticirii opoziției. Dar dacă nu e așa? Dacă președintele Klaus Iohannis utilizează un alt tip de raționament? Și dacă, din perspectiva lui, alegerile anticipate devin o necesitate?

În această variantă, premiza esențială este că PNL, în formula de azi, nu este capabil să gestioneze așa cum trebuie administrația publică centrală. Credibilitatea sa se erodează rapid. Direct proporțional cu erorile pe care Exectivul Orban le comite în actul de guvernare. De aceea, pentru a păstra puterea, pentru a avea în contiuare „Guvernul său”, Klaus Iohannis are nevoie de o resetare acum, cât încă nu este prea târziu, a vieții politice. Pentru că acum cea mai mare parte a electoratului liberal nu este conștientă de vulnerabilitățile acestui partid, pus în situația de a guverna. Dar mai târziu, în toamna anului viitor, va fi. Și există pericolul, pentru Klaus Iohannis, a unui nou ciclu de câțiva ani, în care majoritatea să fe deținută de PSD. În fața acestui pericol, orice altceva este de preferat pentru el. Inclusiv un Guvern de coaliție PNL-USR. Și chiar și un Guvern monocolor USR este de preferat unui Guvern PSD.

Dacă Klaus Iohannis analizează situația în această logică, atunci el trebuie să forțeze cu orice preț alegerile anticipate. Adică și cu prețul pe care ar urma să-l plătească Orban cel Bun. Orban cel Bun se ține cu mâinile de scaun. Indiferent de ceea ce spune, știu din interiorul anturajului său că nici prin cap nu-i trece să demisioneze pentru a declanșa procesul anticipatelor. Cu atât mai mult cu cât nu are deloc încredere că președintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe el în calitate de premier, după încheierea acestui proces.

Și din această persectivă are un aliat serios în persoana lui Marcel Ciolacu, care se concentrează pentru a pune mâna pe PSD, într-un Congres Extraordinar, prin sistemul moțiunilor, adică prin eliminarea dintr-un foc a tuturor adversarilor interni și numirea la vârful partidului, tot dintr-un foc, a camarilei sale. Declanșarea alegerilor anticipate ar da peste cap planurile lui Ciolacu. De aceea, în mod tacit, el face orice pentru a nu se ajunge aici. Va evita, indiferent de câte ori își asumă răspunderera Ludovic Orban, introducerea unei moțiuni de cenzură. Iar dacă o va face totuși sub presiunea opiniei publice, va fi o operațiune construită de mântuială. Care să nu conducă, Doamne ferește, la căderea Guvernului.

Ei bine acum, dacă am întors rând pe rând toate cărțile, nu ne mai rămâne decât să răspundem la întrebarea cum anume putea proceda Klaus Iohannis pentru a trece peste toate obstacolele și pentru a declanșa alegerile parlamentare simultan cu alegerile locale. Răspunsul pe scurt este următorul: să i se deschidă lui Ludovic Orban un dosar penal, în care să aibă calitatea de urmărit. Ceea ce, dacă stăm bine să ne gândim, nu e prea greu.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

decembrie 23rd, 2019 at 22:09
S-o ros... spune:

Anunţ-şoc! Boris Johnson cere anchetarea lui Soros pentru activități anti-Brexit.
Autor: Antonia Hendrik, 23 decembrie 2019.
Partidul Conservator a cerut investigarea urgentă a filantropului miliardar George Soros după ce s-a dezvăluit că a canalizat 4 milioane de dolari în acţiuni anti-Brexit în Marea Britanie.
Potrivit Daily Mail, partidul Conservator a solicitat Comisiei Electorale să investigheze de urgență Fundația American Open Society a lui George Soros, după ce a investit fonduri într-o campanie de blocare a Brexit-ului la urne.
Fundația Open Society a plătit fonduri grupului pro-UE „Best for Britain” din Londra, pentru a stopa schimbările politice propuse de Boris Johnson. Best for Britain (BfB) a lansat un sit cu scopul de a zădărnici șansele premierului de a obține majoritate la alegerile generale de săptămâna trecută.
În ultimii doi ani, BfB a primit aproximativ 4 milioane de dolari de la Fundația „Open Society” , lucru confirmat în conturile organizației anti-Brexit. De asemenea, BfB a împărţit o clădire de birouri în Westminster cu alte organizații anti-Brexit de renume, inclusiv Marea Britanie și Mișcarea Europeană. Toate aceste organizații au jucat un rol public în încercarea de deraierea Brexit-ului.
Soros, implicat până în gât în Regatul Unit.
Bfb a răspuns: „Situațiile noastre financiare sunt bine clasificate și indică clar că am primit bani de la Open Society Foundation”. „În perioadele reglementate, cum ar fi alegerile, folosim donații autorizate în Marea Britanie pentru activități de campanie în ideea de a respecta regulile Comisiei Electorale”. „Având în vedere daunele pe care guvernul lui Johnson le-ar produce țării, am primit un număr mare de donații din toată Marea Britanie”, se arată în comunicat.
În ciuda încercărilor de a opri procesul democratic, Johnson a reușit să obțină un guvern majoritar la alegerile generale. Activitatea politică a lui Soros a dus la interzicerea organizațiilor sale în mai multe țări, iar acum va avea probleme şi în regatul Unit.

decembrie 23rd, 2019 at 22:31
S-o ros... spune:

Soros ARUNCĂ 5 milioane de dolari pentru BLOCAREA judecătorului lui Trump.
Autor: RaduPădure, 18 iulie 2018
Grupul de lobby american Demand Justice s-a angajat în lupta pentru împiedicarea numirii judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă.
Grupul Demand Justice s-a declarat gata să cheltuiască 5 milioane de dolari pentru blocarea lui Kanavaugh
Demand Justice este finanțat de o asociație fără scop lucrativ numită Sixteen Thirty Fund (STF).
Open Society Policy Center (OSPC), una dintre principalele organizații ale lui George Soros, este una dintre cele trei entități care finanțează Sixteen Thirty Fund. STF a aprimit între 2012 și 2016 contribuții de 2,2 milioane de dolari de la OSPC.
OSPC se confundă practic cu Open Society Foundations (OSF), rețeaua „filantropică” a lui Soros. OSPC nu are angajați proprii, de activitățile sale ocupându-se angajații Fundațiilor, care sunt remunerați pentru asta.
Documentele publice arată că cel puțin cinci donatori au dat 13,3 milioane de dolari pentru Sixteen Thirty Fund, ceea ce reprezintă 63% dintre donații, scrie Dreuz.
STF operează ca un comanditar financiar pentru Demand Justice. Ca atare, Demand Justice nu trebuie să completeze declarații de impozite sau să facă publice numele donatorilor săi.
Numirea lui Brett Kavanaugh ar face ca instanța supremă a Statelor Unite să devină majoritar conservatoare (5-4), ceea ce i-ar facilita lui Trump punerea în aplicare a agendei sale.

decembrie 23rd, 2019 at 22:58
Gica spune:

„Soros”, in 30 de ani, a facut Romania „varza”… „Corectitudinea politica”, „Noua Ordine Mondiala”, „Statul de drept”, „Independenta Justitiei” si multe alte definitii demagogice (care nu au nimic comun cu realitatea) au spalat multe creiere. Foarte multe… Si multi fraieri au cazut in plasa. Foarte multi…

decembrie 28th, 2019 at 20:52
adria nicol spune:

Ati încercat sà stati de vorbà cu o persoanà care activeazà întrun ONG plàtut se Soros ?
Dacà nu esti de al lor (ei se recunosc repede între ei !) îti întoarce spatele ! Nu au nici o legàturà cu tara în care „activeazà” !
Toti sunt o apà si-un pàmânt : FANATICI IREVERSIBILI ! AU CREIRUL POPULT CU SLOGANE SOROSISTE gen PLANETA ESTE ÎN PERICOl , NOI O SALVAM ! Cu astfel de ineptii spalà ei creierele unora ! Si , bineînteles , cu multi dolari !