Klaus Iohannis, cu mască și fără mască aprilie 23rd, 2020
Președintele ne-a informat. A decis domnia sa ca, începând cu data de 15 mai, românii să fie obligați să poarte mască în toate locurile publice închise. Și a făcut-o purtând el însuși o mască. După care a dat-o jos și ne-a informat că vocea i se aude mai bine fără mască. Nu ne-a lămurit nicicum de ce până atunci, până la data de 15 mai, masca nu e obligatorie. Dar să vedem ce va însemna când va fi.
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, România are peste 19 milioane de locuitori. Conform deciziei lui Klaus Iohannis, începând de la 15 mai, românii vor purta mască. Până atunci n-au decât să-și facă stocuri. Cine va purta mască? O primă categorie sunt copiii. Cei care se vor deplasa în locuri publice închise. Cum ar fi policlinici și spitale. Supermarketuri și mall-uri, dacă acestea își vor relua activitatea. Grădinițe și școli, dacă cursurile în forma clasică se reiau. Eventual, săli de cinematograf. Săli de sport. Și așa mai departe. Urmează adulții. Toți cei încadrați într-o activitate care presupune muncă în spații închise. Dar și țăranii vor purta măști. Atunci când se duc la cârciuma din sat. Sau la magazin, pentru a-și procura alimente. Sau în spitale, policlinici și farmacii. Sau, împreună cu toate celelalte categorii de vârstă sau socio-profesionale, la slujbele de la biserici. Ca să nu mai vorbim de mijloacele de transport în comun.
Și, în fine, pensionarii. Vârstnicii. Seniorii. Toți aceștia vor purta mască. Fie și numai în intervalul orar în care le este permis să-și facă aprovizionarea. Sau, dacă interdicțiile se mențin, atunci când se vor deplasa la spital, la dispensar sau la farmacii. Vor purta mască toți funcționarii publici și toți aleșii neamului, în frunte cu președintele Klaus Iohannis. Palatul Cotroceni va fi străbătut în lung și în lat de mascați. Ei, și în definitiv ar fi interesant de văzut, pentru că acum știm numărul total al mascaților de circa 19 milioane, câte măști vor fi utilizate. Ținând cont de faptul că, la două ore, masca trebuie schimbată. Altfel nu mai e eficientă. Putem să ne gândim că, în medie, un român va purta patru măști pe zi. Să spunem 30 de zile pe lună. Ei bine, asta în total ne dă o cifră amețitoare. 2.280.000.000 de măști. Greu, dacă nu imposibil de spus cine le va produce. Cum s-a asigurat președintele Klaus Iohannis că, până la 15 mai, vom avea acest stoc minim de măști, care ar putea să acopere necesarul în prima lună?
Dar cât costă treaba asta și cine va suporta costurile? Să presupunem că prețul măștilor scade vertiginos și ajunge la o medie de doi lei. Iată o bună afacere. Patru miliarde și jumătate de lei vor arunca oamenii obișnuiți pe măști începând din 15 mai. Și, lună de lună, situația se va repeta. Ce va face în aceste condiții un pensionar, căruia poștașul îi aduce lunar și îi numără în palmă doar 800 de lei? El va trebui să cheltuie pentru măștile proprii 240 de lei pe lună. Aproape o treime din pensia lui. Iar o familie mai nevoiașă, alcătuită din cinci persoane, nici nu vreau să mă gândesc cât va cheltui lunar pe măști.
Decizia lui Klaus Iohannis, începută cu mască pe față și încheiată fără mască, va stârni la nivel național o uriașă harababură. În același timp, le va crea românilor o uriașă gaură în buzunar. Și va fi prilej pentru alte și alte amenzi uriașe, pe care aceiași români le vor plăti probabil la calendele grecești. Pentru că dacă n-ai de unde, nu poți plăti amenzi.
Dar partea cea mai interesantă a deciziei pe care a luat-o președintele Klaus Iohannis, cu mască și fără mască, este că, de fapt, domnia sa ne-a anunțat încă de pe acum că reinstituie pentru a treia oară starea de urgență printr-un nou decret prezidențial, începând de la 15 mai. Pentru că fără stare de urgență nu ai ordonanțe militare. Iar fără ordonanțe militare, nu-i poți obliga pe cetățeni să umble mascați. Așa că premierul Ludovic Orban, dacă nu va fi făcut groggy până atunci, va trebui să se pregătească să-și pună semnătura pe noul decret prezidențial. Iar parlamentarii să facă și a treia oară ceea ce au mai făcut de două ori. Să voteze ca oile. Cu mască.
2 comentarii
Gica spune:
Virusul nou intra in corp prin 3 locuri (la vedere): 1) prin mucoasa nazala; 2) prin mucoasa bucala; 3) prin mucoasa conjunctiva si ochi. Daca prin masca 2 cai/modalitati sunt relativ blocate, raman de protejat mucoasa conjunctiva si ochii. Astfel, creatorii de moda pot gasi modele, convenabile ca pret, de ochelari de soare sau simpli, la scara, etansi (tip ochi de pisica s.a.m.d.). Acum ar fi fost foarte bine sa avem asa ceva, datorita polenului din aer (dar si vara si toamna; iarna prin aerul atmosferic specific), care constituie un motiv/element in plus de preluare a Virusului nou [Virus care, oricum, e in aer si se deplaseaza odata cu miscarile de aer (curenti, vant sau aer conditionat)]. S-a neglijat acest mod de intrare in corp a Virusului nou (care, dupa unele teste, sta 20 de zile in zona amintita; in corp sta pana la 40-50 de zile).
Gica spune:
Dr. Monica Pop trage semnalul de alarmă! Masca de protecție nu ajunge! Covid-19 poate fi…. Autor: Radu Novac, 27 aprilie 2020.
În contextul pandemiei de coronavirus, Dr. Monica Pop trage un semnal de alarmă, susținând că masca de protecție nu este suficientă. Mai jos, redăm mesajul transmis de dr. Monica Pop:
„Afectiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se stie, poate da si o afectiune oftalmologică si anume, o conjunctivită virală. Prezenta virusului în nazo-faringe este în directa legatură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secretia conjunctivală, devenind cu atît mai posibilă si periculoasă transmiterea, contaminarea.
Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite si dacă cel infectat se freaca la ochi si apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai putin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de catre orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele. In plus, daca o persoană infectată stranută in apropierea uneia care are mască dar nu si ochelari, o picatură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă si de acolo în nazo-faringe. Legatura anatomica dintre ochi si nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimează sau plînge, îi curge nasul, lucru stiut de oricine. Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenta virusului in secretia conjunctivala la cei contaminati deja, simptomatici sau nu, este considerabilă! Cum se manifestă ?
-pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenta virusului;
-simptomele: cind exista, conjunctiva este mai hiperemică ( rosie) Deci, in limbaj obișnuit, ochii sint mai rosii.
– lacrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.
De mentionat ca aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtatori, cu sau fara simptome. Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid in secretia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu daca studiile s-au facut si pe purtatorii care, pînâ la sf8rsit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculosi pentru cei din jur. Ce este de făcut? Cum ne protejam si din acest punct de vedere?
– ochii trebuie si ei spalati, nu numai mîinile, cu apă si cu sâpun si stersi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
– ochelarii (pentru purtatori) spalati si ei seara cu apa si sapun sau stersi cu alcool ( spirt), usor.
– recomand oricui sa poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzatoare pentru cei cu vicii de refractie sau, doar de protectie, cu lentile plane (fara dioptrii) si sa-i igienizeze cum am spus.
– instilatii cu ser fiziologic ,apoi ochii ștersi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.
Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate”, a scris dr. Monica Pop.