Despre faimoasa remaniere a Guvernului Orban   mai 24th, 2020

De două-trei zile se vorbește și se scrie insistent despre o remaniere pusă la cale de Ludovic Orban. Despre câțiva miniștri, care sunt de altfel și nominalizați, care vor fi înlocuiți. Motivul invocat frecvent este scăderea de popularitate a PNL. O cădere puternică, vizibilă în toate sondajele de opinie. Va fi sau nu va fi? Și dacă va fi, cum ar trebui să fie?

De obicei nu iese fum fără foc. Nici măcar la Vatican. Unde fumul alb indică alegerea unui nou Papă. Iar fumul negru, faptul că deliberările încă sunt în toi. Deocamdată, din hornul de la Guvern iese fum negru. Și fumul negru poate fi un simplu zvon. Totuși, un zvon întemeiat pe accentuate nemulțumiri interne. Și, într-adevăr, pe sondajele de opinie. Conform acestora, PNL a scăzut cu patru porcente în ultimele șase luni. Sau cu șapte, după alte cercetări de piață. Patru sau șapte e tot mult. Dacă ne gândim că în doi ani se pot face 16% sau 28%. În minus. E foarte mult chiar și pentru un partid aflat la guvernare. Și care din acest motiv se poate eroda. Și dacă așa stau lucrurile, căderea în sondaje ar putea genera o remaniere. Zvonurile însă ne conduc la presupunerea că remanierea nu se va face în raport cu nemulțumirea populației față de un ministru sau altul. Ci după alte criterii.

Partidele din opoziție au inițiat mai multe moțiuni simple de cenzură. Și inițiază în continuare. Aceste moțiuni simple s-au finalizat până în prezent printr-un vot masiv în Parlament împotriva unora dintre miniștri. Într-un mod greu de înțeles, cel puțin în logica în care gândesc eu, nu există  prevedere constituțională prin care un ministru găsit necorespunzător de către majoritatea senatorilor și deputaților să fie decăzut din poziția pe care o deține. Rămânerea sau eliminarea lui din Guvern este exclusiv apanajul primului-ministru. Care poate ignora – și de cele mai multe ori ignoră – rezultatul unei moțiuni de cenzură. Sub guvernarea lui Ludovic Orban au existat demiteri de premier prin moțiune de cenzură, nenumărate moțiuni simple de cenzură, demisii de candidat de premier, dar nimic nu s-a schimbat. Timp de șase luni, administrația centrală a continuat să fie condusă, cu o foarte mică pauză, tot de către Ludovic Orban. Iar acesta, după ce a înfruntat astfel Parlamentul, umilind în ultimul hal cea mai importantă putere a statului, a continuat să-i păstreze în funcție fix pe miniștri împotriva cărora Parlamentul a votat moțiuni simple de cenzură. Cel mai scandalos caz fiind al ministrului de Finanțe Florin Cîțu.

În aceste condiții, dacă va exista totuși vreo remaniere, care ar putea fi impusă de o logică a supraviețuirii politice a PNL, am toate motivele să mă îndoiesc că remanierea preconizată va ține cont, așa cum ar fi logic, de poziția Parlamentului României. Cele mai multe dintre zvonurile pe această temă, răspândite voit sau nu de membrii ai anturajului lui Ludovic Orban, indică faptul că acesta vrea să scape de membri ai echipei care i-au devenit sau i-au fost de la bun început incomozi. Fie fiindcă au exprimat opinii diferite în mod public sau în interiorul partidului, fie fiindcă au fost impuși din altă parte. Cum ar fi de pildă ministrul de Interne Marcel Vela, care, deși a scos aproape toate castanele din foc cu mâna lui, castane care erau ale întregului Guvern și ale întregului partid, suferă de ambele inconveniente. A avut și are deseori opinii divergente în raport cu Ludovic Orban și a fost propulsat în această funcție de către președintele lui Klaus Iohannis. Fiind perceput de premier ca aparținând grupului de interese de la Cotroceni.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

mai 27th, 2020 at 11:54
Gica spune:

B.Gates si-a pierdut credibilitatea, iar Baietii sunt destabilizati de ideea ca nu le va merge afacerea. Doar in Africa e de ajuns pentru ce a putut sa puna in vaccinuri B.Gates (daca a putut pune un numar mare de teste si experimente in Vaccinuri, Lumea e indreptatita sa creada si in microcipuri, desi sunt foarte costisitoare; mai repede, nanoparticule, care se pot activa cu fecvente; ar putea fi o confuzie). Si nu e Teroria Conspiratiei, ci datele furnizate de Servicii secrete neglobaliste. Organele si functiile corpului au frecvente diferite specifice (electromagnetice si subtile). Daca se pot activa prin frecvente externe, se pot dirija (acele nanoparticule) in anume zone din corp… Numai ca acele frecvente ale corpului sunt tinute in secret, deoarece niste alti teroristi le-ar putea folosi.

mai 27th, 2020 at 12:23
Gogu spune:

Spionii francezi avertizaseră încă din 2004 despre pericolele din laboratoarele chinezilor! Autor: Stere Gaci27 mai 2020. Cu 11 ani înainte de inaugurarea Institutului de Virologie Wuhan, serviciile de informații franceze au avertizat Parisul că în China măsurile de biosecuritate sunt slabe și există riscul unei „scurgeri catastrofală”, scrie Daily Mail.
Politicienii au ales să ignore, însă, toate avertismentele. Era în anul 2004, iar actualul negociator al Brexitului din partea UE, Michel Barnier, era ministrul de externe al Franței. Jacques Chirac, președintele din acel moment al Republicii, a fost și el implicat, notează dailymail.co.uk. Chirac este cel care a cerut să fie înființat institutul din Wuhan după izbucnirea epidemiei de SARS din 2003. Împreună cu premierul său Jean-Pierre Raffarin, Chirac a promis finanțare și expertiză franceză în schimbul unei părți a drepturilor de autor intelectuale asupra descoperirilor laboratorului. Nu riscurile pentru sănătatea publică îl interesau pe președintele francez, nici eventualele descoperiri. Chirac vedea în acest acord numai o șansă de a consolida comerțul cu China. Și asta în ciuda faptului că serviciile secrete franceze au vorbit, de asemenea și despre riscul a Parisul să piardă controlul asupra instalației, iar Beijingul să folosească facilitățile oferite de laborator pentru a fabrica arme biologice. În 2015, pe când laboratorul se pregătea pentru deschidere, s-a dovedit că aceste avertismente erau cât se poate de întemeiate. Arhitecții francezi ai proiectului s-au plâns că reprezentanții Partidului Comunist din China i-au pus pe linie moartă. Mai mult, cei 50 de oameni de știință francezi, care trebuiau să-i ajute pe chinezi să conducă laboratorul în mod corespunzător, nu au mai mers, până la urmă, în China. De altfel, Alain Merieux, miliardarul francez care a contribuit la înființarea laboratorului Wuhan în parteneriat cu Institutul său Merieux din Lyon, a abandonat proiectul în 2015. Nu a ascuns motivele care l-au determinat să ia această decizie: „Renunț la copreședinția [laboratorului], care a devenit un instrument chinezesc. Le aparține, chiar dacă a fost dezvoltat cu asistență tehnică din Franța. ” Investigațiile ziariștilor britanici au mai scos la iveală și alte lucruri interesante. Astfel, se pare că Institutul Vitologie din Wuhan a găzduit, la un moment dat, oameni de știință care au primit mai târziu condamnări internaționale sub acuzația că au creat tulpini care puteau infecta oamenii. Evident, toate aceste informații nu reprezintă probe nici că virusul ar fi scăpat din laborator, nici că ar fi fost modificat pentru a fi transformat în armă biologicî. Totuși, scrie Daily Mail, biologii care au efectuat un studiu important asupra SARS-Cov-2 susțin că au fost „surprinși” să constate că virusul era „deja pre-adaptat pentru transmisia de la om la om”.