Maidanezii politicii mari   iulie 8th, 2020

Astăzi, peste câteva ore, Biroul Permanent Național al PSD ar putea să ia o decizie în scandalul declanșat de deputații Adrian Solomon și Irinel Ioan Stativă. Sau pur și simplu ar putea să nu decidă nimic. Să ignore comportamentul de maidanezi al acestora. Și, indiferent ce se întâmplă, este extrem de relevant. Nu neapărat fiindcă ne aflăm în prag de campanie electorală. Motivul este altul. Indiferent ce decizie va lua sau nu va lua PSD, în funcție de ce va face sau nu va face, acest partid se va autodefini în ochii opiniei publice pentru perioada următoare. Pentru moment, semnalele sunt negative.

Cei doi deputați au descins într-o șaormărie. Nu erau în vreo misiune politică. Nici nu aveau cum. S-au dus acolo pentru a se îndestula. În calitate de simpli cetățeni. Și au intrat ca la ei acasă. Fără să-și pună masca, care era obligatorie. A urmat, cum era și firesc, o atenționare din partea personalului. Soldată, cum este nefiresc, cu o altercație. Parlamentarii i-au admonestat pe lucrătorii de la fast-food. Și fiindcă aceștia erau cetățeni străini, au scos, la figurat, bulanul. Amenințându-i nici mai mult nici mai puțin decât cu ridicarea dreptului la muncă și, în consecință, cu expulzarea. Adrian Solomon fiind în Parlamentul României șeful Comsiei de muncă. Din acest moment, situația devine încurcată. S-a dus să se înfrupte la șaormărie. Fiindcă i s-a atras atenția că a încălcat legea, și-a utilizat instantaneu statutul important pe care-l are în Parlamentul României. Și asta sună cam așa: „Mă obligați să port mască? Ei bine, fiind cine sunt, voi trage sforile, astfel încât să vi se ridice licența. Și dreptul de muncă. Și asta fiindcă pot”. Iar celălalt deputat, colegul său de partid, i-a ținut isonul.

Nu a fost suficient. Au venit polițiștii. Pentru a-și face datoria. Sesizați fiind de personalul fast-food-ului. Iar acestora deputații le-au atras atenția în felul urmăror: „Nu vă cunoașteți rolul în ierarhie”. „Eu vă plătesc salariile”. Și, comentând ulterior ceea ce s-a întâmplat, firește din perspectiva lor, parlamentarii au explicat că cei cu care s-au confruntat au studii precare. Că polițiștii s-au pregătit profesional doar câteva luni și că, în consecință, nu ar avea calitatea necesară de a-i amenda pe ei.

Este în afara oricărei îndoieli că distinșii oameni ai PSD au făcut uz de calitatea lor de parlamentari, deși locul în care se aflau și scopul în care se aflau acolo nu aveau și nu puteau avea de-a face cu această calitate. S-au purtat deci arogant și abuziv. Ambii sunt parlamentari de mulți ani de zile. Din 2006 și, respectiv, din 2008. Ar fi trebuit în acest interval de timp să-și intre în pielea unor politiceni autentici. Să învețe cum să se poarte. Să-și cunoască lungul nasului. Să fie modele pentru societate. Am dorit să aflu de unde provin aceștia și ce studii au. E foarte interesant. Deputatul Adrian Solomon, care este șeful Comisiei de muncă din Camera Deputaților a studiat la timp, absolvind cursurile Universității din Iași. În cazul lui Irinel Ioan Stativă se întâmplă ceva ciudat. Nu există un CV. La orice căutare pe Google, apare mențiunea „nu are CV”. Ca și când personajul ar fi anonim. Un om fără biografie. Deși, atenție , orice parlamentar este obligat să-și prezinte CV-ul. Oare de ce nu a făcut-o?

Cum a reacționat PSD la comportamentul de maidanezi al celor doi? A avut mai întâi o primă intervenție a lui Lucian Romașcanu, oficial purtătorul de cuvânt al partidului și neoficial drona dronei. Mâna dreaptă a lui Marcel Ciolacu. Acesta, fără a se gândi prea mult și fără a încerca să se informeze în prealabil, a informat cu nonșalanță și cu mult tupeu opinia publică asupra faptului că adevărul ar fi pe dos. Cu alte cuvinte, cei doi parlamentari au fost agresați verbal și nu ei sunt cei care au agresat pe cineva. Și, în realitate, nici măcar nu ar fi fost amendați de poliție. Dar ce să vezi? Camerele de supraveghere au înregistrat faza. Și înregistrarea a fost dată publicității. Iar din înregistrare reiese fără echivoc adevărul. Cel pe care l-am descris mai sus. Și pe care astăzi toată lumea îl cunoaște. Așa că Romașcanu a lăsat-o mai moale. Și a pasat mingea către Biroul Politic Național. Dar unde nu se știe dacă incidentul va fi pus în discuție. Cu alte cuvinte, s-a spălat puțin pe mâini. Parcă văd că dacă nu apărea înregistrarea, îl lua de urechi pe ministrul de Interne, pe Marcel Vela, somându-l să-i sancționeze pe poliștiști. Până una alta, din umeri a ridicat și Marcel Ciolacu. Personal a fost incapabil să ia vreo atitudine. O lasă pe seama conducerii partidului. Ca și când nu el ar fi conducerea.

Cazul mai este relevant și dintr-o altă perspectivă. Lucian Romașcanu, repet, în calitate de purtător de cuvânt al partidului și nu ca o smplă persoană particulară, în loc să răspundă întrebărilor jurnaliștilor vizându-i pe cei doi, o ține langa și îl atacă pe Ludovic Orban. Care ar fi săvârșit un fapt și mai grav. Nu a purtat masca și a benchetuit chiar în biroul său de lucru. Are dreptate Romașcanu într-o singură privință. PNL, dacă ar fi fost un partid responsabil în raport cu legile statului și cu etica de care trebuie să dea dovadă politicienii, ar fi trebuit să nu se mulțumească cu amenda anemică pe care Orban și-a aplicat-o ca să stingă scandalul. PNL ar fi trebuit să ia în discuție acest caz și chiar să-l sancționeze pe Orban cât de președinte și cât de premier e el. La fel cum același PNL – asta nu o mai spune Roșacanu, ci Călin Popescu Tăriceanu – avea obligația să reacționeze atunci când Ludovic Orban – și nu numai el – a atacat Curtea Constituțională și i-a incitat pe cetățeni să nu respecte deciziile luate de această instituție. De acum o faptă de-a dreptul penală.

Dar una nu o scuză pe alta. Dacă liberalii au dat cu oiștea în gard rău de tot, asta nu înseamnă că și pesediștii au dreptul să facă același lucru. PNL a căzut la examen. Astăzi mă aștept să cadă și PNL la examen. Așa că, stimați cetățeni, la parlamentare mă tem că nu mai aveți pe cine alege.

Sursa: Corectnews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

iulie 8th, 2020 at 14:17
adria nicol spune:

La ora „actiunii” era obligatorie masca pe figurà ? De ce comparati o faptà posibil penalaà comisà de Primul Ministru Ludoviv Orban cu o simplà confruntare verbalà dintrun sediu public alimentar ? Disproportia faptelor este flagrantà !
Zste suspect cum a ajuns informatia la dv în cîteva minute si ati si
scris un editorial ! Un non-subiect .

iulie 8th, 2020 at 14:19
adria nicol spune:

La ora „actiunii” era obligatorie masca pe figurà ? De ce comparati o faptà posibil penalaà comisà de Primul Ministru Ludoviv Orban cu o simplà confruntare verbalà dintrun sediu public alimentar ? Disproportia faptelor este flagrantà !
Este suspect cum a ajuns informatia la dv în cîteva minute si ati si
scris un editorial ! Un non-subiect .