Urmează șoc și groază la parlamentare   septembrie 28th, 2020

Întotdeauna alegerile parlamentare  sunt prefațate și determinate sub aspectul rezultatelor de scorul alegerilor locale. Cu atât mai mult în acest an, în care cele două runde electorale sunt foarte apropiate. Prin urmare, să încercăm să tragem câteva concluzii din ceea ce s-a întâmplat ieri.

Este limpede că PSD nu a putut fi pulverizat de către adversarii săi politici. Sub aspectul votului politic, rămâne pe primul loc. Iar acest vot politic poate fi un semnal pentru alegerile parlamentare. În același timp, este obligatoriu să remarcăm că PNL obține cele mai bune rezultate din istoria sa recentă. În ciuda faptului că se află la guvernare, în ciuda faptului că guvernarea erodează, în ciuda faptului că se face vinovat de o rea guvernare, iată că PNL este în ascensiune. Al treilea lucru relevant este ascensiunea spectaculoasă a USR. Această creștere se explică prin faptul că cetățenii nu percep USR ca fiind un partid care se face vinovat de o serie întreagă de neîmpliniri ale societății. Și, în fine, mai trebuie să remarcăm dispariția partidelor mici, desigur cu excepția UDMR.

PSD este perceput astăzi ca un partid care a suferit o grea înfrângere în aceste alegeri. Acest sentiment este generat de pierderea Primăriei Generale a Capitalei, unde semnalul transmis de Klaus Iohannis către electorat și instituțiile de forță și-a produs efectul. În al doiea rând, PSD a pierdut în mod neașteptat câteva primării, cel mai spectaculos eșec în acest sens fiind înregistrat la Primăria Sectrului 1, câștigată, în ciuda tuturor prognozelor, de Clotilde Armand de la USR. Un eșec de proporții a fost înregistrat și în Vrancea, unde practic PSD și Marian Oprișan au fost scoși de pe hartă. Acest sentiment al eșecului PSD va fi greu de estompat până la alegerile parlamentare.

La rândul său, PNL, deși practic nu a obținut rezultate spectaculoase, ba dimpotrivă, nu a reușit să-i impună candidați proprii la Bucureti și a pierdut în mod rușinos primăriile a două mari orașe, Timișoara și Brașovul, câștigate de candidații USR, lasă impresia unui partid aflat în continuare în ascensiune.

În realitate, singurul partid într-o ascensiune credibilă și imposibil de contestat este USR. Motivele le-am sugerat mai sus.

Partidele mici sunt amenințate să dispară. Scorul extrem de slab realizat de acestea în alegerile locale desfășurate duminică le diminuează dramatic șansa de a obține la parlamentare un scor peste pragul de 5%. În această situație se află practic toate partidele mici, excepție făcând UDMR. Este adevărat că Traian Băsescu a obținut cel de-al treiea scor în competiția pentru Primăria Generală a Capitalei, dar scorul său este totuși atât de mic, încât nu a putut contrabalansa rezultatele extrem de slabe ale PMP la nivel național. Deci nici PMP nu are prea multe șanse de supraviețuire. Să presupunem ca atare că trei proiecte politice ALDE, Pro România și PMP au explodat la capătul alegerilor locale, aruncând cele trei partide în marele pluton al partidulețelor din România, care nu pot supraviețui altfel decât lipindu-se de partide mai mari. Toate aceste partidulețe vor avea de ales în viitor între PNL, PSD și USR.

Atât pentru moment. După ce vom avea toate rezultatele acestor alegeri locale, vom putea merge mai departe cu radiografia vieții politice. Consemnez în final că m-am înșelat atunci când am estimat că doamna Gabriela Firea va recâștiga Primăria Generală a Capitalei și că PSD va fi capabil să obțină la sectoare un scor de 6-0. Nu s-a întâmplat așa. Cât privește absenteismul am avut dreptate. A fost cea mai slabă prezență la vot la localele din toate timpurile. Și, desigur, nu m-am înșelat și nu mă înșel atunci când apreciez că avem cele mai militarizate alegeri din Europa. Atât în ceea ce privește procesul de votare, cât și în ceea ce privește numărea votului. Și, desigur, nu m-am înșelat atunci când am prevestit dispariția partidelor mici.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

7 comentarii

septembrie 28th, 2020 at 13:41
adria nicol spune:

1

Constitutia unei tri poate sà fie interpretatà cum doreste cel care a cîstigat de partea sa Justitia . Presedintele României afirmà cà PSD a vrut sà punà mâna pe Justitie ! Conform Constitutiei , Presdintele este nu doar Comandantul Suprem al Armatei ci si Comandatul Suyprem al Institutiilor de fortà :Justitia în primul rînd .

septembrie 28th, 2020 at 13:46
adria nicol spune:

2
Presedintele anteior al României a distrus aproape tot ce putea fi distrus la nivel institutional , numind în postiri cheie persoane care nu avzeau pregàtirea necesarà atestatà. Pzrsoane influentabile , pentru a mà opri la acest cuvînt . Care au instaurat haosul în aceste institutii .Si le-a foloqit cum a vrut !

septembrie 28th, 2020 at 13:50
adria nicol spune:

3

Erata emisà în plinà noapte de un judecàtor de la Curtea Constitutionalà i-a oferit un nou mandat . De povestit si nepotilorcare vor exclama :NU POATE FI ADEVÄRAT !
Presedintele actual a preluat stafeta si este pe cale sà obtinà si ceea ce i-a lipsit Anteriorului : Parlamentul

septembrie 28th, 2020 at 13:56
adria nicol spune:

4

Singurul opozant al acestei Anomalii a fost trimis dupà gratii .
Actualul Presedinte a ridiculizat un text care se vria „sacru”:
CONSTITUTIA . El a fàcut ce a dorit : de la navetà , sase ani , la refuzul avizului negativ dat de Consiliul Suoerior al Magistraturii
celor propusi dar si numiti la conducerea ) de Preszedinte .

septembrie 28th, 2020 at 14:00
adria nicol spune:

5

Cum Comisia de la Bruxelles stie tot ce se întîmplà în cele 27 de tàri care o compun , stie si ce se petrece în România în ultimii 15 ani ! Si Comisia a fost si este de acord cu ce decid Presedintii
din 2005 pînà în preznt . Deci , asta este linia , aste este normalitatea .

septembrie 28th, 2020 at 14:15
adria nicol spune:

Ceea ce , eventual , ni se pare unor dintre noi încàlacarea Constitutiei , a hotàrîrlor Curtii Constitutionale sunt lucruri „normale” ! De aici si pînà la afirmatia cà nu face doi bani Constitutia ar mai fi fost un pas de fàcut ! Sà pui la stâlpul infamiei un Partid Consitutional este un fapt împlinit !Constitutia nu conteazà .

septembrie 28th, 2020 at 14:28
adria nicol spune:

7

Cà Democratia este giratà si autentificatà de o institutie militarà , STS , este un fapt normal . Anormalesunt comentariileale unor ziaristi si cetàteni înapoiati civic. Semnatarul acestor comentarii face parte dintre acestia ! E timpul ca ei sà disparà din peisagiu ! Spre a nu întina DRUMUL VICTORIOS AL SOCIETÄTII DESCHISE.DESCHISE ABISULUI .5dintrun eseu)