Panoplia noilor liberali   octombrie 28th, 2020

PSD a renunțat din motive de oportunism la o serie de oameni politici, care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi valoroși. Și PNL a făcut același lucru. Cu observația că Ludovic Orban a ejectat mai puțini liberali cunoscuți, pentru că nu a fost atât de constrâns de pericolul scăderii numărului de parlamentari față de cei adjudecați în urmă cu patru ani. Dimpotrivă. În orice situație, PNL va avea mai mulți decât în 2018. În schimb, tot din motive de oportunism, pe listele liberalilor au apărut foarte mulți neica-nimeni.

Ludovic Orban avea posibiitatea să-i promoveze pe liste pe toți parlamentarii valoroși, pe cei care s-au dovedit a fi activi în județele din care provin, în Camera Deputaților și în Senat și în platoruile televiziunilor de știri. Pe cei care au ințiat și susținut acte normative și au avut intervenții semnificative în Parlament. Totuși, la fel ca și Marcel Ciolacu, dar într-o măsură mai mică, Ludovic Orban a eliminat liberali valoroși, din simplul motiv că aceștia s-au manifestat uneori critic la adresa politicilor promovate de conducerea partidului. Un exemplu concludent este Adriana Săftoiu. Un alt exemplu concludent este Marian Petrache. Ca să mă rezum doar la doi liberali de marcă, unul provenit din fostul PDL, celălalt din fostul PNL. Chiar dacă a mazilit mai puțin, Ludovic Orban este mai vinovat sub aspect moral decât Marcel Ciolacu, pentru că a avut constrângeri mai mici. Dar partea gravă abia acum urmează.

Pe listele de parlamentari PNL, care acum sunt bătute în cuie – și așa vor rămâne dacă alegerile vor fi la începutul lui decembrie – au apărut două categorii de personaje dubioase. O primă categorie este alcătuită din oameni fără studii, fără cultură politică, fără cultură generală, niște neica-nimeni, unii dintre ei extrem de dubioși.

Trăsătura lor comună și, cu certitudine, resortul care a condus la promovare acestora este slugărnicia manifestată sub diverse forme față de Ludovic Orban. Semnalam nu cu multă vreme în urmă că acesta, chiar conform confesiunii pe care a făcut-o într-un cerc de apropiați, le-a promis la nu mai puțin de 1.600 de persoane că-i va pune pe listele de deputați și senatori. Evident, nu se putea ține de cuvânt. În aceste condiții, s-a prefăcut că pasează întreaga responsabilitate și competență în materia desemnării candidaților organizațiilor locale. Organizațiile locale, într-o oarecare măsură, firește, și-au făcut și ele propriile jocuri. Astfel încât o parte dintre candidații neica-nimeni provin de acolo. Dar doar o mică parte. Cea mai mare parte a fost impusă de la centru chiar de către Ludovic Orban, în urma unor negocieri cu președinții de organizații care, mai pe față sau mai discret, erau amenințați în caz contrar cu demiterea din funcție. O practică larg întâlnită în PNL.

Să trecem însă la o a doua categorie de candidați dubioși. Ea este alcătuită din traseiști notorii, foști parlamentari sau foști activiști care au schimbat de-a lungul timpului mai multe partide, împrumutând în mod cameleonic, rând pe rând, mai multe doctrine. Dar și din foști parlamentari de la PSD care au sărit pârleazul în ultimele luni, trădându-și tabăra și votând mai pe ascuns sau mai la vedere cu PNL. Aceștia sunt pur și simplu trădători. Cozi de topor. Persoane fără coloană vertebrală. Sunt fix acei indivizi despre care, pe bună dreptate, Rareș Bogdan a afirmat de câteva ori apăsat că, dacă ei intră pe o ușă în PNL, el va ieși pe cealaltă ușă. Uite că ei au intrat și el nu a ieșit. Și nici nu mai suflă un cuvânt.

Ludovic Orban este extrem de vinovat și trebuie condamnat sub aspect moral. După ce a acceptat senin ca PNL să-și piardă substanța liberală și substanța națională, nemaimeritându-și numele, după ce a făcut în așa fel, încât întregul partid pare că lucrează sub steag străin slujind, interesele străine românilor, iată că acum l-a și corcit cu fel de hahalere, care în viitorii patru ani vor avea un cuvânt greu de spus, legat de modul în care se va legifera în această țară. La limită aș fi putut înțelege că luptându-se din greu cum spune el cu „ciuma roșie”, a fost nevoit să facă în acest an compromisuri cu fel de fel de primari de la PSD și lideri locali PSD, oferindu-le la schimb din banii publici fonduri sau sinecuri pentru apropiații acestora. Totul însă are o limită. Când vorbim despre alegeri parlamentare, vorbim despre cea mai importantă instituție a României, care va face și va desface tot ceea ce este important în viitorii patru ani. Mă așteptam ca, măcar din această perspectivă extrem de importantă, chiar în condițiile în care PNL a aruncat peste bord oameni politici valoroși, care au slujit în mod corect, cu cinste și cu sacrificii acest partid, să utilizeze totuși pentru aducerea unor parlamentari noi în legislativul României un set de criterii, un set de valori cât se poate de transparent și de natură să contribuie cumva la reformarea clasei politice. Ca să-l parafrazez pe Klaus Iohannis, voi spune că „așa ceva nu s-a întâmplat”. Și, apropo de Klaus Iohannis, dacă observați, nici acesta nu suflă un cuvânt. Totul este bine.

În acest condiții, nu mă mai miră deloc faptul că, din ce în ce mai insistent, USR a adoptat un slogan lansat cândva de Dan Diaconescu, un slogan care a avut un succes remarcabil și care suna așa: „PSD și PNL, aceeași mizerie”. Sloganul este mai actual decât oricând. Căci totuși, pe vremea Uniunii Social Liberale, PNL s-a comportat ca un partid cu coloană vertebrală, capabil să susțină politici liberale și naționale. Acum consider că Uniunea Salvați România are chiar mai multă îndreptățire să lovească cu această anatemă în primul rând PNL și, în al doilea rând, PSD.

Sursa: CorectNews

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

7 comentarii

octombrie 28th, 2020 at 17:58
adria nicol spune:

1

Sibiul devine oras cultural europen cu banii „pompati” de Guvernul Tàriceanu. (afirmatiile apartin acestui fost Prim Ministru). La vremea aceea , primarul orasului era un cetàtean român apartinînd etniei germane (migratà pe acest teritori sub denumirea istoricà de Cavaleri Teutoni ) . Klaus Werner Iohannis, de patru ori primar ala orasului, apartinea,din punct de vedere politic; Forumului Demcrat din România , filiala Sibiu !
În aceastà calitate el a cerut Justitiei sà se pronunte în cauza inventatà a bunurilor mobiliare si imobiliare ale fostului Grup Etnic German !.

octombrie 28th, 2020 at 18:35
adria nicol spune:

2

Conform legilor nationale publicate în Mpnitorul Oficial român, precum si legilor internationale în vigoare , aceste bnuri apartin ireversibil Statului Român( Legi si Conventii Internationale decretae si incheiate în urma Proceului de la Nurenberg)
Dar , în 2007 , un judecàtor de la Sibiu a fost de aaltà pàrere si nu l-a contrazis nimeni atunci ; nici parchetul din Sibiu , nici Parchetul General nu au fàcut recurs , sau recurs extraordinar .

octombrie 28th, 2020 at 18:43
adria nicol spune:

3

Si cazul a fost încheiat ! Este de înteles cà cà decizia Judecàtorului de la Sibiu nu a contravenit lLegilor nationale si Internationale siTratatelor Unternationale în vigoare !
Deci , Forumul Democrat German a avut cîstig de cauzà .
În 2009 PSD , PNL so UDMR la-u propus pe Klus Werner Iohannis pentru postul de Prim Ministru al României !

octombrie 28th, 2020 at 18:50
adria nicol spune:

Adicà , Ciuma (Rosie) l-a propus pentru acest post . Întrebat despre aceastà întîmplare , KW Iohannis a ràspuns cà asa gînde la vreme respectivà, deci cà PSD este un posibil partener politic-ar fifost de adàugat !Fostul Presedinte de arunci al României a refuzat propunerea , fàrà nici o eplicatie . Presedintii nu se explicà !

octombrie 28th, 2020 at 18:56
adria nicol spune:

5

Propunerea se reînoieste de càtre PSD ,PNL, UDMR cîtiva ani mai târziu , Guvern Ponta , dar nu se împlineste nic de aceastà datà : Ponta îl,acceptà Ministru de Interne , nu si VivePrim Ministru cum i se cerea ! Deci ,caà Victor Ponta în accepta ca Vicepremier , Iohannis accepta si el ! Ar fi fost membru al unui Guvern în care PSD avea cuvântul hotàrîtor !

octombrie 28th, 2020 at 19:01
adria nicol spune:

Restul se cunoaste ! Crin Teodorescu renuntà în plinà glorie la viata politicà , Klaus Werner Iohanis , în calitate de Presedinte al PNL este ales presdinte !
Prin urmre , este improprie expresia „traseism politicc” Oamenii evoluiazà , pot avea pràreri si pàreri !

octombrie 29th, 2020 at 07:16
adria nicol spune:

Dar , pe vremuri tulburi , coteazà flexibilitatea decizionalà în functie de cum evolueazà circumstantele sociale ! Un càpitan de vas
ca Bàsecu poate fi autorul inui naufragiu istoric ! Sà afirmi de la tribune internationale cà tara ta este o coruptà , iatà o premierà în Istorie ! Rationamentul vrea cà tu însuti faci parte din acea tarà . !Deci , afirmatia ta te include . (fragmente dintrun esseu)