Să meargă minerii la București?   februarie 22nd, 2021

Diana Șoșoacă joacă pe tot terenul. Mai ales acum, când este senator independent. A fost primită cu lacrimi și ovații în Valea Jiului. Le-a organizat chiar minerilor un marș, până la exploatarea în care se află în grevă de mai multe zile circa 70 dintre aceștia. În aplauzele locuitorlor din zonă, ieșiți cu mic mic cu mare la ferestre. Să fi fost un antrenament? Diana Șoșoacă îi indeamnă pe mineri să vină la București. Și o parte dintre ei sunt hotărâți. Unii chiar s-au radicalizat. Ei bine, să vină sau să nu vină?

Minerii care s-au autoblocat în subteran de o săptămână și cei de la suprafață, care s-au solidarizat cu aceștia, reclamă faptul că, de luni de zile, nu și-au mai primit o serie de drepturi salariale. Iar salariul propriu zis a întârziat. Mai reclamă – și pe bună dreptate, că doar se vede cu ochiul liber – că nu dispun de echipamente de protecție. În contrapartidă, în numele celeilalte părți, primarul liberal al Devei, în mod repetat, îi admonestează pe mineri pe motiv că nu reușesc să scoată de sub pământ cantitatea de cărbune indispensabilă pentru încălzirea orașului în această perioadă de iarnă. Ca și când cantitatea de cărbune scoasă este direct proporțională și exclusiv dependentă de sudoarea minerilor. Utilajele vechi, defecte, utilajele care stau chiar nu mai contează? Chiar nu mai contează că se lucrează la sute de metri adâncime cu stâlpi de susținere din lemn și nu din metal? Chiar nu mai contează că acolo, sub pământ, șiroiește apa în capul minerilor și  sunt oricând amenințați de intoxicații cu gaz metan? Și totul în schimbul unor venituri de cel mult 500 de euro pe lună, din care aceștia trebuie să-și întrețină întreaga familie, pentru că soțiile nu au loc de muncă.

Este evident că, dacă punem în balanță cele două tipuri de argumente, minerii sunt cei care au dreptate. Iar guvernanții s-au dovedit mai degrabă preocupați să ocupe prin reprezentanții lor cele mai îmbelșugate poziții în stat, să obțină avantaje peste avantaje și mai puțin să se ocupe de ceea ce înseamnă administrația publică centrală și locală. Din prima zi de la instalarea Guvernului Cîțu, situația din Valea Jiului, care a degenerat treptat într-o criză, era cunoscută. Iar Guvernul nu a luat nicio măsură, decât după ce Diana Șoșoacă, duminică, s-a dus în rândul minerilor și a contribuit la radicalizare acestora. Că a făcut rău sau că a făcut bine, vom trage concluzia după ce vom vedea efectele.

Dacă este clar – și sper că este clar pentru toată lumea că minerii au dreptate, în timp ce Guvernul a comis o nedredreptate – ar trebui să răsundem și la o întrebare legată de opoziție. Partidul AUR, din care Șoșoacă a fost excomunicată, s-a prezentat anemic la apel, câțiva reprezentanți ai acestuia ducându-se în valea Jiului, dar fără a fi băgați prea mult în seamă. Și, oricum, au reacționat post-factum. Adică la zile întregi după ce minerii au declanșat acțiunea lor de protest. Nici PSD nu a  fost proactiv. Dimpotrivă. PSD era informat din timp, după cum a recunoscut duminică seară Marcel Ciolacu, asupra faptului că minerii nu și-au primt drepturile salariale și alte drepturi, că nu mai au ce să le pună copiilor pe masă și că, inevitabil, vor declanșa o acțiune de protest. Dar PSD, partidul cu cel mai mare bazin electoral din România, nu a mișcat un deget. Nici măcar nu am văzut vreun lider al acestui partid făcând din timp o declarație publică, lansând din timp un avertisment în vreuna dintre numeroasele ieșiri la rampă ale fruntașilor săi. Deși este de presupus – în orice caz PNL și USL presupun asta – că locuitorii din Valea Jiului fac parte mai ales din electoratul socialiștilor. Când împărțim responsablitățile, în situații de acest fel, să nu uităm niciodată că, pe lângă o coaliție aflată la putere, există și partide aflate în opoziție. Care răspund și ele de vraiștea din țară.

Să vină minerii la București, așa cum vor unii dintre ei și îi îndeamnă insistent Diana Șoșoacă? La ce bun? În 1990, masa critică a minerilor din Valea Jiului se ridica la câteva zeci de mii de persoane. Dintre care doar o parte a venit la București. Chiar și mai târziu, sub administrația Constantinescu, când minerii nu au mai ajuns până la București, dar au avut această intenție, numărul lor încă se ridica la zeci de mii de persoane. Între timp, sub diverse guverne, inclusiv sub guvernele PSD, minele s-au închis rând pe rând, fără ca, simultan, să fie create în Valea Jiului alte locuri de muncă în număr echivalent cu cel al locurilor rămase vacante. O parte a populației a părăsit Valea Jiului. Unii au plecat chiar în străinătate. Dar în localitățile din Vale nu s-a schimbat în bine mai nimic. În prezent, masa de manevră depășește câteva mii de mineri. Câți dintre aceștia ar fi dispuși să vină în București? Și ce să facă aici? Să meargă la Guvern? Argumentând că, dacă nu au venit ministrul și primul-ministrul la ei, să vadă în ce condiții trăiesc, vin ei la ministru și la prim-ministru, pentru a cere socoteală? Cât de populară ar fi o nouă descindere a minerilor în București? Cine ar profita politic de pe urma unei asemenea operațiuni?

Opinia mea este că minerii nu vor veni la București. Și bine vor face! Pentru că, între timp, cu chiu cu vai și în fine Guvernul le va da salariile. Și poate și celelalte drepuri cuvenite. Ceea ce nu-i scuză pe guvernanți. Ceea ce nu scuză nici opoziția.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

13 comentarii

februarie 22nd, 2021 at 10:40
adria nicol spune:

1

Falimentul Guvernului Meu este „stràlucitor” ;: morti arsi , încàlcarea legilor , neaplicarea legilor care ar favoriza pe cei ce muncesc , dispretul afisat de guvernanti , tara làsatà de decenii la mâna interlopilor ,institutii de fortà care actioneasà partizan.
Bot , Cel în chiloti la Metrou , Dide , „Ceausecu” sunt în rezervà , trai neneacà , si-au fàcut datoria de „ciomàgari” moderni

februarie 22nd, 2021 at 10:53
adria nicol spune:

2

Cînd apare un om curajos , societatea elitarà tremurà de indignare :urmasii comunistilor , ailegionarilor , poate si al Dacilor ! Deci , un pericol pentru România , Repede un protest semnat de . O rusine ideologicà totalitarà , acest protest elitar oficial !Orice protestatie contra Guvernantilor , Guvern mutat la Cotroceni , orice protest este condamnat, compromis prin campanii de presà, acea presa mizerabil vândutà PUTERII LIBERAL-USERISTE!

februarie 22nd, 2021 at 11:11
adria nicol spune:

3

Stupoarea continuà , O revistà literarà din Bucuresti , într-un Editorial gen „dusmanul de clasà la Canal” anatemizeazà o Senatoare pentru vulgaritàtile ei lexicale ! Care nu existà în luàrile de cuvâint ale acelei senatoare. Oripilat editorialistul jurà sà nu-i pronunte numele !
Numele Senatoarei : DIANA IVANOVICI SOSOACÄ.

februarie 22nd, 2021 at 11:24
adria nicol spune:

4

„Elita” politicà aruncà làturi peste acest ales al poporului si se extaziazà la enormitàtile agramete ale unor lideri la Putere!!
DIANA SOSOACÄ , Avocat si nu Procuror sau Judecàtor , Avocatii fiind crema absolventilor de la Drept din învàtàmântul de Stat , stie sà vorbeascà foarte bine Limba româna, vizibil mai bine decît unii lideri !încurcati în 25O de cuvine din care „eu” este repetitiv pînà la greatzà !

februarie 22nd, 2021 at 11:34
adria nicol spune:

5

Diana Sosoacà este o PÄCALÄ apàruttà benefic atunci cînd rotile bcàrutei scârtie neunse , este acel personaj inteligent disimulat ,
acel personaj care ne la întrebarea „cum e timpul astàzi?” se uità pe cer nu pe Smartphon. Elitistii sensibili la sà citeascà ce au scrs Bocacio , Francois Villon , Rabelais si la noi Ion Creangà si mai vorbim !

februarie 22nd, 2021 at 11:42
adria nicol spune:

6

A trebuit sà se ducà la Lupeni Senatoarea Diana Sosocà pentru ca guvernul sà plàteascà se li se cuvine minerilor ? Guvernul care a îndatrat tara pe 2O de ani în plus cu împrumuturi la „dobânzi negative” nu are bani pentru cei care îsi pun viata în pericol în fiecare minut pentru un salariu de mizerie ?

februarie 22nd, 2021 at 12:09
adria nicol spune:

7

Feminismul din Romania nu sare sà apere oSenatoare care este în Serviciul Societàtii ?ONG-uril în loc sà o pere se desolidarizeazà?
Cînd unei femei militar american i se face rà la o pradà si nici un oficial nu miscà sà o ajute , ce ce nu protestati ? Cînd o femeie jandarm este linsatà , de ce nu protestati? Cînd o femeie Prim Ministru al României este fugàrità la Iasi , de càtre niste derbedei sponsorizti , de ce nu ati protestat ?

februarie 22nd, 2021 at 12:36
adria nicol spune:

8

Când Liberalo-USR-isti-Plus sfideazà misogin paritatea bàrbat-femeiesi formeazà un Guver de 17 bàrbati si o femeie , de ce nu prtestati ?
În Acest gGuvern al Meu,bàrbatii s-au nàscut din coapsa lui Jupiter?
Criticati-papagal PSD -ul , îl împroscati cu infamele cuvine ale unui fanatic politruc nazist,dar este singurul Partid cu nenumàrte femei în functia de ministrus cu o femei Prim Ministru pentru prima datà în Istoria României !

februarie 22nd, 2021 at 13:55
adria nicol spune:

9

Este inexplicabil pentru un Presedinte-navetist care lasà totu baltà sà-si vadà consoarta sà formeze , cà doar al are ultimul cuvînt , sàformeze un guvern misogin(din bàrbati!) 99% !În aplauzele Europei. În entuziasmul lui Bot , Cel în chiloti la Metrou ;,Dide si ” Ceausescu” ! Ceausescu cel din pozele cu Presedintele , un fost Procuror General , un fost Prim Ministru ! Partidul meu care vrea sà o arunce la gunoi pe Avocatul Poporului, o femeie !

februarie 22nd, 2021 at 14:05
adria nicol spune:

1O

resedintele care a refuzat o dezbatere cu O Femeie candidatà la postul suprem ! Presedinte care i- cerut demisia Primului Ministru de sapte ori ! Îtîmplàtor , o femeie ! În aplauele acelei prese devotate lui în genunchi. De o rusine de nesters !
Si acum la vânàtoare de vràjitoare ! Tintind singura voce a societàtii civile care descoase impostura !Vocea unei Senatoare . (fragmente dintr-un esseu)

februarie 22nd, 2021 at 20:17
adria nicol spune:

Un ziarist (?) pe nume Vlad petreanu scrie si (la ce comandà, constiintei profesionale sponsorizate?), scrie un text inept despre Senatoarea Diana Ivanovici Sosoacà, precum editorealistul de la o revistà literarà !Textul purulent se vreaindicator de sens -„aplauze sustinute în directia Cotrocenilor!- se dovedestea fi o mizerie axfexiantà . E ordin sà se desemneze o nouà tintà peste care sà scuipe oporunistii si impostorii.Singurul om politic constient de misiunea sa , cel care a cerut si obtinut prin Lege màrirea pensiilor a fost pus la sâlpul infamiei .

februarie 22nd, 2021 at 20:31
adria nicol spune:

2
Guvernele , trei ,care s-au plimbat pe la Palatul din Piata Victorieau îndatorat tara pentru încà 2O de ani ,nefàcînd nimic pentru cei care tin tara pe umetrii lor ! Diversiunea trebuie întretinutà: dupà ciuma rosie(slogan utilizat de nazisti) urmeazà CE? Pînà se va gàsi o sintagma scabroasà ( gen placa mineralogicà a c unui cretinizat) se atîtà presa ligàilor împotriva unui ales al Republicei .

februarie 22nd, 2021 at 20:44
adria nicol spune:

3

Cu asta se ocupà Vlad Petreanu si semnatarii de texte imunde ,
cu linsajul social ! Nu stiu câte examene a trecut Vlad Petreanu , dar Diana Ivanovici Sosoacà a trecut unul care îi dà dreptu sà Apere: : ea este avoctà . Are idee Vlad Petreanu ce Bibliografie trebuie sà stràbatà si sà acumuleze un candidat la gradul juridic de Avocat ? Nu are ! Altfel nu s-ar fi încumetet sà semneze un text si toxic si de cea mai joasà spetà lingvisticà.