Detonatorul a fost Mihai Șora   aprilie 19th, 2021

O dezvăluire de ultim moment este de-a dreptul terifiantă. Conform acesteia, Mihai Șora, ministru al Educației fiind în martie 1990, ar fi fost persoana care a detonat bomba de la Târgu Mureș, atenție, în calitatea sa de agent KGB. În complicitate cu un alt agent KGB, Karoly Kiraly, pe atunci vicepreședinte CPUN. Aflăm aceste lucruri dintr-o carte apărută în aceste zile, semnată de generalul Tudor Păcuraru și de istoricul Florin Bichir, „Zori însângerate”, care cuprinde documente până de curând strict secrete, vizând conflictele interetnice din acel an fatidic.

Dacă așa stau lucrurile, conform documentelor din care vom cita, atunci rezultă că, timp de peste 30 de ani, în epicentrul societății civile, dar un timp chiar și în Guvernul României, a mai funcționat o cârtiță extrem de periculoasă, în persoana lui Mihai Șora. Voi cita din dezvăluirea făcută de cei doi în cartea apărută în editura Evenimentul și Capital, dar nu înainte de a face o introducere în context. În martie 1990, cu concursul autorităților de la Budapesta, dar și a agenților serviciului secret maghiar din România, și cu sprijinul în prima fază a serviciului secret sovietic, au fost provocate evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș cu scopul de a dezmembra statul român, prin preluarea de către Ungaria a unei părți din Transilvania. În cele din urmă, acest proces a fost oprit de factorul intern, de Armata Română, dar și de factorul extern, Uniunea Sovietică, care se înțelesese cu Statele Unite ca singura reconfigurare statală să aibă loc prin unificarea celor două state germane. În continuare, vom cita din documentele prezentate în această carte de dezvăluiri.

„În februarie-martie 1990, mii de elevi din Târgu Mureș se aflau în toiul pregătirilor pentru examenele respective: admitere în liceu, „treaptă” (în ambele cazuri contau notele obținute în timpul anului), respectiv bacalaureat și facultate. Cu o dexteritate care și astăzi uimește cercetătorul, vicepreședintele CPUN, Karoly Kiraly, a vârât ranga exact în această fisură – cu sprijinul ministrului Educației, Mihai Șora.

Precum am văzut, statutul domnului Karoly Kiraly, de agent KGB, a fost lămurit de istorici. În ce-l privește pe dl. Mihai Șora, mai persistă neclarități. Rezident în Franța din 1938, membru a Partidului Comunist Francez, în 1948 dânsul ar fi venit în România pentru a-și revedea familia. Cu acest prilej, regimul comunist l-ar fi sechestrat, împiedicându-l să se întoarcă în Franța. Cu totală lipsă de omenie, comuniștii l-au numit direct în Ministerul Afacerilor Externe, unde ascensiunea sa, sub ministeriatul Anei Pauker, a fost meteorică. Și asta într-un moment când chiar și foștii luptători din Războiul din Spania („interbrigadiștii”) deveniseră suspecți, iar foștii prizonieri la nemți erau prin lagăre sovietice: prea văzuseră Occidentul! Ulterior, dl. Șora a susținut că acest tratament de favoare se datora trecutului său de „membru al Rezistenței Franceze”. În anul 2019, L’Ordre des Compagnons de la Liberation a lămurit că domnul Șora își arogă în fals calitatea de membru al Rezistenței. În orice caz, la acea vreme – anii 1948-1952 – ascensiunea sa bruscă în diplomația românească a suscitat multe comentarii: având acces la „secrete de Stat și de Partid”, candidații la funcțiile diplomatice veneau cu recomandări de Partid și erau temeinic verificați de „cadriști”, înainte de angajare. Dar cine și când îl recomandase și verificase pe dl. Șora? La angajare nici măcar nu era membru al PMR! Pe fondul indiscrețiilor bahice ale unuia dintre cadriștii ministerului, un anume Constantin Stuparu, cu acces la dosarele de personal, se știa că Șora fusese recomandat de „tovarășii sovietici”, ca urmare a activităților pe care le desfășurase pentru NKGB (INU) în Franța, soldate cu expulzarea sa. Ca spion sovietic! Se comenta că, mulți ani, dl. Șora a fost „enterdit de sejour” în Franța. Recentele revelații privind acțiunile întreprinse de dl. Șora, în anii 1946-1948, vizând „influențarea pozitivă” a emigrației de la Paris par să sprijine această ipoteză, acreditată de altfel și de prestația dânsului ca martor al acuzării în procesul „Lotului Noica-Pillat” (soldat cu un mort în anchetă și 23 de condamnări însumând peste un sfert de mileniu de pușcărie). Ceea ce explică de ce, în 1990, dl. Șora era aliniat precis pe aceeași marșrută pe care o primiseră și „jurnaliștii sovietici” detectați de contraspionajul românesc la Târgu Mureș. Astfel, spre sfârșitul anului, într-un interviu dat presei franceze, dl. Șora va face o paralelă surprinzătoare între situația învățământului maghiar din România și cea a învățământului românesc… de peste Prut: „Iliescu este incoerent: el dorește pentru Basarabia ceea ce refuză Transilvaniei!”.

Am închis acest lung citat. Gravele tulburări, care au constat într-o sângeroasă confruntare între comunitățile română și maghiară din Târgu Mureș și din împrejurimi și care au făcut înconjurul lumii, cu efecte devastatoare asupra imaginii acestei țări, au avut în epicentru un război în interiorul învățământului românesc declanșat în parteneriat, așa cum constată istoricii, de doi agenți sovietici. România nu a fost dezmembrată, dar a avut foarte mult de suferit, iar evenimentele de la Târgu Mureș au constituit și un excelent pretext pentru oficializarea noii Securități, care a primit numele de SRI. După ce, în prealabil, securiștii fuseseră recrutați de Virgil Măgureanu, începând din ianuarie 1990, într-un biroul al Ministerului Turismului, pe ușa căruia scria „Comisia ecologică a Deltei Dunării”.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

aprilie 19th, 2021 at 11:54
adria nicol spune:

Apropos : fostul premier Victor Ponta face afirmatii halucinante desore Vlad Voiculesu si Dacian Ciolos Referirea la tragedia de la „Colectiv” si numirea lui Dacian Ciolos ca Prim ministru dà fiori
de gheatà . Astfel de afrmatii nu pot fi trecute cu vederea !

aprilie 19th, 2021 at 20:47
adria nicol spune:

era de asteptat : articolul fostului Prim ministru a FOST RETRAS !
Cenzurà sau autocensurà? CINE l-a retras?

aprilie 24th, 2021 at 01:34
Gica spune:

Nimeni de pe planetă nu poate ghici misiunea acestui satelit! N-are cum. 23 aprilie 2021, de Daniel Magureanu. Vă vine să credeţi sau nu, dar flatulenţele vacilor au determinat autorităţile din Noua Zeelandă să programeze lansarea unui nou satelit care are, printre altele, misiunea de a măsura emisiile de metan generate de bovine. Cine s-ar fi putut gândi că un satelit va avea la un moment dat misiunea să monitorizeze zbuciumurile intestinale ale vacilor?… Şi totuşi, iată că ştiinţa a avut grijă şi de acest aspect. Acest satelit nu se va ocupa doar de băşinile vitelor, ci şi de scurgerile conductelor de petrol sau ale celor de gaze. Jurnaliştii britanici de la Daily Star subliniază că acesta „este un mod de a proteja planeta”. Aşadar, satelitul, vaca şi metanul reprezintă o activitate cât se poate de serioasă. Satelitul va scana Pământul observând metanul produs de râgâiturile şi pârţurile vacilor. Da, şi râgâiturile acestora poluează atmosfera… Cercetătorii care se ocupă de acest proiect susţin că agricultura este unul dintre cei mai mari producători de gaze cu efect de seră din Noua Zeelandă. Şi cum acest aspect este problematic în contextul schimbărilor climtatice… Nimeni de pe planetă nu poate ghici misiunea acestui satelit
Gazele produse de cele 6,3 milioane de vaci din Noua Zeelandă sunt una dintre cele mai critice probleme ale autorităţilor. Metanul reprezintă 43% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră această ţară, iar majoritatea sunt produse de creșterea bovinelor. Astfel, Noua Zeelandă va lansa MethaneSAT pentru a vizualiza problema din spațiu, de parcă nu era suficient s-o cercetezi de la nivelul solului… Guvernul subliniază că lansarea satelitului va urmări flatulenţele „cu o precizie fără precedent”. Dacă ar şti văcuţele ce probleme creează planetei şi oamenilor cu stomacurile lor… Satelitul de 350 kg va înconjura Pământul cu o viteză de 28 mai mare decât cea a sunetului. Funcţionarea acestuia va fi posibilă şi datorită unui parteneriat încheiat cu echipe de la Universitatea Harvard, SUA. Studiile universitare se concentrează pe emisiile de metan din industria petrolului și a gazelor, dar echipa științifică din Noua Zeelandă se va concentra mai mult pe agricultură. Noua Zeelandă, teren de testare pentru detecția agri-metanului
Sara Mikaloff-Fletcher, cercetător în domeniul gazelor cu efect de seră, va conduce acest efort de cercetare. Ea a declarat pentru Stuff că satelitul va folosi Noua Zeelandă ca teren de testare pentru verificarea acurateței detecției sale de agri-metan. De subliniat este că multe țări nu au înregistrări exacte ale emisiilor de metan. Ministrul neozeelandez al Cercetării, Ştiinței și Inovării, Megan Woods susține că noile cercetări vor „crește reputația (Noii Zeelande) pentru viitoarele misiuni spațiale și vor furniza date vitale pentru a sprijini propria noastră politică privind schimbările climatice”. MethaneSAT va fi lansat în 2022 şi a fost parțial finanțat de guvernul din Noua Zeelandă și de Fondul de apărare a mediului din Statele Unite, conform dailystar.co.uk.

aprilie 24th, 2021 at 16:36
Gica spune:

Criptomonedele s-au prăbușit! Dezastru financiar în ultimele 24 de ore. 24 aprilie 2021, de Antonia Hendrik. Piața criptomonedelor pierde 250 de miliarde de dolari în 24 de ore. Iar cea mai mare criptomonedă din lume, Bitcoin, a scăzut sub 49.000 de dolari într-o singură zi. Plafonul pieței criptomonedelor a scăzut sub 1,8 trilioane de dolari vineri, după recenta prăbușire a Bitcoin și a altor active digitale. Bitcoin a scăzut astăzi sub 49.000 de dolari pentru prima dată de la 7 martie 2021. Conform celor mai recente date publicate de Coinmarketcap, valoarea totală a activelor criptomonede a scăzut cu peste 250 miliarde dolari în ultimele 24 de ore. În momentul scrierii, capacitatea de piață totală a criptomonedelor se ridică la aproximativ 1,76 trilioane de dolari. Cea mai recentă prăbușire a Bitcoin și a altor active criptomonede a declanșat lichidări masive în diferite burse digitale. Conform celor mai recente date publicate de platforma de analize criptografice, Bybt.com, aproximativ 580.000 de comercianți de criptomonede au fost lichidați în ultimele 24 de ore. Cea mai mare lichidare unică a fost raportată la Huobi.
Declin de trilioane de dolari pe piaţa financiară. După prăbușirea Bitcoin au căzut toate monedele digitale
Bybt.com a menționat că criptomonede în valoare de aproximativ 3,1 miliarde de dolari au fost lichidate într-o singură zi. Bitcoin a lichidat în valoare de aproape 1,2 miliarde de dolari, urmată de Ethereum, XRP și Dogecoin (DOGE). Plafonul pieței criptomonedelor a înregistrat o creștere semnificativă în acest an, întrucât valoarea totală a monedelor digitale a crescut de la aproximativ 750 miliarde dolari la 2,2 trilioane de dolari în ultimele 15 săptămâni. Whale Alert a evidențiat o mutare de 3.002 Bitcoin către un portofel necunoscut pe 23 aprilie la 1:48 UTC. Valoarea totală a tranzacției se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. Compania de urmărire blockchain a menționat, de asemenea, mișcarea a 100.000 de Ethereum (ETH) în valoare de aproape 230 de milioane de dolari către un portofel necunoscut de criptomonede. Volatilitatea generală pe piața criptografică a crescut semnificativ în ultimele 24 de ore. Activele de criptomonedă precum Dogecoin (DOGE) și XRP au pierdut mai mult de 20% în ultimele câteva ore. Mai mult, Binance Coin (BNB), Litecoin (LTC) și Cardano (ADA) au scăzut cu peste 10%. Se dorește eliminarea modelelor digitale de pe piaţa financiară. Jesse Powell, directorul Kraken, una dintre principalele servicii de crypto-tranzacţionare din SUA, a avertizat că guvernele din toată lumea ar putea începe să combată folosirea criptomonedelor. Recent, Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen şi preşedintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde au tras semnale de alarmă cu privire la modurile în care sunt utilizate criptomonedele pentru spălare de bani, terorism financiar şi alte activităţi ilegale, scrie financemagnate.

aprilie 24th, 2021 at 20:05
Gogu spune:

Cristian Ghinea, ministrul care a ratat atragerea miliardelor de la UE. Legături cu serviciile secrete și ONG-urile lui Soros. 24 aprilie 2021, de Nicolae Comănescu. Cu rezultate catastrofale în ultimii ani, de când se perindă prin funcții publice importante, Cr.Ghinea rămâne un politician controversat. După îndepărtarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Min.Sănătății, un alt ministru ține capul de afiș al scandalurilor. Este vorba despre Cr.Ghinea, omul care conduce Investițiile și Proiectele Europene. Un rol extrem de important al trebui să joace Ghinea, membru USR, pentru că de el depinde Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,2 de miliarde de euro, bani europeni ce sunt alocați României pentru reforme structurale în toate domeniile. Cr.Ghinea a dat-o în bară cu fondurile europene. Dar, proiectul imaginat de Cr.Ghinea a fost respins de Comisia Europeană, așa că țara noastră nu poate să acceseze aceste fonduri. „Primele dezbateri publice pentru actualizarea PNRR, demarate târziu, abia pe 8 februarie, au cuprins teme specifice ONG-urilor: “Cum susţinem Noua Generaţie?”, “Politici pentru copii şi tineri, educaţie formală şi non-formală, oportunităţi”. Respectiv “Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii”, scria jurnalista Ada Meseșan, într-un articol publicat pe evz.ro, la data de 11 februarie. Cr.Ghinea s-a axat pe ONG-uri, care ar fi trebuit să primească aceste fonduri europene. „Este nevoie de implicarea reprezentanților ONG. Ai societății civile și mediului de afaceri în discuții reale și transparente. PNRR este, cu toate aceste proiecte ce vor fi incluse, șansa reală pentru modernizarea României”, spunea ministrul. Eșecul proiectului care a fost respins de UE este pus de Ghinea pe seama celorlalte ministere. „u fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta (fonduri europene – n.r.), ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”. „Dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica”. „Să ştiţi că fiecare minister din România care a depus proiecte se bate ca un leu pentru proiectele sale. (…) Nu mă puneţi să bârfesc colegii din ministere şi nu este vorba despre decizii ale miniştrilor, este vorba de capacitatea acelor instituţii de a gândi într-o logică de proiect. Ce pot să vă spun este că, dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica. De săptămâna viitoare încolo, MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene – n.r.) va fi mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”, s-a mai apărat Ghinea la Digi 24. Acum, după ce proiectul său s-a dovedit a fi un eșec, el ca trebui să reimagineze acest plan falimentar în prima etapă. Și Cr.Ghinea, la fel ca și Vl.Voicuelscu sau Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, au un punct comun. Sunt produse create de ONG-uri. Ghinea a făcut un master la Londra, plătit de un ONG finanțat de George Soros. Și a fost acuzat de foștii săi colaboratori de relații cu SRI și SIE. S-a învârtit în funcții importante fără să aibă rezultate. Atunci când a revenit în România, Ghinea a pus bazele ONG-ului Centrul Român de Politici Europene (CRPE). De aici a ajuns consilier de stat în Cancelaria Guvernului Cioloș în anul 2015, apoi ministru al Fondurilor Europene în anul 2016. În 2016 a candidat la Parlament din partea USR și a devinit deputat. În anul 2020 a obținut un nou mandat de deputat pe listele USR. În decembrie 2020 a devenit pentru a doua oară ministru în același portofoliu ca în 2016: fonduri europene.