Coaliția se îngroapă sub SIIJ   iulie 7th, 2021

Chiar astăzi, la Palatul Parlamentului, la solicitarea lui Stelian Ion, ministrul USR al Justiției, are loc o ședință de lucru a responsabililor coaliției. Aceștia își propun să declanșeze procedura de elaborare a unei legi în procedură de urgență prin care să fie desființată Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În acest scop va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului. Semn că, dintr-un motiv sau altul, coaliția se află sub presiune. Oare de ce?

Stelian Ion invocă în acest scop un document emis de Comisia de la Veneția pe care îl prezintă drept un acord. Este o primă eroare. Sau o primă exagerare. Comisia de la Veneția nu-și exprimă nici acordul și nici dezacordul. Ea poate emite doar recomandări care nu sunt obligatorii pentru state, dar de care totuși acestea trebuie să țină cont. La ce se referă documentul invocat?

Relativ de curând, aceeași coaliție aflată la guvernare care se întrunește azi, a generat o serie întreagă de amendamente la legea de organizare a SIIJ. Printre acestea e unul conform căruia, înainte ca un judecător sau procuror să ajungă să fie anchetat, se solicită un acord al Consiliului Superior al Magistraturii. După un mecanism asemănător acordului pe care trebuie să-l dea Parlamentul atunci când un deputat sau un senator urmează să fie arestat sau percheziționat, sau când, împotriva unui ministru sau fost ministru, urmează să se pună în mișcare o anchetă penală. Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost de acord cu acest privilegiu care i se acordă, socotind că el excede competențelor sale firești. Comisia de la Veneția, consultată asupra acestei situații, recomandă ca acest amendament și toate celelalte formulate de majoritatea parlamentară să fie aruncat la lada de gunoi. În aceelași timp însă, Comisia de la Veneția recomandă desființarea SIIJ pe considerentul că această direcție din Parchetul General poate inhiba avântul procurorilor și judecătorilor de a ancheta și soluționa cu curaj și în deplină libertate cauze penale sau cauze civile.

Ei bine, acum, capii coaliției vor trebui să găsească o soluție. Prin programul politic ei își propuseseră desființarea SIIJ. Comisia de la Veneția consemnează că ar fi benefică desființarea SIIJ, dar cu condiția ca aceasta să se facă în contextul unei reforme profunde a Justiției. Dacă traducem printre rânduri, atunci nu este complicat să descoperim că o reformă profundă a Justiției înseamnă în esență o Justiție mai dreaptă. În care să fie excluse abuzurile de orice fel împotriva dreptului pe care îl au cetățenii de a beneficia de anchete și, respectiv, procese echitabile. În care să le fie garantat dreptul la apărare. Tocmai fiindcă așa ceva nu există în România, a fost necesară înființarea acestei secții. Și dacă ne amintim, inițial s-a pornit cu stângul. Secția a existat și înainte ca majoritatea PSD să elaboreze o lege specială. Numai că atributul de a-i ancheta pe procurori și judecători a fost încredințat exclusiv Direcției Naționale Anticorupție. Adică tocmai instituția acuzată în ultimii 15 ani că a săvârșit cele mai mari și cele mai numeroase abuzuri împotriva cetățenilor. În scurt timp după înființare s-a văzut că prin intermediul ei DNA exercita presiuni asupra unor judecători dar și împotriva unor procurori care nu făceau parte din această structură a Parchetului. Se transformase practic într-un instrument de șantaj și, în același timp, într-o sabie a lui Damocles prin care erau pedepsiți magistrații care nu se supuneau DNA. În aceste condiții, majoritatea parlamentară construită în jurul PSD a scos această secție de sub autoritatea DNA, a pus-o direct sub autoritatea Parchetului General, și a stabilit ca toți procurorii SIIJ să fie numiți exclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Să punem acum punct acestui scurt istoric și să încercăm să mergem ceva mai departe. Dacă noua majoritate parlamentară intenționează să desființeze SIIJ, cumva trebuie să pună altceva în loc. Pentru că este la mintea cocoșului că în viitor abuzurile unor procurori sau ale unor judecători nu pot rămâne nesancționate, iar cetățeanul nu poate fi văduvit de ultima linie de apărare. Eu cred că această coaliție și-a săpat o groapă, a căzut în ea, iar de acum încolo urmează să dea din mâini pentru a ieși. Există însă riscul de a adânci și mai mult această groapă. Merită măcar, de dragul spectacolului, oricât de jalnic va fi acest spectacol, să urmărim cu atenție dezbaterile de azi pentru a afla cum intenționează coaliția să consturiască o nouă soluție. Ce va pune în locul SIIJ?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

iulie 7th, 2021 at 10:54
adria nicol spune:

1

Aceastà coalitie guvernamentalà se laudà cà a scos un partid constitutional de la puterea de decizie a unei asa zise democratii !
Un fost prim ministru liberal incita populatia sà punà mâna pe bâte si sà-i cotonogeascà pe membrii ai acestui partid ! Nimeni nu s-a sesizat , nici Presedentia , nici Institutiile de fortà si ordine !
Persecutarea unui grup pentru apartenenta politicà (legalà , în acest caz) este un delict care poate fi Judecat la Curtea Internationalà de la Haga . Nu existà nici un ONG care sà reclame aceastà màsurà delictualà ?

iulie 7th, 2021 at 11:27
adria nicol spune:

2

Nu existà nici un avocat în România care sà protesteze la Haga ?
Judecàtorul Vasile Danilet nu protesteazà la Bruxelles ? Nu protesteazà pentru decizia uimitoare a CSM ului în legàturà cu judecàtoarea Stoicescu ? Judecàtorii =rezist nu protesteazà pe scàrile Tribunalelor în apàrarea colegiii lor , judecàtoarea de la Timisoara ? Referendumul pentru justitie , nu este respectat de cel care l-a propus si de Guvenul lui ?

iulie 11th, 2021 at 11:36
Gica spune:

Nicușor Dan scapă de peste opt ani de închisoare. Avocata Ingrid Mocanu: ”Marele” și ”independentul” DNA a avut curaj până la ușă. 11 iulie 2021, de Sabina Popescu. Avocata Ingrid Mocanu acuză Direcția Națională Anticorupție care îl favorizează pe primarul general al Capitalei și nu judecă cu aceeași măsură. Pentru infracțiunile lui Nicușor Dan, un pesedist ar fi petrecut peste opt ani de zile după gratii, însă nu la fel va fi și în cazul useristului. Avocata Ingrid Mocanu a dezvăluit cum scapă primarul general al Bucureștiului de peste opt ani de închisoare, acuzând DNA de faptul că a clasat infracțiunile, dând dovadă de curaj „doar până la ușă”. Poziția avocatei vine în contextul în care Nicușor Dan ar urma să fie cercetat pentru mai multe posibile infracțiuni, printre care fals în declarații, înșelăciune, spălare de bani sau exercitarea fără drept a unei profesii sau activități a fost transmis către Parchetul General. Aceasta după ce procurorii DNA au clasat mai multe acuzații de trafic de influență, șantaj, luare de mită și abuz în serviciu. Cum scapă Plicușor Ban de opt ani de închisoare. Dacă pentru un pesedist, astfel de infracțiuni duceau la petrecerea a opt ani de zile după gratii, în cazul primarului Nicușor Dan nu se judecă cu aceeași măsură, potrivit avocatei Ingrid Mocanu. „Tot aud cum este „cercetat” Plicușor Ban, ba de DNA, ba de PÎCCJ. Nu, nu are absolut nicio problemă în acest moment. ”Marele” și ”independentul” DNA a avut curaj până la ușă: a dat clasare pentru toate infracțiunile pentru care avea competență de cercetare și pentru restul a declinat la Parchetul General.
Deși din descrierea situației (de către DNA, în ordonanța de clasare, cum a fost prezentată în presă), acolo sunt niște grozăvii absolut terifiante, care pentru un pesedist ar fi condus la minim 6 luni de arest și de la 8 ani în sus condamnare, acum DNA s-a spălat repede pe mânuțe”, a transmis Ingrid Mocanu. Ingrid Mocanu: „Favorizarea asta crasă se vede din sateliții lui Musk!”. „Cam în halul ăsta suntem și pe mâna acestor indivizi, din ce în ce mai compromiși, se dorește a se preda soarta independenței justiției noastre și reluarea presiunii pe judecători, care să condamne sau, după caz, să mențină așa mizerii de soluții. Să se desființeze SIIJ repede, să nu mai poată cerceta favorizarea asta crasă care se vede nu din avion, ci din sateliții lui Musk!”, a conchis avocata. Amintim că procurorii DNA au clasat acuzațiile de corupție și au transmis celelalte elemente ale dosarului, pentru completarea cercetărilor către Parchetul General. Ordonanța de clasare a fost emisă de Direcția Națională Anticorupție – Secția I în data de 25 iunie 2021. Ancheta în acest dosar penal care îl vizează pe Nicușor Dan a pornit de la construcția și terenul pe care Mihai Mitrache „Câine” le deține în Orășelul Copiilor. Procurorul DNA a arătat că nu există dovezi din care să reiasă că Nicușor Dan și-ar fi traficat influența pe lângă vreun angajat al Primăriei Sectorului 4 astfel încât imobilul respectiv să nu fie demolat. Pe de altă parte, din cercetările făcute, conform ordonanței de clasare, înregistrarea în declarațiile de avere ale lui Nicușor Dan a unor sume de bani, sub titlul de donații, prezintă elemente care ar putea indica comiterea unor fapte penale.