PNL nu vede și nu aude   iulie 15th, 2021

O regulă consacrată, adică demonstrată de-a lungul timpului, este că în primul an și jumătate de la preluarea puterii, uneori chiar timp de doi ani, partidul sau partidele care au reușit să formeze o majoritate în Parlament și să instaleze un Guvern cresc în toate cercetările de piață. Este o regulă psihologică aplicată în viața politică, și anume că cel care câștigă are tendința să ia tot. Iar scăderea se produce abia ulterior, odată cu erodarea la putere. Ei bine, PNL și USR dau regula peste cap. Aceste două partide, în loc să crească în primul interval, au scăzut. Oare de ce?

Conform ultimului sondaj INSCOP, dat astăzi publicității, PSD a crescut din 2019 până în prezent cu aproape 5%. O creștere uriașă. Și total atipică pentru un partid în opoziție. PSD a dat regula la care mă refeream mai sus peste cap. Dar nu numai PSD. Ci și USR-PLUS. Care, la putere fiind, a scăzut dramatic. În prezent are numai 13,2%, fiind surclasat de AUR, cu 14,2%, partid aflat și el într-o ascensiune fulminantă, cel puțin din punct de vedere statistic. Iar PNL a scăzut și el, ajungând la 26,6%. Cum poate fi explicat acest fenomen ieșit din comun și care se proiectează asupra întregului spectru politic? Și, mai ales, care este tendința? Care este dinamica? Care este prognoza corectă pentru următorul interval de timp din acest an?

Avocații coaliției aflate la putere vor spune – și până la un punct au dreptate – că aceste partide, care au condus România de la Palatul Victoria, s-au confruntat în mod dur cu pandemia și cu criza economică. Și că de aici li se trage scăderea în sondaje, care înseamnă, într-o traducere rapidă, scăderea de încredere. Dacă încercăm să facem o analiză utilizând instrumentele științei istoriei, vom constata însă că cele mai multe partide aflate la putere în momente de criză, puse în situația să gestioneze evenimente cu efecte negative asupra economiei și bunăstării populației, au reușit să-și consolideze poziția, iar în sondaje au crescut, în măsura în care populația a observat că încearcă să facă față cu dârzenie și cu inteligență efectelor furtunii. Deci explicația cum că cele două partide aflate la putere ar fi fost lovite de efectele crizei și de aceea au scăzut în sondaje, nu rezistă.

În schimb, există alte explicații care stau în picioare. Și care, rând pe rând, au fost argumentate și răsargumentate de analiștii politici. PNL și USR au gestionat prost atât pandemia, cât și criza economică. Nu au fost capabile, la putere fiind și dispunând de toate instrumentele necesare, să susțină financiar societățile comerciale și nici să mențină la un standard acceptabil nivelul de viață al unei populații care și așa are printre cele mai mici salarii, pensii și alocații pentru copii din Europa. Și nu numai că nu au existat, în ciuda promisiunilor și chiar în ciuda actelor normative în vigoare, creșteri de niciun fel, dar inflația a scăzut și mai mult în intervalul de timp de referință nivelul de viață al românilor. În aceste condiții, în cercetările de piață ei nu au încotro și penalizează aceste două partide chiar și în condițiile în care, la alegeri, unii le-au creditat. La aceste explicații generale mai trebuie adăugat faptul îngrijorător că cele două formațiuni politice s-au aflat practic într-o continuă dispută între ele, dispută care a dominat și viața internă de partid, atât în ceea ce privește PNL, cât și în ceea ce privește USR-PLUS. Furtuna este întotdeauna periculoasă. Dar atunci când, în plin furtună, oamenii din echipaj nu se mai înțeleg între ei, pericolul crește exponențial iar deznodământul poate fi fatal. Cetățenii interogați prin cercetările de piață au simți acest lucru și l-au semnalat prin răspunsurile pe care le-au dat.

PSD și AUR au crescut semnificativ nu pentru că ar fi obținut succese remarcabile în opoziție și nici măcar fiindcă ar fi acționat într-un mod cu adevărat coerent și eficient din banca de rezerve în care au fost plasați de electorat la ultimele alegeri. Creșterea lor este tot un efect de nemulțumire și de neputință al cetățenilor.

Dar ce urmează? După opinia mea, ce urmează sub aspectul coeficienților de încredere este mult mai spectaculos, decât ceea ce a constatat INSCOP printr-o cercetare de piață care, în mod inevitabil, reprezintă o simplă fotgrafie a momentului. Putem face o analiză asupra dinamismului acestor cifre furnizate de INSCOP. Atâta timp cât știm care sunt cauzele diminuării încrederii cetățenilor în cele două partide aflate la guvernare și cât e limpede că ele nu învață nimic din lecția dată de electorat, nu pot decât să presupun că și în continuare pandemia, care este departe de a se fi încheiat, va fi la fel de deficitar gestionată. Ca de altfel și economia. Mie unul îmi este foarte clar că viața românilor se va înrăutăți într-un mod extrem de dureros pe parcursul acestui an. Iar cea de-a doua cauză, permanenta gâlceavă dintre cele două partide și din interiorul fiecărui partid în parte, se va accentua în loc să se diminueze până la sfârșitul acestui an. Ceea ce înseamnă că sondajele vor arăta, din perspectiva coaliției, din ce în ce mai rău.

În condițiile în care, tot mai frecvent, PNL și USR-PLUS vor fi confruntate cu cercetări de piață tot mai îngrijorătoare, sunt extrem de posibile și chiar previzibile fracturi interne grave. În PNL, deja există divergențe atât de mari între lideri, dar și între membrii obișnuiți, și răni atât de greu de vindecat, încât nu poate fi exclusă o sciziune. Cât privește USR-PLUS, avem în mod cert de-a face cu un partid în care fuziunea a eșuat, astfel încât este foarte posibil ca, la capătul bătăliei interne dintre Barna și Cioloș, să asistăm la reapariția a două partide politice distincte. Iar dacă AUR surclasează în prezent USR-PLUS, ne putem ușor imagina ce se va întâmpla peste câteva luni, atunci când sciziunea se va fi produs.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

8 comentarii

iulie 15th, 2021 at 13:46
adria nicol spune:

1

Presedintele unui Sindicat Penitenciar din România amenintà un detinut cu parctica violului din penitenciarele române ! Detinutul etse LIVIU DRAGNEA . Guvernele nu aud , în România totul este PERFECT.În România ABOMINABILIL face parte din România educatà , pas cu pas ! ONG urile sar la beregatà pentru asa zisa ilegalà Ordonantà 13 ! Sute de mii de indivizi sunt convicati si dirijati spre Piata Victoriei !
!

iulie 15th, 2021 at 13:56
adria nicol spune:

2

În Piatà Victoriei participà cei mai înalti demnitari ai tàrii ! La acestà manidestatie sunt afisate spînzuràtori KU KLUX KLANICE cu efigia Presedintelui Camerei Deputatilor L la capàtil latzului.
Este o premierà mondialà într-un stat cre se reclamà democratic !
Nimeni nu comenteazà aceastà sinistrà manifestatie în care Spânzuràtorile amenuintà lugubru si letal.

iulie 15th, 2021 at 14:05
adria nicol spune:

3

Participà pentru a se sti care este orientarea lui ideologicà , participà la aceastà manidestatie si Nobelizatul pentru literaturà !
Care a vàzut Spânzuràtorile KI KLUXKLANICE ! Si care nu a regretat participarea ! Din toti cei care au fost prezenti la aceastà manifestare cu simboluri împotriva Drepturilor Omului NIMENI nu a regretat . Este uimitor sà nu fi înteles nici un participant din sutele de mii convocati terifiana prezentà a acestor simboluri macabre , criminale !

iulie 15th, 2021 at 14:18
adria nicol spune:

4

Reprezntanta Uniunii Europene la Bucuresti , ONG urile , nu au protestat contra abuzurilor din sistemul penitencuiar , unde au murit sute de persoane în ultimii 30 de ani , unde au murit oameni fàrà sà li se acorde asistenta medicalà reclamatà de diagnosticieni!
Un sistem penitenciar care nu a fàcut niciodatà mea culpa pentru ce s-a petrecut în regimul de exterminare comunist ! Cu un trecut terifiant ! O declaratie în care se detaseazà absolut de practicile dezumanizante din comunism . Si un sef de sindicat al salariatilor din penitenciarele romane vorbeste despre violul virtual iminent !

iulie 15th, 2021 at 14:30
adria nicol spune:

5

Toate astea sunt ascunse sub pres ! Cei cre se cheamà demnitari
si guverneazà în Coalitie nu au nici o legàturà cu realitatea tàrii.
Se Stie , Sevede ! Istoria înregistreazà ! Cu nume si pronume .
Mi ales cà memoria internetului este binatacabilà ! Numele tituror decidentilor este inventariat . Oficial !generatiile urmàtoare vor „butona” sà ale cie a fost ministtru sau presedinte càrora le datoreazà impozitele si supravegherea intimitàtii !
(dintr-un esseu)

iulie 15th, 2021 at 18:47
adria nicol spune:

Ràspunsul tovaràsului Ciolacu , membru de onoare al al unei intitulate academii , ràspunsul este lepros de mizerabil .
El nu este medic pentru a se pronunta despre starea psihicà a cuiva .
Tipic dictatoriaal , aceastà afirmatie mârsavà !
(dintr-un esseu)

iulie 15th, 2021 at 19:37
adria nicol spune:

1

Lectie de ziaristicà manipulatoare tip AGERPRES;
despre eliberarea lui LIVIU DRAGNEA, paginat astfel:
un text al lui Vasile Dîncu de peste 30 de rînduri în care acestà persoanà publicà vorbeste din „amvonul cardinal” despre cum trebuie sà întelegem spusele lui Liviu Dragnea despre lipsa lui de libertate si sà fim îngàduitori , Liviu are nevoie de odihnà !

iulie 15th, 2021 at 19:47
adria nicol spune:

Omentariu arogant si „miselesc” , ar spune IonnLuca Caragiale

Urmeazà apoi un text de 9 (nouà) rînduri despre iesirea lui Liviu Dragnea din închisoare si cîteva afirmatii fàcute la poarta închisorii , dar de cealaltà parte , de unde începe libertatea.
Nici cenzura comunistà nu proceda astfel . Se dàdea stire , apoi se comenta partinic ! AGERPEES ul a evoluat de atunci : se comenteazà încriminatoriu si apoi se anuntà stirea . Agenia sà breveteze aveastà mizerà tacticà !